Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Παρασκευή και υγεία- 19 Λόγοι που πρέπει να πίνεις νερό με λεμόνι το πρωί!(http://www.ediva.gr/)



Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι το νερό με λεμόνι το πρωί κυρίως είναι θαυματουργό, ποιες είναι όμως οι ιδιότητες του και σε τι μας βοηθάει;

Το να προσθέτεις λεμόνι στο νερό σου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βοηθήσεις την υγεία, αλλά και την εμφάνιση σου. Όχι μόνο σε βοηθάει να ξεδιψάσεις καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ποτό, αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτεί και το σώμα σου με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι άκρως απαραίτητα.

Για ποιους λόγους όμως θα έπρεπε να το εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή;

  • Ο συνδυασμός του νερού με το λεμόνι φροντίζει ώστε ο οργανισμός μας να έχει σωστή ποσότητα ηλεκτρολυτών, οι οποίοι ενυδατώνουν το σώμα μας. Τα λεμόνια είναι εκείνα που περιέχουν αρκετή ποσότητα ηλεκτρολυτών όπως κάλιο, ασβέστιο αλλά και μαγνήσιο.
  • Είναι αρκετά καλό για τις αρθρώσεις, μιας και μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών.
  • Αν το νερό είναι και ζεστό βοηθάει ακόμη περισσότερο στην πέψη, καθώς απελευθερώνει όλο το κιτρικό οξύ από το λεμόνι. Το κιτρικό οξύ αλληλεπιδρά με άλλα ένζυμα και οξέα τα οποία βοηθούν στην γρήγορη έκκριση των γαστρικών υγρών και την πέψη.
  • Το συκώτι παράγει περισσότερα ένζυμα με το λεμόνι, παρά με οποιαδήποτε άλλη τροφή.
  • Επίσης, καθαρίζει συκώτι, μιας και απελευθερώσει τις τοξίνες.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, τον πονόλαιμο αλλά και την φλεγμονή των αμυγδαλών. Αυτό συμβαίνει λόγω των αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων του λεμονιού.

  • Βοηθάει στην φυσική ρύθμιση της κυκλοφορίας του εντέρου.
  • Είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία του μεταβολισμού, δεδομένου ότι το λεμόνι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να προστατεύει τον οργανισμό μας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Η κατάθλιψη και το άγχος συχνά προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα του καλίου στο αίμα.
  • Σε μικρή ποσότητα καθημερινά καθαρίζει το αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία και φυσικά τις αρτηρίες.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος μας κατά 10%.
  • Ακόμη κι αν δεν το πιεις το πρωί αλλά αμέσως πριν από ένα γεύμα, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο του pH. Ως γνωστόν όσο υψηλότερο είναι το pH που έχουμε, τόσο πιο πολύ το σώμα μας είναι σε θέση να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.
  • Επιπλέον είναι καλό για το δέρμα. Η βιταμίνη C που έχει το λεμόνι, βελτιώνει το δέρμα μας και αναζωογονεί όλο το σώμα.
  • Το λεμόνι μέσα σε ένα ποτήρι νερό είναι απίστευτα ευεργετικό για τις εγκύους, λόγω του ότι τα λεμόνια έχουν βιταμίνη C, που δρα ως προσαρμογόνο βοηθώντας το σώμα να αντιμετωπίσει το κοινό κρυολόγημα. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά το σχηματισμό του οστικού ιστού ενός αγέννητου μωρού. Ταυτόχρονα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, ένα μείγμα από νερό και λεμόνι βοηθά στον σχηματισμό των κυττάρων του εγκεφάλου αλλά και του νευρικού συστήματος του μωρού.
  • Ανακουφίζει από την καούρα.
  • Βοηθά στην διάλυση της πέτρας στην χολή, στα νεφρά και στο πάγκρεας.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους χάρη στις φυτικές ίνες πηκτίνης που περιέχουν τα λεμόνια, οι οποίες βοηθούν στην καταστολή της πείνας.
  • Βοηθά στην μείωση του πόνου των δοντιών και τις ουλίτιδας.
  • Τέλος, προλαμβάνει τον καρκίνο, λόγω του ότι τα λεμόνια είναι μια από τις πιο αλκαλικές τροφές. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα αλκαλικό περιβάλλον σαν αυτό που δημιουργείτε από το λεμόνι.


Ζωοφιλική Πέμπτη- μισούν οι γάτες το νερό (πηγή:http://www.scienceillustrated.gr/)


Έχω παρατηρήσει, σε αρκετές περιπτώσεις, ότι οι γάτες αντιδρούν πολύ έντονα όταν βρέχονται. Απεχθάνονται όλες οι γάτες το νερό, και γιατί;
Δεν αληθεύει ότι όλες οι γάτες απεχθάνονται το νερό. Ένα παράδειγμα για του λόγου το αληθές είναι η τουρκική γάτα Βαν, που ζει στις όχθες της λίμνης Βαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Αυτό το είδος λατρεύει το υγρό στοιχείο και δε διστάζει, μάλιστα, να βουτάει στα νερά της λίμνης.
Το γεγονός ότι πολλές οικόσιτες γάτες διατηρούν μια προβληματική σχέση με το νερό είναι πιθανότατα ζήτημα κρύου και ζέστης. Το τρίχωμα της γάτας είναι πολύ ξηρό, και έτσι, όταν έρθει σε επαφή με το νερό, μουσκεύει αμέσως, με αποτέλεσμα να χάνει τις θερμομονωτικές του ιδιότητες.
Για τις γάτες που ζουν σε τροπικές περιοχές αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Όμως, οι γάτες που ζουν σε εύκρατες ζώνες δεν έχουν την πολυτέλεια απώλειας θερμότητας με τέτοιο τρόπο. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει μια τάση, όσο πλησιάζουμε στον ισημερινό, τόσο πιο πολύ να χαίρονται οι γάτες το νερό.
Οι οικόσιτες γάτες προέρχονται από πολλές διαφορετικές άγριες φυλές. Όσες κατάγονται από την ευρωπαϊκή αγριόγατα και ζουν σε εύκρατες περιοχές έχουν κληρονομήσει τη φοβία για το νερό από τους προγόνους τους. Αυτό ισχύει ακόμη και αν έχουν μετακομίσει σε πιο θερμά μέρη. Οι περισσότερες γάτες που συναντάμε στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγριόγατα, και γι’ αυτό κρατούν τις αποστάσεις τους από το μπάνιο. Άλλες φυλές, όμως, κατάγονται από τη αφρικανική αγριόγατα της Νουβίας, η οποία προέρχεται από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και δε φοβάται το νερό. Επίσης, παίζει ρόλο και η συνήθεια. Οι γάτες, π.χ., που παίρνουν μέρος σε καλλιστεία ζώων πρέπει να ανέχονται το μπανιάρισμα σε τακτά διαστήματα – κάτι που επιτυγχάνεται, αν το έχουν συνηθίσει από μικρή ηλικία.