Υλικά Συνταγής
- 2 φύλλα σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 4 κολοκύθια
- 2 καρότα
- 1/2 κιλό βλήτα βρασμένα
- 2 αβγά
- 200 γρ. γραβιέρα Πάρου
- 300 γρ. ξινομυζήθρα Πάρου
- 400 γρ. νησιώτικη χλωρή μανούρα (παριανό τυρί
- προτού γίνει αλμυρό και σκληρό) ή μαλακή ανάλατη φέτα
- 1/3 ματσάκι άνηθος και μαϊντανός
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους.
Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα. Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα. Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση.
Ανακατεύουμε καλά. Σε λαδωμένο, πυρίμαχο, μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι. Βρέχουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.
Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν οι ενώσεις. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ºC, για περίπου 50’, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.
Συμβουλές
Η γέμιση, προτού μπει πάνω στη σφολιάτα, πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά.
Η γέμιση, προτού μπει πάνω στη σφολιάτα, πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου