Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ζωοφιλική Πέμπτη- Η σχέση του σκύλου με τη γάτα(πηγή:http://anthroposkaiskylos.blogspot.com.cy)



Όταν διάφοροι φίλοι μού αναγγέλλουν ότι σκέφτονται ή αποφάσισαν να πάρουν δεύτερο κατοικίδιο, τους απογοητεύω γιατί δεν συμμερίζομαι αμέσως τον ενθουσιασμό τους. Θέλω πρώτα να μάθω μερικά πράγματα και να σιγουρευτώ ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να υπάρξουν προβλήματα. Μαζί σας είμαι εξ αρχής πιο αισιόδοξος για δυο λόγους: ο πρώτος είναι ότι προβληματίζεστε από τώρα και ζητάτε να μάθετε περισσότερα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το σκυλάκι θα το πάρετε από καταφύγιο. Εκτός από το ηθικό σκέλος, υπάρχει ακόμη ένα πλεονέκτημα. Έχετε τους ανθρώπους του καταφυγίου που γνωρίζουν τα ζώα τους και οι οποίοι μπορούν  να σας συμβουλέψουν ποιο σκυλάκι είναι πιο κατάλληλο για την περίπτωσή σας. 
Σκύλοι και γάτες είναι πολύ διαφορετικά ζώα από πολλές απόψεις και μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Όταν ο σκύλος ξαπλώσει ανάσκελα, σας λέει ότι σας έχει εμπιστοσύνη, σας αγαπά και θα δεχόταν ευχαρίστως ένα χάδι στην κοιλιά. Όταν η γάτα πάρει παρόμοια στάση, σημαίνει ότι είναι έτοιμη να επιτεθεί. Με τον καιρό σκύλοι και γάτες μαθαίνουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου, ιδιαίτερα αν μεγαλώσουν μαζί. Όλοι μας, άνθρωποι και ζώα, προτιμούμε την ειρηνική συνύπαρξη από τις εντάσεις και τους καυγάδες. Γνωρίζετε, φαντάζομαι, πολλές περιπτώσεις όπου γάτοι και σκύλοι ζουν μαζί αρμονικά. Γνωρίζετε επίσης και πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου οι σχέσεις είναι «όπως το σκύλο με τη γάτα». Γι’ αυτό άλλωστε η απόκτηση ενός σκύλου, όταν έχετε ήδη γάτους, χρειάζεται προσοχή.
Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξετε είναι η ιδιοσυγκρασία των γάτων σας. Ποια είναι η στάση τους απέναντι στους σκύλους; Αν είναι επιθετικοί, σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσετε στην ένταξη του σκύλου με περισσότερη προσοχή και πιο αργά. Το δεύτερο που πρέπει να κοιτάξετε είναι πώς είναι οργανωμένη η ζωή των γάτων σας και αν υπάρχει χώρος για το σκύλο. Οι γάτοι έχουν την περιοχή τους,  στην οποία δεν πρέπει να έχει πρόσβαση ο σκύλος στην αρχή τουλάχιστον. Θα πρέπει επίσης ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση στην τροφή και την τουαλέτα των γάτων. Πολλοί σκύλοι τρώνε την τροφή αλλά και τα περιττώματα των γάτων. 
Στην αρχή ο σκύλος δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τους γάτους. Θα πρέπει να περάσουν μερικές μέρες ώσπου ο σκύλος να συνηθίσει το σπίτι σας και να συνδεθεί μαζί σας. Σε ένα δεύτερο στάδιο παίρνετε ρούχα με τη μυρωδιά του σκύλου και τα βάζετε στο χώρο των γάτων. Κάνετε το ίδιο και με ρούχα με την μυρωδιά των γάτων. Εκτός από τη φωνή του σκύλου, οι γάτοι εξοικειώνονται τώρα και με τη μυρωδιά του σκύλου. Η πρώτη συνάντηση θα είναι σύντομη, στην παρουσία σας και υπό τον έλεγχό σας. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τους επιτρέψετε να τσακωθούν. Στη συνέχεια προχωρείτε σταδιακά στις συναντήσεις τους και στην ελεγχόμενη συμβίωση μέχρις ότου βεβαιωθείτε ότι οι μεν ανέχονται τον δε και τανάπαλιν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει μερικές μέρες ή μερικές βδομάδες. Μη βιάζεστε και χρησιμοποιήστε την κρίση σας. Σ’ όλο αυτό το διάστημα συνεχίζετε να φροντίζετε τους γάτους, όπως και προηγουμένως. Το ίδιο πρέπει να κάνετε όταν αρθούν οι περιορισμοί στις επαφές μεταξύ των δυο ειδών. Εννοείται ότι οι γάτοι θα έχουν  πάντα το δικό τους χώρο και ότι ο σκύλος δεν θα έχει πρόσβαση στο χώρο αυτό ή στο φαγητό και την τουαλέτα τους.
Πιστεύω ότι θα τα καταφέρετε και θα φτιάξετε μια διευρυμένη και, συνάμα, ευτυχισμένη οικογένεια.
Αλήθεια μπορεί ο σκύλος σας να συνυπάρξει με την γάτα σας μέσα στο ίδιο σπίτι; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε αρκετές περιπτώσεις ο σκύλος με τη γάτα τα πάνε αρκετά καλά. Με υπομονή και επιμονή μπορείτε να κάνετε αυτούς τους δύο άσπονδους εχθρούς να ανέχεται ο ένας τον άλλον. Ακόμη και να υπάρξει και αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους. Πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας πως μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα δύο ζώα απλά δεν θέλουν να βλέπουν το έναν το άλλο. Πριν όμως πετάξετε λευκή πετσέτα καλό θα ήταν να προσπαθήσετε για μια συμφιλίωση.
Γιατί ο σκύλος με τη γάτα έχουν κακή σχέση
Είναι και οι δύο πολύ κτητικά ζώα. Γενικότερα είναι στη φύση τους να κυνηγούν μικρότερα πλάσματα.  Για παράδειγμα τα τεριέ έχουν γαλουχηθεί να κυνηγούν και να σκοτώνουν μικρά ζωύφια. Εάν ένα τεριέ δει μια γάτα και ειδικά μικρόσωμη τότε ίσως ξυπνήσει το ένστικτο του κυνηγού. Προφανώς αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τεριέ δεν θα συμπαθήσει μια γάτα. Από την άλλη πλευρά οι γάτες από τη μεριά τους βλέπουν τους σκύλους σαν θηρευτές και λόγω του ότι συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνες.
Η εδαφική κυριαρχία είναι ένα στοιχείο που διακατέχει σκύλους και γάτες. Όταν δύο τετράποδα πλάσματα ζουν στο ίδιο σπίτι τότε τα αμυντικά ένστικτα ξυπνούν και θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους με διαχωρισμό συγκεκριμένων «ορίων». Οι γάτες γρυλίζουν και ανατριχιάζουν μόλις ένας σκύλος περάσει στο «έδαφος τους». Οι σκύλοι γαβγίζουν και γίνονται επιθετικοί αντίστοιχα. Και οι δύο μεριές μαρκάρουν την περιοχή τους με την ούρηση ή την αφόδευση, πράγμα που είναι αναποτελεσματικός τρόπος και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την προσοχή σας με άσχημο τρόπο.
Αποφεύγοντας τη μάχη
Σε μια προσπάθεια να κρατήσετε τον σκύλο με τη γάτα από το να κάνουν πόλεμο είναι σημαντικό να κατευνάσετε τα πνεύματα μεταξύ τους. Μην τους βάζετε απλά μαζί και να περιμένετε τι θα γίνει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει μάχη και πριν το καταλάβετε να σας έχουν καταστρέψει το σπίτι. Ξεκινήστε αργά. το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε παρών και να επιβλέπετε.Δεν πρέπει να υπάρξει επαφή μεταξύ γάτας και σκύλου χωρίς να είστε εκεί. Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί ο ενδεχόμενος τσακωμός μπορεί να μεταφερθεί προς εσάς και να υπάρξει τραυματισμός. Πρέπει να κάνετε την όλη διαδικασία σε μικρές δόσεις και όταν δείτε πως τα πράγματα τείνουν να παρεκτραπούν διακόψετε αμέσως και συνεχίστε κάποια άλλη στιγμή. Εάν δείτε πως κάθε φορά τα δύο ζώα έρχονται όλο και πιο κοντά είστε σε καλό δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην απογοητεύεστε. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει  έως και μήνες.

Το πρώτο στάδιο
Το κατοικίδιο που είναι ήδη στο σπίτι θα πρέπει να έχει και το πλεονέκτημα. Όταν φέρνουμε ένα καινούριο κατοικίδιο στο σπίτι θα πρέπει να ορίσουμε και τον χώρο του μέσα στο σπίτι και χωρίς πρόσβαση από τον «εχθρό». Το άλλο κατοικίδιο θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Τις πρώτες μέρες αφήστε τα δύο κατοικίδια σας να μυρίσουν τις οσμές του ενός του άλλου και να ακούσουν ενδεχομένους θορύβους και να εξοικειωθούν μαζί τους. Εννοείται πως όλα αυτά χωρίς να υπάρξει καμία επαφή. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε πρώτες αντιδράσεις που θα σας βοηθήσουν για το πως θα κινηθείτε στη συνέχεια.
Δεύτερο στάδιο
Τώρα που τα δυο ζωάκια έχουν εξοικειωθεί με τις μυρωδιές και τους ήχους είναι ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα το οποίο είναι η οπτική επαφή. Προμηθευτείτε διαχωριστικά κάγκελα και τοποθετήστε τα στην πόρτα του νέου κατοικίδιου. Αφήστε μια λογική απόσταση μεταξύ των δύο και ζητείστε από άλλο ένα άτομο για περισσότερη αποτελεσματικότητα επίβλεψης. Με τη βοήθεια λιχουδιών και διάφορων μέτρων επιβράβευσης προσπαθήστε να φέρετε τις δυο πλευρές με πολύ προσοχή σε μια πρώτη επαφή. Δείτε τις αντιδράσεις και προχωρήστε αναλόγως.
Τρίτο στάδιο
Συνεχίστε περίπου αυτό που κάνατε και στο προηγούμενο στάδιο. Μόλις δείτε να υπάρχει πρόοδος, δηλαδή πως τα δύο ζωάκια δεν έχουν έντονη ανησυχία ή σημάδια επίθεσης , αρχίστε σιγά σιγά να αφαιρείτε το προστατευτικό κάγκελο ανάμεσα τους. Θα χρειαστεί πολύ προσοχή αλλά και ενδεχομένως λουρί για να ελέγχετε τις δύο πλευρές. Εάν τα πάνε καλά, τότε είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
Τέταρτο στάδιο
Εφόσον η γάτα και ο σκύλος έχουν πλησιάσει αρκετά και δεν υπάρχουν αντιδράσεις τότε είμαστε έτοιμοι για την τελική δοκιμασία. Αφήστε τον σκύλο σας να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τη γάτα και καταγράψτε αντιδράσεις. εάν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά αυξάνεται φορά με τη φορά τον χρόνο παραμονής και των δύο σε ένα δωμάτιο. Εάν παρατηρήσετε νευρικότητα ή ανησυχίες καλό θα ήταν  να απομακρύνετε και τους δύο και να συνεχίσετε όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τα δυο κατοικίδια μόνα τους και ειδικά τις πρώτες μέρες που θα περνούν χρόνο μαζί.
Μακροχρόνιες δεσμεύσεις
Με τον καιρό μπορεί τελικά η γάτα να ανέχεται να είναι στον ίδιο χώρο με τον σκύλο. Εάν είστε τυχεροί μπορεί και να γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λίγο την κρίση σας για να αξιολογήσετε μερικές καταστάσεις. Καλό θα ήταν να υπάρχουν χωριστοί χώροι για το κάθε ζωάκι και ειδικά όταν λείπετε να απομονώνεται ο ένας από τον άλλον. Κρατάτε και τους δύο σε πνευματική και σωματική εγρήγορση και ο κίνδυνος για προβλήματα θα μειωθεί αισθητά.
- See more at: http://www.ratsesskylon.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1/#sthash.eyOGbzt9.dpuf

λήθεια μπορεί ο σκύλος σας να συνυπάρξει με την γάτα σας μέσα στο ίδιο σπίτι; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε αρκετές περιπτώσεις ο σκύλος με τη γάτα τα πάνε αρκετά καλά. Με υπομονή και επιμονή μπορείτε να κάνετε αυτούς τους δύο άσπονδους εχθρούς να ανέχεται ο ένας τον άλλον. Ακόμη και να υπάρξει και αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους. Πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας πως μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα δύο ζώα απλά δεν θέλουν να βλέπουν το έναν το άλλο. Πριν όμως πετάξετε λευκή πετσέτα καλό θα ήταν να προσπαθήσετε για μια συμφιλίωση.
Γιατί ο σκύλος με τη γάτα έχουν κακή σχέση
Είναι και οι δύο πολύ κτητικά ζώα. Γενικότερα είναι στη φύση τους να κυνηγούν μικρότερα πλάσματα.  Για παράδειγμα τα τεριέ έχουν γαλουχηθεί να κυνηγούν και να σκοτώνουν μικρά ζωύφια. Εάν ένα τεριέ δει μια γάτα και ειδικά μικρόσωμη τότε ίσως ξυπνήσει το ένστικτο του κυνηγού. Προφανώς αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τεριέ δεν θα συμπαθήσει μια γάτα. Από την άλλη πλευρά οι γάτες από τη μεριά τους βλέπουν τους σκύλους σαν θηρευτές και λόγω του ότι συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνες.
Η εδαφική κυριαρχία είναι ένα στοιχείο που διακατέχει σκύλους και γάτες. Όταν δύο τετράποδα πλάσματα ζουν στο ίδιο σπίτι τότε τα αμυντικά ένστικτα ξυπνούν και θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους με διαχωρισμό συγκεκριμένων «ορίων». Οι γάτες γρυλίζουν και ανατριχιάζουν μόλις ένας σκύλος περάσει στο «έδαφος τους». Οι σκύλοι γαβγίζουν και γίνονται επιθετικοί αντίστοιχα. Και οι δύο μεριές μαρκάρουν την περιοχή τους με την ούρηση ή την αφόδευση, πράγμα που είναι αναποτελεσματικός τρόπος και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την προσοχή σας με άσχημο τρόπο.
Αποφεύγοντας τη μάχη
Σε μια προσπάθεια να κρατήσετε τον σκύλο με τη γάτα από το να κάνουν πόλεμο είναι σημαντικό να κατευνάσετε τα πνεύματα μεταξύ τους. Μην τους βάζετε απλά μαζί και να περιμένετε τι θα γίνει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει μάχη και πριν το καταλάβετε να σας έχουν καταστρέψει το σπίτι. Ξεκινήστε αργά. το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε παρών και να επιβλέπετε.Δεν πρέπει να υπάρξει επαφή μεταξύ γάτας και σκύλου χωρίς να είστε εκεί. Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί ο ενδεχόμενος τσακωμός μπορεί να μεταφερθεί προς εσάς και να υπάρξει τραυματισμός. Πρέπει να κάνετε την όλη διαδικασία σε μικρές δόσεις και όταν δείτε πως τα πράγματα τείνουν να παρεκτραπούν διακόψετε αμέσως και συνεχίστε κάποια άλλη στιγμή. Εάν δείτε πως κάθε φορά τα δύο ζώα έρχονται όλο και πιο κοντά είστε σε καλό δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην απογοητεύεστε. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει  έως και μήνες.

Το πρώτο στάδιο
Το κατοικίδιο που είναι ήδη στο σπίτι θα πρέπει να έχει και το πλεονέκτημα. Όταν φέρνουμε ένα καινούριο κατοικίδιο στο σπίτι θα πρέπει να ορίσουμε και τον χώρο του μέσα στο σπίτι και χωρίς πρόσβαση από τον «εχθρό». Το άλλο κατοικίδιο θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Τις πρώτες μέρες αφήστε τα δύο κατοικίδια σας να μυρίσουν τις οσμές του ενός του άλλου και να ακούσουν ενδεχομένους θορύβους και να εξοικειωθούν μαζί τους. Εννοείται πως όλα αυτά χωρίς να υπάρξει καμία επαφή. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε πρώτες αντιδράσεις που θα σας βοηθήσουν για το πως θα κινηθείτε στη συνέχεια.
Δεύτερο στάδιο
Τώρα που τα δυο ζωάκια έχουν εξοικειωθεί με τις μυρωδιές και τους ήχους είναι ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα το οποίο είναι η οπτική επαφή. Προμηθευτείτε διαχωριστικά κάγκελα και τοποθετήστε τα στην πόρτα του νέου κατοικίδιου. Αφήστε μια λογική απόσταση μεταξύ των δύο και ζητείστε από άλλο ένα άτομο για περισσότερη αποτελεσματικότητα επίβλεψης. Με τη βοήθεια λιχουδιών και διάφορων μέτρων επιβράβευσης προσπαθήστε να φέρετε τις δυο πλευρές με πολύ προσοχή σε μια πρώτη επαφή. Δείτε τις αντιδράσεις και προχωρήστε αναλόγως.
Τρίτο στάδιο
Συνεχίστε περίπου αυτό που κάνατε και στο προηγούμενο στάδιο. Μόλις δείτε να υπάρχει πρόοδος, δηλαδή πως τα δύο ζωάκια δεν έχουν έντονη ανησυχία ή σημάδια επίθεσης , αρχίστε σιγά σιγά να αφαιρείτε το προστατευτικό κάγκελο ανάμεσα τους. Θα χρειαστεί πολύ προσοχή αλλά και ενδεχομένως λουρί για να ελέγχετε τις δύο πλευρές. Εάν τα πάνε καλά, τότε είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
Τέταρτο στάδιο
Εφόσον η γάτα και ο σκύλος έχουν πλησιάσει αρκετά και δεν υπάρχουν αντιδράσεις τότε είμαστε έτοιμοι για την τελική δοκιμασία. Αφήστε τον σκύλο σας να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τη γάτα και καταγράψτε αντιδράσεις. εάν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά αυξάνεται φορά με τη φορά τον χρόνο παραμονής και των δύο σε ένα δωμάτιο. Εάν παρατηρήσετε νευρικότητα ή ανησυχίες καλό θα ήταν  να απομακρύνετε και τους δύο και να συνεχίσετε όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τα δυο κατοικίδια μόνα τους και ειδικά τις πρώτες μέρες που θα περνούν χρόνο μαζί.
Μακροχρόνιες δεσμεύσεις
Με τον καιρό μπορεί τελικά η γάτα να ανέχεται να είναι στον ίδιο χώρο με τον σκύλο. Εάν είστε τυχεροί μπορεί και να γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λίγο την κρίση σας για να αξιολογήσετε μερικές καταστάσεις. Καλό θα ήταν να υπάρχουν χωριστοί χώροι για το κάθε ζωάκι και ειδικά όταν λείπετε να απομονώνεται ο ένας από τον άλλον. Κρατάτε και τους δύο σε πνευματική και σωματική εγρήγορση και ο κίνδυνος για προβλήματα θα μειωθεί αισθητά.

Σχολιάστε



- See more at: http://www.ratsesskylon.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1/#sthash.eyOGbzt9.dpuf
Αλήθεια μπορεί ο σκύλος σας να συνυπάρξει με την γάτα σας μέσα στο ίδιο σπίτι; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε αρκετές περιπτώσεις ο σκύλος με τη γάτα τα πάνε αρκετά καλά. Με υπομονή και επιμονή μπορείτε να κάνετε αυτούς τους δύο άσπονδους εχθρούς να ανέχεται ο ένας τον άλλον. Ακόμη και να υπάρξει και αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους. Πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας πως μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα δύο ζώα απλά δεν θέλουν να βλέπουν το έναν το άλλο. Πριν όμως πετάξετε λευκή πετσέτα καλό θα ήταν να προσπαθήσετε για μια συμφιλίωση.
Γιατί ο σκύλος με τη γάτα έχουν κακή σχέση
Είναι και οι δύο πολύ κτητικά ζώα. Γενικότερα είναι στη φύση τους να κυνηγούν μικρότερα πλάσματα.  Για παράδειγμα τα τεριέ έχουν γαλουχηθεί να κυνηγούν και να σκοτώνουν μικρά ζωύφια. Εάν ένα τεριέ δει μια γάτα και ειδικά μικρόσωμη τότε ίσως ξυπνήσει το ένστικτο του κυνηγού. Προφανώς αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τεριέ δεν θα συμπαθήσει μια γάτα. Από την άλλη πλευρά οι γάτες από τη μεριά τους βλέπουν τους σκύλους σαν θηρευτές και λόγω του ότι συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνες.
Η εδαφική κυριαρχία είναι ένα στοιχείο που διακατέχει σκύλους και γάτες. Όταν δύο τετράποδα πλάσματα ζουν στο ίδιο σπίτι τότε τα αμυντικά ένστικτα ξυπνούν και θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους με διαχωρισμό συγκεκριμένων «ορίων». Οι γάτες γρυλίζουν και ανατριχιάζουν μόλις ένας σκύλος περάσει στο «έδαφος τους». Οι σκύλοι γαβγίζουν και γίνονται επιθετικοί αντίστοιχα. Και οι δύο μεριές μαρκάρουν την περιοχή τους με την ούρηση ή την αφόδευση, πράγμα που είναι αναποτελεσματικός τρόπος και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την προσοχή σας με άσχημο τρόπο.
Αποφεύγοντας τη μάχη
Σε μια προσπάθεια να κρατήσετε τον σκύλο με τη γάτα από το να κάνουν πόλεμο είναι σημαντικό να κατευνάσετε τα πνεύματα μεταξύ τους. Μην τους βάζετε απλά μαζί και να περιμένετε τι θα γίνει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει μάχη και πριν το καταλάβετε να σας έχουν καταστρέψει το σπίτι. Ξεκινήστε αργά. το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε παρών και να επιβλέπετε.Δεν πρέπει να υπάρξει επαφή μεταξύ γάτας και σκύλου χωρίς να είστε εκεί. Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί ο ενδεχόμενος τσακωμός μπορεί να μεταφερθεί προς εσάς και να υπάρξει τραυματισμός. Πρέπει να κάνετε την όλη διαδικασία σε μικρές δόσεις και όταν δείτε πως τα πράγματα τείνουν να παρεκτραπούν διακόψετε αμέσως και συνεχίστε κάποια άλλη στιγμή. Εάν δείτε πως κάθε φορά τα δύο ζώα έρχονται όλο και πιο κοντά είστε σε καλό δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην απογοητεύεστε. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει  έως και μήνες.

Το πρώτο στάδιο
Το κατοικίδιο που είναι ήδη στο σπίτι θα πρέπει να έχει και το πλεονέκτημα. Όταν φέρνουμε ένα καινούριο κατοικίδιο στο σπίτι θα πρέπει να ορίσουμε και τον χώρο του μέσα στο σπίτι και χωρίς πρόσβαση από τον «εχθρό». Το άλλο κατοικίδιο θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Τις πρώτες μέρες αφήστε τα δύο κατοικίδια σας να μυρίσουν τις οσμές του ενός του άλλου και να ακούσουν ενδεχομένους θορύβους και να εξοικειωθούν μαζί τους. Εννοείται πως όλα αυτά χωρίς να υπάρξει καμία επαφή. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε πρώτες αντιδράσεις που θα σας βοηθήσουν για το πως θα κινηθείτε στη συνέχεια.
Δεύτερο στάδιο
Τώρα που τα δυο ζωάκια έχουν εξοικειωθεί με τις μυρωδιές και τους ήχους είναι ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα το οποίο είναι η οπτική επαφή. Προμηθευτείτε διαχωριστικά κάγκελα και τοποθετήστε τα στην πόρτα του νέου κατοικίδιου. Αφήστε μια λογική απόσταση μεταξύ των δύο και ζητείστε από άλλο ένα άτομο για περισσότερη αποτελεσματικότητα επίβλεψης. Με τη βοήθεια λιχουδιών και διάφορων μέτρων επιβράβευσης προσπαθήστε να φέρετε τις δυο πλευρές με πολύ προσοχή σε μια πρώτη επαφή. Δείτε τις αντιδράσεις και προχωρήστε αναλόγως.
Τρίτο στάδιο
Συνεχίστε περίπου αυτό που κάνατε και στο προηγούμενο στάδιο. Μόλις δείτε να υπάρχει πρόοδος, δηλαδή πως τα δύο ζωάκια δεν έχουν έντονη ανησυχία ή σημάδια επίθεσης , αρχίστε σιγά σιγά να αφαιρείτε το προστατευτικό κάγκελο ανάμεσα τους. Θα χρειαστεί πολύ προσοχή αλλά και ενδεχομένως λουρί για να ελέγχετε τις δύο πλευρές. Εάν τα πάνε καλά, τότε είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
Τέταρτο στάδιο
Εφόσον η γάτα και ο σκύλος έχουν πλησιάσει αρκετά και δεν υπάρχουν αντιδράσεις τότε είμαστε έτοιμοι για την τελική δοκιμασία. Αφήστε τον σκύλο σας να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τη γάτα και καταγράψτε αντιδράσεις. εάν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά αυξάνεται φορά με τη φορά τον χρόνο παραμονής και των δύο σε ένα δωμάτιο. Εάν παρατηρήσετε νευρικότητα ή ανησυχίες καλό θα ήταν  να απομακρύνετε και τους δύο και να συνεχίσετε όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τα δυο κατοικίδια μόνα τους και ειδικά τις πρώτες μέρες που θα περνούν χρόνο μαζί.
Μακροχρόνιες δεσμεύσεις
Με τον καιρό μπορεί τελικά η γάτα να ανέχεται να είναι στον ίδιο χώρο με τον σκύλο. Εάν είστε τυχεροί μπορεί και να γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λίγο την κρίση σας για να αξιολογήσετε μερικές καταστάσεις. Καλό θα ήταν να υπάρχουν χωριστοί χώροι για το κάθε ζωάκι και ειδικά όταν λείπετε να απομονώνεται ο ένας από τον άλλον. Κρατάτε και τους δύο σε πνευματική και σωματική εγρήγορση και ο κίνδυνος για προβλήματα θα μειωθεί αισθητά.
- See more at: http://www.ratsesskylon.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1/#sthash.eyOGbzt9.dpuf
Αλήθεια μπορεί ο σκύλος σας να συνυπάρξει με την γάτα σας μέσα στο ίδιο σπίτι; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε αρκετές περιπτώσεις ο σκύλος με τη γάτα τα πάνε αρκετά καλά. Με υπομονή και επιμονή μπορείτε να κάνετε αυτούς τους δύο άσπονδους εχθρούς να ανέχεται ο ένας τον άλλον. Ακόμη και να υπάρξει και αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους. Πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας πως μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα δύο ζώα απλά δεν θέλουν να βλέπουν το έναν το άλλο. Πριν όμως πετάξετε λευκή πετσέτα καλό θα ήταν να προσπαθήσετε για μια συμφιλίωση.
Γιατί ο σκύλος με τη γάτα έχουν κακή σχέση
Είναι και οι δύο πολύ κτητικά ζώα. Γενικότερα είναι στη φύση τους να κυνηγούν μικρότερα πλάσματα.  Για παράδειγμα τα τεριέ έχουν γαλουχηθεί να κυνηγούν και να σκοτώνουν μικρά ζωύφια. Εάν ένα τεριέ δει μια γάτα και ειδικά μικρόσωμη τότε ίσως ξυπνήσει το ένστικτο του κυνηγού. Προφανώς αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τεριέ δεν θα συμπαθήσει μια γάτα. Από την άλλη πλευρά οι γάτες από τη μεριά τους βλέπουν τους σκύλους σαν θηρευτές και λόγω του ότι συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνες.
Η εδαφική κυριαρχία είναι ένα στοιχείο που διακατέχει σκύλους και γάτες. Όταν δύο τετράποδα πλάσματα ζουν στο ίδιο σπίτι τότε τα αμυντικά ένστικτα ξυπνούν και θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους με διαχωρισμό συγκεκριμένων «ορίων». Οι γάτες γρυλίζουν και ανατριχιάζουν μόλις ένας σκύλος περάσει στο «έδαφος τους». Οι σκύλοι γαβγίζουν και γίνονται επιθετικοί αντίστοιχα. Και οι δύο μεριές μαρκάρουν την περιοχή τους με την ούρηση ή την αφόδευση, πράγμα που είναι αναποτελεσματικός τρόπος και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την προσοχή σας με άσχημο τρόπο.
Αποφεύγοντας τη μάχη
Σε μια προσπάθεια να κρατήσετε τον σκύλο με τη γάτα από το να κάνουν πόλεμο είναι σημαντικό να κατευνάσετε τα πνεύματα μεταξύ τους. Μην τους βάζετε απλά μαζί και να περιμένετε τι θα γίνει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει μάχη και πριν το καταλάβετε να σας έχουν καταστρέψει το σπίτι. Ξεκινήστε αργά. το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε παρών και να επιβλέπετε.Δεν πρέπει να υπάρξει επαφή μεταξύ γάτας και σκύλου χωρίς να είστε εκεί. Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί ο ενδεχόμενος τσακωμός μπορεί να μεταφερθεί προς εσάς και να υπάρξει τραυματισμός. Πρέπει να κάνετε την όλη διαδικασία σε μικρές δόσεις και όταν δείτε πως τα πράγματα τείνουν να παρεκτραπούν διακόψετε αμέσως και συνεχίστε κάποια άλλη στιγμή. Εάν δείτε πως κάθε φορά τα δύο ζώα έρχονται όλο και πιο κοντά είστε σε καλό δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην απογοητεύεστε. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει  έως και μήνες.

Το πρώτο στάδιο
Το κατοικίδιο που είναι ήδη στο σπίτι θα πρέπει να έχει και το πλεονέκτημα. Όταν φέρνουμε ένα καινούριο κατοικίδιο στο σπίτι θα πρέπει να ορίσουμε και τον χώρο του μέσα στο σπίτι και χωρίς πρόσβαση από τον «εχθρό». Το άλλο κατοικίδιο θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Τις πρώτες μέρες αφήστε τα δύο κατοικίδια σας να μυρίσουν τις οσμές του ενός του άλλου και να ακούσουν ενδεχομένους θορύβους και να εξοικειωθούν μαζί τους. Εννοείται πως όλα αυτά χωρίς να υπάρξει καμία επαφή. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε πρώτες αντιδράσεις που θα σας βοηθήσουν για το πως θα κινηθείτε στη συνέχεια.
Δεύτερο στάδιο
Τώρα που τα δυο ζωάκια έχουν εξοικειωθεί με τις μυρωδιές και τους ήχους είναι ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα το οποίο είναι η οπτική επαφή. Προμηθευτείτε διαχωριστικά κάγκελα και τοποθετήστε τα στην πόρτα του νέου κατοικίδιου. Αφήστε μια λογική απόσταση μεταξύ των δύο και ζητείστε από άλλο ένα άτομο για περισσότερη αποτελεσματικότητα επίβλεψης. Με τη βοήθεια λιχουδιών και διάφορων μέτρων επιβράβευσης προσπαθήστε να φέρετε τις δυο πλευρές με πολύ προσοχή σε μια πρώτη επαφή. Δείτε τις αντιδράσεις και προχωρήστε αναλόγως.
Τρίτο στάδιο
Συνεχίστε περίπου αυτό που κάνατε και στο προηγούμενο στάδιο. Μόλις δείτε να υπάρχει πρόοδος, δηλαδή πως τα δύο ζωάκια δεν έχουν έντονη ανησυχία ή σημάδια επίθεσης , αρχίστε σιγά σιγά να αφαιρείτε το προστατευτικό κάγκελο ανάμεσα τους. Θα χρειαστεί πολύ προσοχή αλλά και ενδεχομένως λουρί για να ελέγχετε τις δύο πλευρές. Εάν τα πάνε καλά, τότε είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
Τέταρτο στάδιο
Εφόσον η γάτα και ο σκύλος έχουν πλησιάσει αρκετά και δεν υπάρχουν αντιδράσεις τότε είμαστε έτοιμοι για την τελική δοκιμασία. Αφήστε τον σκύλο σας να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τη γάτα και καταγράψτε αντιδράσεις. εάν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά αυξάνεται φορά με τη φορά τον χρόνο παραμονής και των δύο σε ένα δωμάτιο. Εάν παρατηρήσετε νευρικότητα ή ανησυχίες καλό θα ήταν  να απομακρύνετε και τους δύο και να συνεχίσετε όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τα δυο κατοικίδια μόνα τους και ειδικά τις πρώτες μέρες που θα περνούν χρόνο μαζί.
Μακροχρόνιες δεσμεύσεις
Με τον καιρό μπορεί τελικά η γάτα να ανέχεται να είναι στον ίδιο χώρο με τον σκύλο. Εάν είστε τυχεροί μπορεί και να γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λίγο την κρίση σας για να αξιολογήσετε μερικές καταστάσεις. Καλό θα ήταν να υπάρχουν χωριστοί χώροι για το κάθε ζωάκι και ειδικά όταν λείπετε να απομονώνεται ο ένας από τον άλλον. Κρατάτε και τους δύο σε πνευματική και σωματική εγρήγορση και ο κίνδυνος για προβλήματα θα μειωθεί αισθητά.
- See more at: http://www.ratsesskylon.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1/#sthash.eyOGbzt9.dpuf
Αλήθεια μπορεί ο σκύλος σας να συνυπάρξει με την γάτα σας μέσα στο ίδιο σπίτι; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε αρκετές περιπτώσεις ο σκύλος με τη γάτα τα πάνε αρκετά καλά. Με υπομονή και επιμονή μπορείτε να κάνετε αυτούς τους δύο άσπονδους εχθρούς να ανέχεται ο ένας τον άλλον. Ακόμη και να υπάρξει και αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους. Πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας πως μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα δύο ζώα απλά δεν θέλουν να βλέπουν το έναν το άλλο. Πριν όμως πετάξετε λευκή πετσέτα καλό θα ήταν να προσπαθήσετε για μια συμφιλίωση.
Γιατί ο σκύλος με τη γάτα έχουν κακή σχέση
Είναι και οι δύο πολύ κτητικά ζώα. Γενικότερα είναι στη φύση τους να κυνηγούν μικρότερα πλάσματα.  Για παράδειγμα τα τεριέ έχουν γαλουχηθεί να κυνηγούν και να σκοτώνουν μικρά ζωύφια. Εάν ένα τεριέ δει μια γάτα και ειδικά μικρόσωμη τότε ίσως ξυπνήσει το ένστικτο του κυνηγού. Προφανώς αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τεριέ δεν θα συμπαθήσει μια γάτα. Από την άλλη πλευρά οι γάτες από τη μεριά τους βλέπουν τους σκύλους σαν θηρευτές και λόγω του ότι συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνες.
Η εδαφική κυριαρχία είναι ένα στοιχείο που διακατέχει σκύλους και γάτες. Όταν δύο τετράποδα πλάσματα ζουν στο ίδιο σπίτι τότε τα αμυντικά ένστικτα ξυπνούν και θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους με διαχωρισμό συγκεκριμένων «ορίων». Οι γάτες γρυλίζουν και ανατριχιάζουν μόλις ένας σκύλος περάσει στο «έδαφος τους». Οι σκύλοι γαβγίζουν και γίνονται επιθετικοί αντίστοιχα. Και οι δύο μεριές μαρκάρουν την περιοχή τους με την ούρηση ή την αφόδευση, πράγμα που είναι αναποτελεσματικός τρόπος και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την προσοχή σας με άσχημο τρόπο.
Αποφεύγοντας τη μάχη
Σε μια προσπάθεια να κρατήσετε τον σκύλο με τη γάτα από το να κάνουν πόλεμο είναι σημαντικό να κατευνάσετε τα πνεύματα μεταξύ τους. Μην τους βάζετε απλά μαζί και να περιμένετε τι θα γίνει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει μάχη και πριν το καταλάβετε να σας έχουν καταστρέψει το σπίτι. Ξεκινήστε αργά. το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε παρών και να επιβλέπετε.Δεν πρέπει να υπάρξει επαφή μεταξύ γάτας και σκύλου χωρίς να είστε εκεί. Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί ο ενδεχόμενος τσακωμός μπορεί να μεταφερθεί προς εσάς και να υπάρξει τραυματισμός. Πρέπει να κάνετε την όλη διαδικασία σε μικρές δόσεις και όταν δείτε πως τα πράγματα τείνουν να παρεκτραπούν διακόψετε αμέσως και συνεχίστε κάποια άλλη στιγμή. Εάν δείτε πως κάθε φορά τα δύο ζώα έρχονται όλο και πιο κοντά είστε σε καλό δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην απογοητεύεστε. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει  έως και μήνες.

Το πρώτο στάδιο
Το κατοικίδιο που είναι ήδη στο σπίτι θα πρέπει να έχει και το πλεονέκτημα. Όταν φέρνουμε ένα καινούριο κατοικίδιο στο σπίτι θα πρέπει να ορίσουμε και τον χώρο του μέσα στο σπίτι και χωρίς πρόσβαση από τον «εχθρό». Το άλλο κατοικίδιο θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Τις πρώτες μέρες αφήστε τα δύο κατοικίδια σας να μυρίσουν τις οσμές του ενός του άλλου και να ακούσουν ενδεχομένους θορύβους και να εξοικειωθούν μαζί τους. Εννοείται πως όλα αυτά χωρίς να υπάρξει καμία επαφή. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε πρώτες αντιδράσεις που θα σας βοηθήσουν για το πως θα κινηθείτε στη συνέχεια.
Δεύτερο στάδιο
Τώρα που τα δυο ζωάκια έχουν εξοικειωθεί με τις μυρωδιές και τους ήχους είναι ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα το οποίο είναι η οπτική επαφή. Προμηθευτείτε διαχωριστικά κάγκελα και τοποθετήστε τα στην πόρτα του νέου κατοικίδιου. Αφήστε μια λογική απόσταση μεταξύ των δύο και ζητείστε από άλλο ένα άτομο για περισσότερη αποτελεσματικότητα επίβλεψης. Με τη βοήθεια λιχουδιών και διάφορων μέτρων επιβράβευσης προσπαθήστε να φέρετε τις δυο πλευρές με πολύ προσοχή σε μια πρώτη επαφή. Δείτε τις αντιδράσεις και προχωρήστε αναλόγως.
Τρίτο στάδιο
Συνεχίστε περίπου αυτό που κάνατε και στο προηγούμενο στάδιο. Μόλις δείτε να υπάρχει πρόοδος, δηλαδή πως τα δύο ζωάκια δεν έχουν έντονη ανησυχία ή σημάδια επίθεσης , αρχίστε σιγά σιγά να αφαιρείτε το προστατευτικό κάγκελο ανάμεσα τους. Θα χρειαστεί πολύ προσοχή αλλά και ενδεχομένως λουρί για να ελέγχετε τις δύο πλευρές. Εάν τα πάνε καλά, τότε είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
Τέταρτο στάδιο
Εφόσον η γάτα και ο σκύλος έχουν πλησιάσει αρκετά και δεν υπάρχουν αντιδράσεις τότε είμαστε έτοιμοι για την τελική δοκιμασία. Αφήστε τον σκύλο σας να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τη γάτα και καταγράψτε αντιδράσεις. εάν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά αυξάνεται φορά με τη φορά τον χρόνο παραμονής και των δύο σε ένα δωμάτιο. Εάν παρατηρήσετε νευρικότητα ή ανησυχίες καλό θα ήταν  να απομακρύνετε και τους δύο και να συνεχίσετε όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τα δυο κατοικίδια μόνα τους και ειδικά τις πρώτες μέρες που θα περνούν χρόνο μαζί.
Μακροχρόνιες δεσμεύσεις
Με τον καιρό μπορεί τελικά η γάτα να ανέχεται να είναι στον ίδιο χώρο με τον σκύλο. Εάν είστε τυχεροί μπορεί και να γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λίγο την κρίση σας για να αξιολογήσετε μερικές καταστάσεις. Καλό θα ήταν να υπάρχουν χωριστοί χώροι για το κάθε ζωάκι και ειδικά όταν λείπετε να απομονώνεται ο ένας από τον άλλον. Κρατάτε και τους δύο σε πνευματική και σωματική εγρήγορση και ο κίνδυνος για προβλήματα θα μειωθεί αισθητά.
- See more at: http://www.ratsesskylon.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1/#sthash.eyOGbzt9.dpuf

26/5/2016

Καλημέρα, όλη μέρα!! Πάντα με πολλά χαμόγελα!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Ο εαυτός σου..

"Οταν είσαι ο εαυτός σου, δίνεις κάτι υπέροχο στον κόσμο που δεν υπήρχε πριν"



Το φαγητό της ημέρας- Αφράτο σουφλέ με τυρί και ζαμπόν (πηγή: http://www.queen.gr)

Υλικά
10 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα

10 φέτες τυρί για τοστ

10 κανονικές φέτες ζαμπόν

3κ.σ. βούτυρο

4 αυγά
1/2 λίτρο γάλα

250γρ. κρέμα γάλακτος
1κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1κ.γ. πιπέρι

3κ.σ. γραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση
1. Βουτυρώνετε καλά ένα μεγάλο πυρέξ και το βάζετε στην άκρη.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το γάλα, τα αυγά, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και το αφήνετε και αυτό στην άκρη.
3. Βουτυρώνετε τις φέτες του τοστ από τη μία πλευρά και τις βάζετε στη βάση του πυρέξ, καλύπτοντας την τελείως.
4. Πάρτε 2 φέτες ζαμπόν και βάλτε τις πάνω από το ψωμί και τέλος καλύψτε τις με 2 φέτες τυρί. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, ψωμί, ζαμπόν, τυρί, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να γεμίσει το πυρέξ.
5. Στο μπολ με τα αυγά προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε. Τέλος ρίξτε το μείγμα μέσα στο πυρέξ και πασπαλίστε με την γραβιέρα.
6. Σκεπάστε το πυρέξ και βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες.
7. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180C και ψήστε το σουφλέ για 30 -40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα. Σερβίρετέ το ζεστό.

Το τραγούδι της ημέρας- Vegas - Gia Sena