- 5 φέτες ψωμί
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι και φέτες λεμόνι για σερβίρισμα
- μικρή χούφτα κομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
- 8 φιλέτα μπακαλιάρο (των 150 γρ./τεμ)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- θυμάρι
- πιπέρι
- αλάτι
Για τη sauce tartar γιαουρτιού
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. κομμένο ξεπλυμμένο αγγουράκι τουρσί
- 1 κ.σ. κάπαρη αλατισμένη, ξεπλυμμένη και κομμένη
- 1 κ.σ. κομμένο φρέσκο άνηθο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προσοχή: δεν χρησιμοποιούμε τον μπακαλιάρο που παίρνουμε για την 25ης, αλλά φιλέτο μπακαλιάρου φρέσκο!!
Είναι ένα πολύ λάιτ πιάτο μιας και το ψάρι δεν τηγανίζεται αλλά το ψήνουμε στο φούρνο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Στο μούλτι βάζουμε το ψωμί και το χτυπάμε για να πάρουμε χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι κα μαϊντανό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα.
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, τα πασπαλίζουμε με λάδι, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και τα ανακατεύουμε να πάει η μαρινάδα τους παντού.
- Τα τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα, και από πάνω τους βάζουμε το μείγμα με το ψωμί και ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο από πάνω.
- Ψήνουμε για 6- 8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Για τη sauce tartar γιαουρτιού
- Κόβουμε το αγγουράκι τουρσί και ψιλοκόβουμε και την κάπαρη και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Σερβίρουμε το ψάρι με πατάτες τηγανιτές και τη σάλτσα γιαουρτιού.