Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Το φαγητό της ημέρας- Φακόρυζο (http://faghta-giagias.blogspot.com/)


Φακόρυζο (http://faghta-giagias.blogspot.com/)

Μια συνταγή που θυμίζει Κύπρο...



Υλικά

•    1 φλυτζ. τσαγιού φακές
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι, μακρύκοκκο
•    2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
•    2 φύλλα δάφνης
•    1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    κύμινο ή κόλιαντρο
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•    ξύδι ή λεμόνι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε για 3' -  4'. 
Έπειτα τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό.
Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 5 φλυτζάνια νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 15' με 20', ανάλογα πόσο βραστερές είναι. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε 4' - 5' λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, που έχουμε ψιλοκόψει, μέχρι να γίνουν διάφανα. 
Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1' - 2', μέχρι να λαδωθεί όλο.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, 1 - 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, αν χρειάζεται, το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20' - 25' λεπτά περίπου, μέχρι να βράσει και να πιει το ζουμί του.

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην μας κολλήσει, ειδικά προς το τέλος του βρασίματος.

Σερβίρουμε με αρκετό ξύδι ή λεμόνι.

Μερίδες: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου