Υλικά
• 1400 γραμ. χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
• 20 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
• 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
• 2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
• 50 - 60 γραμ. κουκουνάρι (σχεδόν ½ φλυτζ. τσαγιού)
• 1 μικρό καρότο σε τέταρτα
• 3 μέτρια κρεμμύδια, σε τέταρτα
• 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
• 1 κρασοπότηρο μαυροδάφνη
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού νερό
• ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
• 1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
• 5 δαφνόφυλλα
• ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 φλυτζ. τσαγιού μαυροδάφνη (Achaia Clauss)
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, βάζουμε το κρέας, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο από βραδύς.
Την άλλη μέρα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, (την οποία πετάμε) και χωρίς να το πλύνουμε, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σ᾿ ένα μικρό μπολ, βάζουμε τα δαμάσκηνα με το χυμό πορτοκαλιού και τ᾿ αφήνουμε να σταθούν για 30'- 45'.
Έπειτα τα σουρώνουμε και πετάμε το χυμό.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 10' περίπου, κι έπειτα σβήνουμε με τη μαυροδάφνη.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο και 3 φλυτζάνια νερό περίπου. (Το νερό να σκεπάζει το κρέας).
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40΄- 45΄ περίπου, μέχρι να βράσει το κρέας, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι).
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα κουκουνάρια, και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.
-- Αν δεν θέλουμε να βάλουμε μαυροδάφνη, μπορούμε να βάλουμε ένα οποιοδήποτε άλλο γλυκό, κόκκινο (ή και άσπρο) κρασί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου