Οι γιατροί δεν θεωρούν επικίνδυνο ένα σκύλο στο σπίτι όταν υπάρχει έγκυος γυναίκα και όπως όλοι γνωρίζουμε, η υγεία των ανθρώπων δεν κινδυνεύει από τα σκυλιά.
Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας εάν είστε έγκυος, καθώς και όταν αργότερα έρθει το μωρό στη ζωή σας.
Κατ´ αρχήν σκεφτείτε το μέγεθος του σκύλου και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει σε μία έγκυο, λόγω του όγκου του. Αν ο σκύλος σας είναι μεγάλου μεγέθους και πηδάει από τη χαρά του πάνω σας κάθε φορά που σας βλέπει, μπορεί να σας πιέζει στην περιοχή της κοιλιάς. Στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μία λύση είναι να τον σταματάτε με ένα γλύκισμα δικό του ή να τον μάθετε πώς να σταματά, έχοντας και τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων.
Η αποπαρασίτωση του σκύλου σας, είναι επίσης ένα θέμα που θα πρέπει να φροντίσετε και πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά και κατά τη διάρκειά της. Εφαρμόστε στα εξωτερικά παράσιτα, όπως οι ψύλλοι, αλλά και στα ενδοπαράσιτα, με φάρμακα που θα σας δώσει ο κτηνίατρος. Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε φορά που αγγίζετε το σκύλο σας, να μην έρχεστε σε επαφή με τις ακαθαρσίες του -ή να φοράτε γάντια- και όλα αυτό, απλά για προληπτικούς λόγους και όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος.
´Οταν αποκτήσετε το μωράκι σας, βάλτε και πάλι κάποιους νέους κανόνες. Φροντίστε να είναι ασφαλές το μωρό, όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το σκύλο σας και μην εγκαταλείπετε ξαφνικά το σκύλο, δείχνοντάς του αδιαφορία, για να μη ζηλεύει το μωρό σας. Προσέξτε τα δαγκώματα και ποτέ μην αφήνετε το μωρό χωρίς επίβλεψη δίπλα στο σκύλο, όσο μικρός και αν είναι.
Καλό θα είναι να έχετε εκπαιδεύσει σε βασικά θέματα το σκύλο σας πριν γεννηθεί το μωρό, ώστε να αποφύγετε τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς του, η οποία προηγουμένως ίσως δεν σας απασχολούσε ιδιαίτερα, αλλά τώρα σας δημιουργεί προβλήματα. Μην τον απομονώνετε από το σπίτι, χειροτερεύοντας τα πράγματα.
Κρατήστε τα παιχνίδια του μωρού μακριά από το σκύλο, προσπαθώντας να του μάθετε ότι δεν είναι δικά του και ότι δεν πρέπει να παίζει με αυτά, βάζοντάς τα στο στόμα του και μην αφήνετε το σκύλο να κοιμάται στο δωμάτιο του μωρού και να περιφέρεται ανάμεσα στα πράγματά του.
Να θυμάστε ότι πρέπει να εξακολουθείτε να αφιερώνετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας και στο σκύλο, όπως κάνατε πριν έρθει το μωρό, να παίζετε όσο μπορείτε μαζί του και σε γενικές γραμμές, να μη ξεχνάτε αυτούς τους απλούς κανόνες:
- Αρχίζετε σιγά σιγά να παίζετε μαζί με το σκύλο και το μωρό σας.
- Να επιβλέπετε πάντα ένα παιδί, δίπλα σε ένα σκύλο.
- Τα παιδιά πρέπει να πλένουν πάντα τα χέρια τους μετά την επαφή με τα σκυλιά, ενώ καλό θα ήταν να πλένετε ή να περνάτε με ένα απολυμαντικό πανάκι και τα παιχνίδια τους.
- Ρωτήστε τον κτηνίατρο ή κάποιον εκπαιδευτή σκύλων, για το πώς θα φέρετε σε επαφή το νεογέννητο μωρό σας με το σκύλο σας, χωρίς απρόοπτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου