Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

4.12.2015

Καλημερούδια σε όλους!! Άλλη μια υπέροχη μέρα ξεκίνησε και αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη που έχουμε την ευκαιρία να τη ζήσουμε!! Πολλά φιλιά!!



Παρασκευή και υγεία- Πρωινό και υγεία(http://www.iatronet.gr/)

Πρωινό και υγεία(http://www.iatronet.gr/)


Μια παλιά ρήση λέει «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Αυτή η παροιμία κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Δυστυχώς, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς έχουν μια πολυάσχολη ζωή, παραλείπουν το πρωινό εντελώς. Αυτό είναι μια κακή διατροφική συνήθεια, καθώς στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον το 25% των θερμίδων της ημέρας από το πρωινό, ικανό να τους εφοδιάσει σωστά για το ξεκίνημα της μέρας.
Έπειτα από τη «νηστεία» της νύχτας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά. Το πρωινό γεύμα, όπως αναφέρει και η αγγλική λέξη breakfast (break the fast = δηλαδή διακόπτω τη νηστεία), προσφέρει στον οργανισμό τη γλυκόζη που χρειάζεται.

Τα οφέλη

Ποια είναι όμως ακριβώς τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης πρωινού; Το βασικότερο είναι ότι παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για την έναρξη μιας παραγωγικής ημέρας. Επίσης:
  • Παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.
  • Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
  • Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Ευρήματα πολλών ερευνών έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος. Επίσης άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη (ασχέτως με την κατάσταση του σωματικού βάρους) και για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε σχέση με όσους καταναλώνουν πρωινό.


Το… μενού


  • Δημητριακά ολικής άλεσης, όπως αρτοποιήματα ολικής άλεσης και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως τυριά χαμηλών λιπαρών και αβγά.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. To γάλα και τα προϊόντα του μας εφοδιάζουν με ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D (που βρίσκουμε στο εμπλουτισμένο γάλα), θρεπτικά συστατικά που μας εξασφαλίζουν γερό σκελετό, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.
  • Φρέσκα φρούτα και οι χυμοί τους. Αυτά θα μας εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες υδατοδιαλυτών κυρίως βιταμινών, αλλά και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού μας εφοδιάζει με βιταμίνη C, που έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, κάποια φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα δαμάσκηνα, τα μούρα, τα σταφύλια και οι φράουλες. Αυτά μπορούν να καταναλώνονται είτε σε μορφή χυμού είτε ολόκληρα, έχοντας πάντα υπόψη ότι τα ολόκληρα φρούτα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό φυτικές ίνες.

Το απόφθεγμα της ημέρας- υπάρχει λόγος..

"Όλα γίνονται για κάποιον λόγο" Εμπιστευόμαστε την πορεία της ζωής, όλα για κάποιον λόγο γίνονται..!








Το φαγητό της ημέρας-Γαύρος στον φούρνο(http://www.thecookbook.gr/)

Γαύρος στον φούρνο
(http://www.thecookbook.gr/)

Υγιεινό και εύκολο.. καλή μας όρεξη!







Υλικά για 4-6 άτομα
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά

Υλικά-1 κιλό γαύρο καθαρισμένο
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1½ λεμόνι (τον χυμό του)
-4 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
-1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
-1/4 φλιτζανιού νερό
-αλάτι, πιπέρι


Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τον γαύρο σε ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ και τα χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα. Περιχύνουμε τον γαύρο με το μείγμα αυτό και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε τα ψάρια μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα, για περίπου 15 με 20 λεπτά.
Tips: Αν έχουμε τον χρόνο και τη διάθεση, μπορούμε να φιλετάρουμε τον γαύρο πριν τον ψήσουμε. Επίσης, μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο.

Το τραγούδι της ημέρας-Shaggy Mohombi Faydee Costi - Habibi (I need Your love)

Το τραγούδι της ημέρας-Shaggy Mohombi Faydee Costi - Habibi (I need Your love)

Ενα τραγούδι που σε κάνει να θές να χορέψεις κι ας ξέρεις ότι έχεις μια μεγάλη μέρα..! 
Πάμε δυνατά και με πολλά χαμόγελα φίλοι μου!