Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Κινόα και υγεία(πηγή:http://www.iatronet.gr/)


Η κινόα, όπως και άλλα αρχαία σιτηρά, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και να εμφανίζεται σε αρκετά προγράμματα διατροφής, λόγω των ποικίλων ευεργετικών οφελών που έχει για την υγεία. Ο λόγος που η κινόα θεωρείται αρχαίος καρπός είναι επειδή δεν έχει υποστεί καμία μετάλλαξη για εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες χρόνια. Οι Ίνκας αποκαλούσαν την κινόα “μητέρα όλων των σιτηρών” και την καλλιεργούσαν πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, οι πιο κοινοί τύποι κινόα που θα βρούμε είναι η κόκκινη, η λευκή και η μαύρη.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά της;

Οι βοτανολόγοι θεωρούν την κινόα ψευδοδημητριακό, δηλαδή ένα είδος φυτού που χρησιμοποιείται και έχει την ίδια διατροφική αξία με τα δημητριακά. Οι σπόροι των ψευδοδημητριακών μπορούν να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο. Διατροφικά, η κινόα είναι τρόφιμο ολικής άλεσης, δηλαδή καταναλώνουμε ολόκληρο τον σπόρο, χωρίς να αφαιρούμε κομμάτια για να το κάνουμε πιο γευστικό. Έτσι, δεν χάνουμε μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των άλλων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στον φλοιό της. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως η κινόα, περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Συγκεκριμένα, η κινόα περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι από τα λίγα φυτικά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περιέχει όλα τα σημαντικά αμινοξέα. Επίσης, είναι γεμάτη με υγιεινά λιπαρά, με την μορφή του ελαϊκού οξέος, ένα “καλό” μονοακόρεστο λιπαρό, και του άλφα-λινολενικού οξέος, το Ωμέγα-3 που βρίσκουμε στα περισσότερα φυτά.
Μια μερίδα κινόα περιέχει 160 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λιπαρά (κανένα από αυτά κορεσμένα ή τρανς), καθόλου χοληστερόλη και νάτριο, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 27 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 3 γραμμάρια είναι ίνες).

Οφέλη για την υγεία

Όταν καταναλώνουμε 2-3 μερίδες κινόα ημερησίως, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για
  • Καρδιαγγειακές νόσους
  • Διαβήτη τύπου Β
  • Καρκίνο του εντέρου
  • Παχυσαρκία
Η προτεινόμενη “δόση” για κινόα καθημερινά είναι 48 γραμμάρια, χωρισμένα σε 3 μερίδες.
Η κινόα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη μορφή σιτηρού που χρησιμοποιείται σε δίατες χωρίς γλουτένη. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, ανακαλύφθηκε ότι τα οφέλη των διατροφών χωρίς γλουτένη αυξάνονταν σημαντικά με την προσθήκη κινόα.

Πώς να βάλω την κινόα στη διατροφή μου;

Η κινόα, πάνω στον φλοιό της, έχει ένα πικρό στρώμα μιας ουσίας που λέγεται σαπωνίνη, ώστε να διώχνει τα παράσιτα. Αυτό το προστατευτικό στρώμα μπορεί να φύγει εύκολα με λίγο νερό, αν και οι περισσότερες συσκευασίες είναι ήδη καθαρισμένες. Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε την κινόα στη διατροφή μας είναι να αντικαταστήσουμε το ρύζι με αυτήν. Η γεύση της θυμίζει ξηρούς καρπούς, και μπορεί να “χωρέσει” σε πολλές συνταγές.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Φιλοζωική Πέμπτη- μεταξοσκώληκες κατοικίδιο(πηγή:http://ssunnefoula.blogspot.com.cy/)


Ονομασία, με την οποία είναι γνωστές οι κάμπιες ορισμένων λεπιδοφτέρων, κυρίως των οικογενειών βομβυκίδες και σατουρνίδες, των οποίων οι κάμπιες παράγουν το εμπορεύσιμο μετάξι.

Ειδικότερα μεταξοσκώληκας ονομάζεται το εξημερωμένο είδος Sericaria (Bombyx) mori, που περικλείει 300 περίπου είδη. Πρόκειται για πεταλούδες με χοντρό τριχωτό σώμα και μεγάλα λευκωπά φτερά. Τα ενήλικα άτομα έχουν μεγάλες κεραίες και ατροφική προβοσκίδα. Είναι ανίκανα να τραφούν και σχεδόν δεν πετούν. Το θηλυκό προσελκύει το αρσενικό με τη μυρωδιά που εκπέμπουν δύο αδένες στο πίσω μέρος της κοιλίας, αμέσως μετά τη σύζευξη γεννά ως 1000 αυγά (συνήθως 300-500) στρογγυλά, μικρής διαμέτρου και με σκληρό τοίχωμα, γνωστά ως σπόρος.

Η εκτροφή των μεταξοσκωλήκων
Η σηροτροφία χρησιμοποιεί ως «πρώτη ύλη» τα μορεόφυλλα και ως «εργάτες» τους μεταξοσκώληκες. Ο σηροτροφικής κύκλος, διάρκειας 40 περίπου ημερών, αρχίζει με την παραγωγή του μεταξόσπορου και κλείνει με την απόπνιξη της χρυσαλλίδας.

Εκκόλαψη
Η εκκόλαψη του σπόρου είναι το πρώτο στάδιο της εκτροφής του μεταξοσκώληκα και γίνεται στα μέσα Απριλίου - αρχές Μαϊου. Τα αβγά του μεταξοσκώληκα (μεταξόσποροι) είναι τοποθετημένα σε μικρά παραλληλεπίπεδα πλαίσια «τα κουτιά». Το κάθε ένα «κουτί» αποτελεί μονάδα μέτρησης στην σηροτροφία. Σήμερα το 1 «κουτί» ζυγίζει 12,5 γραμ. κι έχει 20.000 αυγά περίπου (μικρό κουτί). Τα αυγά του μεταξοσκώληκα (μεταξόσποροι), που το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει το κεφάλι μιας καρφίτσας, εκκολάπτονται 12-15 ημέρες σε θερμοκρασία 20ο - 25ο Κελσίου.

Ηλικίες - Στάδια του μεταξοσκώληκα
Από τα αυγά, μετά την εκκόλαψη, βγαίνουν οι μεταξοσκώληκες. Το μέγεθός τους είναι 2-3 χιλιοστά και έχουν χρώμα μαυριδερό. Απλώνονται στα κρεβάτια που βρίσκονται μέσα στο σηροτροφείο σε τρεις σειρές, ένα πάνω στο άλλο και ταϊζονται έξι φορές το εικοσιτετράωρο με ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα μουριάς. Τα φύλλα κόβονται με ένα ειδικό μαχαίρι, την μπαλέτα, όπως το μαρούλι για να μπορεί να τα φάει ο μικρός μεταξοσκώληκας που βρίσκεται στην πρώτη ηλικία. Ο μεταξοσκώληκας δεν τρώει τα φύλλα αν δεν έχουν την κατάλληλη υγρασία. Ετσι για να διατηρείται η υγρασία των κομμένων φύλλων περισσότερο χρόνο, τα κρεβάτια σκεπάζονται με νάιλον. Ο μεταξοσκώληκας από τη στιγμή που θα εκκολαφθεί μέχρι την ώρα που θα πλέξει το κουκούλι περνά από πέντε κύρια στάδια που ονομάζονται «ηλικίες». Μόλις γεννηθεί ο μεταξοσκώληκας βρίσκεται στην πρώτη ηλικία. Τρώει συνεχώς και μεγαλώνει κάθε μέρα σημαντικά.

Οταν συμπληρωθούν 4 1/2 ημέρες περίπου, μετά την εκκόλαψη σταματά να τρώει. Σηκώνει λίγο το κεφάλι προς τα πάνω και στη θέση αυτή μένει ακίνητος επί 1-1 1/2 ημέρα περίπου (ανάλογα με την ηλικία). Το στάδιο αυτό ονομάζεται ύπνος. Ομως ο μεταξοσκώληκας δεν κοιμάται. Επειδή έχει μεγαλώσει αρκετά, το δέρμα του δεν τον χωρά. Ετσι με κάποιες διεργασίες που γίνονται δημιουργείται κάτω από το παλιό δέρμα ένα καινούργιο πιο ευρύχωρο. Συνολικά ο μεταξοσκώληκας περνά 5 ηλικίες και 4 ύπνους. Η καλή και αποδοτική εκτροφή εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες φωτισμού, αερισμού, θερμοκρασίας και υγρασίας στους χώρους εκτροφής. Ο φωτισμός πρέπει να μην είναι υπερβολικός, ενώ ο αερισμός πρέπει να είναι φυσικός. Οι μεταξοσκώληκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους θορύβους και στις χημικές ουσίες που μπορούν να αποβούν μοιραίες για την ανάπτυξή τους. Ενας κύκλος 30 ημερών είναι το ανώτατο διάστημα μιας κανονικής εκτροφής.

Κλάδωμα
Μόλις ολοκληρωθεί η εκτροφή οι μεταξοσκώληκες ανεβαίνουν στα κλαδιά που έχουν τοποθετηθεί στα κρεβάτια τους για να πλέξουν το κουκούλι τους, τη μεταξωτή φωλιά τους. Ο μεταξοσκώληκας βγάζει από τους δύο μεταξογόνους αδένες του το μετάξι και με κατάλληλες κινήσεις του σώματός του πλέκει το κουκούλι. Το πλέξιμο γίνεται από έξω προς τα μέσα σχηματίζοντας οκτάρια κι εκεί κλείνεται σε 50 ώρες περίπου. Το κουκούλι αποτελείται από μια συνεχόμενη μεταξωτή ίνα με αρχή και τέλος. Το μέγεθος και το βάρος του κουκουλιού εξαρτάται από τη σωστή εκτροφή και το είδος του μεταξόσπορου.

Ξεκλάδωμα
Οταν περάσουν 7 με 8 ημέρες από το κλάδωμα αρχίζει το ξεκλάδωμα δηλ. το μάζεμα των κουκουλιών από τα κλαδιά. Σε 5-10 ημέρες μετά το κλάδωμα ο μεταξοσκώληκας μεταμορφώνεται μέσα στο κουκούλι σε χρυσαλίδα. Στη συνέχεια η χρυσαλίδα μεταμορφώνεται σε πεταλούδα η οποία βγάζοντας ένα όξινο υγρό από το στόμα ανοίγει μια μικρή τρύπα στο κουκούλι και βγαίνει έξω στην ελευθερία. Το χρώμα της πεταλούδας είναι άσπρο ενώ το πεπτικό της σύστημα είναι ατελές και δεν τρέφεται καθόλου. Οι πεταλούδες ζούνε 2-3 ημέρες και μοναδική τους αποστολή είναι το ζευγάρωμα και η ωοτοκία. Οι θηλυκές γεννούν 600-1000 αυγά. Μετά αρσενικές και θηλυκές πεθαίνουν. Ετσι ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος του μεταξοσκώληκα.
(από www.servitoros.gr)

Το κείμενο της Τετάρτης- Χωρισμός(πηγή:http://www.tlife.gr/)


Όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα βασικά συστατικά μιας σωστής σχέσης είναι: ο σεβασμός -να σέβεται ο ένας τις ανάγκες του άλλου, η επικοινωνία, η ελευθερία -ο καθένας να έχει χρόνο με τον εαυτό του, το καλό σεξ και φυσικά να δίνεις και να παίρνεις πράγματα. Να νιώθεις ευτυχισμένη. Πλήρης.
 
Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που πρέπει να χωρίσεις; Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα σου δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση του χωρισμού...
 
Ένας βασικός λόγος -ο βασικότερος θα λέγαμε, είναι “όταν δεν σου αρέσει ο εαυτός σου μέσα στη σχέση”.
 
Όταν νιώθεις ότι δεν είσαι εσύ, όταν η σχέση σε αλλοιώνει. “Όταν νιώθεις ότι χάνεις τον εαυτό σου μπορείς να κάνεις πράγματα για να τον ξαναβρείς. Αν όμως δεις ότι αυτά τα πράγματα απειλούν τη σχέση, δηλαδή σου λέει ο σύντροφος: τι είναι αυτά που κάνεις, θα δεις ότι αυτή η σχέση δεν είναι καλή γιατί δεν σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου μέσα σε αυτή. Άρα, πρέπει να αποφασίσεις” σημειώνει η κ. Ζάφειρα. “Θα έχεις τη σχέση και θα ρισκάρεις τον εαυτό σου ή θα έχεις τουλάχιστον τον εαυτό σου και μπορείς να μείνεις μόνη και να ξαναβρείς κάποια στιγμή έναν άνθρωπο που θα σου επιτρέπει να είσαι αυτό που είσαι; Εκεί κάνεις επιλογή”.
 
Θα συμβιβαστείς για να μην είσαι μόνη σε μια σχέση που δεν σε αποδέχεται όπως ακριβώς είσαι ή θα κάνεις το βήμα μπροστά;
 
Μπορούμε να μιλήσουμε;

Η επικοινωνία είναι βασικό συστατικό μιας σχέσης. Αν δεν την έχεις, αν δεν συζητάς με τον σύντροφό σου κι αυτό είναι θέμα χωρισμού φυσικά. Γιατί πως να συνυπάρξεις με έναν άνθρωπο που δεν μιλάει. Οπότε... “το θέτεις μία, το θέτεις δύο, το θέτεις τρεις... και μετά κάνεις επιλογή. Ή μένεις ή φεύγεις. Σιωπηλά!”
 
Γενικότερα, όλα τα βασικά συστατικά μιας σωστής σχέσης αν δεν υπάρχουν μπορούν να γίνουν αιτίες χωρισμού. Αν δεν σε σέβεται, αν δεν μπορείτε να κάνετε έναν ουσιαστικό διάλογο, αν δεν νιώθεις ελεύθερη, αν νιώθεις ότι δεν παίρνεις αλλά μόνο δίνεις... Όλα, στοιχεία που σε καθιστούν δυσαρεστημένη. Συστατικά χωρισμού που σε οδηγούν στον κεντρικότερο και ουσιαστικότερο λόγο: δεν νιώθεις καλά, δεν είσαι ευτυχισμένη.
 
Αυτός δεν είναι όμως ο λόγος που κάνουμε σχέση;
 
Πριν χωρίσεις!

Θέλω να μιλήσουμε... Πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσεις να συζητήσεις για αυτό που σε απασχολεί, για αυτό που σε ενοχλεί κι αν δεις ότι δεν αλλάζει τίποτα, φεύγεις.
 
“Οι γυναίκες έχουμε την ικανότητα να εκφραζόμαστε και να αναγνωρίζουμε το συναίσθημά μας. Οι άντρες δυσκολεύονται στην επικοινωνία γιατί άπαξ και τους θέσεις το θέμα, νιώθουν ότι τους λες: έχουμε πρόβλημα, ΕΧΕΙΣ πρόβλημα και μπαίνουν σε άμυνα”.
 
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το πεις;

Δεν πρέπει να νιώσει ότι τον κατηγορείς για κάτι. Θα μπει σε θέση άμυνας και δεν θα βγει τίποτα. “Το πιο σημαντικό είναι να πεις: έχουμε ένα θέμα που εμένα δεν με κάνει ευτυχισμένη, που πιστεύω ότι κάνει κακό στη σχέση μας και δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ έτσι γιατί θεωρώ ότι σε αυτή τη σχέση δεν είμαι ευτυχισμένη. Εσύ είσαι;” σύμφωνα με την ψυχολόγο Δήμητρα Ζάφειρα.
 
“Είναι πολύ δύσκολο σε μια σχέση, όταν ο ένας δεν αισθάνεται ευτυχισμένος να είναι και ο άλλος καλά. Απλά δώστου την ευκαιρία να το πει κι αυτός. Αν το πεις έτσι απλά, χωρίς να τον κατηγορήσεις: “έχουμε αυτό το θέμα κι εγώ μέσα σε αυτή τη σχέση δεν αισθάνομαι ευτυχισμένη κι έχω την εντύπωση ότι ούτε κι εσύ... Δεν μπορεί εγώ να είμαι χάλια κι εσύ τρισευτυχισμένος, αποκλείεται. Κι εσύ μάλλον δεν θα είσαι καλά. Θέλεις να μιλήσουμε για αυτό; Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Έχεις διάθεση να κάνουμε κάτι;” Σημαντικό. Γιατί ο άλλος μπορεί να έχει παραιτηθεί και να θέλει απλά εσύ να τον χωρίσεις, να μην θέλει να αναλάβει την ευθύνη του χωρισμού σας. Αρκετοί άντρες το κάνουν αυτό. Σε “αναγκάζουν” να τους χωρίσεις εσύ”.
 
Γιατί κακά τα ψέματα. Οι άντρες δεν χωρίζουν εύκολα. Η γυναίκα τους χωρίζει συνήθως. Εκείνη είναι που θα πάρει τη μεγάλη απόφαση.
 
Τίτλοι τέλους!
 
Αν λοιπόν δεν είσαι καλά με τον εαυτό σου, αν δεν είσαι ο εαυτός σου μέσα στη σχέση, αν δεν είσαι ευτυχισμένη, συζήτησέ το... Με σωστό τρόπο. Καλοπροαίρετο. Χωρίς θυμό. Κάνε την προσπάθειά σου. Κι αν δεν αλλάξει τίποτα στη συνέχεια... Πρέπει να πάρεις τις αποφάσεις σου.
 
Θα συμβιβαστείς ή θα προχωρήσεις; Να θυμάσαι πάντως πως το ζητούμενο είναι να είμαστε καλά. Όχι απλά να έχουμε μια σχέση.
 
*Ένας σημαντικός λόγος να χωρίσεις είναι χωρίς αμφιβολία η σωματική κακοποίηση. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο θέμα που θα αναλύσουμε ξεχωριστά πολύ σύντομα.
 
Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Δήμητρας Ζάφειρα