Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Παρασκευή και υγεία- 10 «γιατί» ο καφές ωφελεί την υγεία μας;(πηγή:http://www.clickatlife.gr/)



Μπορεί "ένα μήλο το ημέρα, τον γιατρό να κάνει πέρα" αλλά φαίνεται το ίδιο ισχύει και με τον καφέ. Δείτε, γιατί.
Όπως ένα ποτήρι κρασί και λίγη σοκολάτα, σε καθημερινή βάση κάνει καλό και όχι κακό, το ίδιο ισχύει με τον καφέ, που όλοι έχουμε μάθει να δαιμονοποιούμε, αλλά όλοι πίνουμε κάθε πρωί και τελικά δικαιωνόμαστε καθώς έχει πολλά οφέλη.
Αν και η εκτεταμμένη κατανάλωση καφέ αυξάνει το στρες και ενδέχεται να καταλήξει σε εξάρτηση από την καφεΐνη, υπάρχουν μερικές ιδιότητες του δημοφιλούς ροφήματος που αποδεικνύονται ευεργετικές. Ακολουθούν 10  λόγοι, που θα σας κάνουν να νιώσετε καλά που πίνετε κάθε μέρα από ένα ή περισσότερα καφεδάκια.
1. Μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στη χολή
Έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ τη μέρα, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες κατά ποσοστό 25%, εμφάνισης λίθων στη χολή. Σχετκή έρευνα έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα και σε άντρες.
2. Πρόληψη κατάθλιψης
Δημοσίευση έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα, έριχναν τις πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%. Όσες μάλιστα έπιναν τέσσερα φλιτζάνια, ανέβαζαν το ποσοστό στο 20%.
3. Βελτίωση της μνήμης
Η κατανάλωση καφέ βοηθά τη μνήμη, όπως έδειξε αμερικάνικη έρευνα του 2005, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δυο φλιτζανιών τη μέρα, έδειξε βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου.
Μια αντίστοιχη έρευνα του 2007, έδειξε ακόμα πως οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ τη μέρα, τα πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους. Τέλος, σχετικά με τα προηγούμενα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.
4. Μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη
Οι μελέτες έχουν δείξει πως όσοι πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ τη μέρα, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%!
5. Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου
Η κατανάλωση καφέ έχει, επίσης, συνδεθεί με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου και του συκωτιού. Από την τακτική κατανάλωση καφέ, δεν οφελούνται ωστόσο μόνο οι γυναίκες, ρίχνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων, όπως του στήθους και της μήτρας αλλά και οι άντρες καθώς ο καφές έχει συνδεθεί και με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.
6. Ενίσχυση του μεταβολισμού
Επιπλεόν, ο καφές βοηθάει όχι μόνο στο να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, αλλά και στο να χάσετε βάρος. Η μεταβολική δράση του καφέ, ωστόσο έχει καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας, απόδοση στις γυναίκες που είναι ήδη κανονικές στο βάρος τους, παρά στις υπέρβαρες.  
Η μέτρια κανατάλωση καφέ ακόμα (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ξεγελάει τις λιγούρες βοηθώντας μας να χάσουμε το βάρος που θα παίρναμε αν παραδινόμασταν σε αυτές. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το παρακάνουμε καθώς  οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αντίθετα αποτελέσματα.
7. Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Parkinson
Δημοσίευση αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού το 2000, έδειξε σύνδεση μεταξύ της προσλαμβανόμενης- από τον καφέ- καφεϊνης και των χαμηλών πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Parkinson. Παρόμοια έρευνα το 2010 καταλήγει επίσης στο ότι κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 25%.
8. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Έρευνα του 2005 κατέληξε στην παρατήρηση πως στην αμερικανική δίαιτα, η τροφή με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά ήταν ο καφές. Ο καφές είναι μια από τις σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά μάλλον η προηγούμενη έρευνα αναφέρεται στις αρκετά μεγάλες ποσότητες καφέ που καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός.
9. Ενίσχυση της απόδοσης
Η καφεΐνη που λαμβάνουμε μέσω του καφέ, έχει αποδειχθει μέσω διαφόρων ερευνών πως ενισχύει όχι μόνο τις αντοχές αλλά την απόδοση του ατόμου σε μια εργασία. Μελέτη του 2008 καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα αποδοτικά οφέλη της καφεΐνης αποδεικνύονται καλύτερα όταν πίνουμε καφέ, πριν από αγώνες αντοχής και δραστηριότητες που απαιτούν ένταση και συχνές παύσεις και επανεκκινήσεις. Βασιζόμενοι στην ίδια λογική, ο καφές βοηθάει τους αθλητές στις αποδόσεις του, ακόμα και όταν έχουν στερηθεί ύπνο.
10. Περιορίζει την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας (ή ποδάγρας)

Έρευνα του 2007, σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών συνέδεσε την μακρόχρονη κατανάλωση κάφε με τις χαμηλές πιθανότητες εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας. Ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλείται στις αρθρώσεις από ανεβασμένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο ντεκαφεϊνέ, ενώ όσοι καταναλώνουν έξι κούπες καφέ τη μέρα, ρίχνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής, κατά 60%.

Ζωοφιλική Πέμπτη- H θερμοπληξία στο σκύλο – Πως προκαλείται και Πρώτες Βοήθειες(πηγή:http://www.vetmenow.gr/)



H θερμοπληξία στο σκύλο – Πως προκαλείται και Πρώτες Βοήθειες

Η θερμοπληξία είναι η κλινική εκδήλωση της υπερθερμίας που προκαλείται από την παραμονή του ζώου σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο ο οργανισμός του μπορεί να ανταπεξέλθει.

Πως διαφέρει από τον πυρετό;

Η υπερθερμία ορίζεται ως αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μεταξύ 40,5 και 43 βαθμών κελσίου και μπορεί να προκληθεί από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, παραμονή σε περιβάλλον με μεγάλη υγρασία, λόγω έντονης άσκησης ή σαν φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ενδογενή ή εξωγενή πυρετογόνα.
Η υπερθερμία λόγω πυρετογόνων ονομάζεται πυρετός. Ο πυρετός διαφέρει από τις άλλες μορφές υπερθερμίας καθώς προκαλείται όταν το θερμορυθμιστικό κέντρο του σώματος που βρίσκεται στον εγκέφαλο (υποθάλαμο) εκτεθεί σε ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια κάποιας μόλυνσης ή φλεγμονής. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται πυρετογόνα και ρυθμίζουν το θερμορυθμιστικό κέντρο, δηλαδή το θερμοστάτη του σώματος, σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Ο πυρετός είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθειά του να εξουδετερώσει ένα μικροοργανισμό ή να εκδηλώσει μία άμυνα απέναντί του.
Τα αντιπυρετικά φάρμακα καταστέλλουν τη δράση των πυρετογόνων στον εγκέφαλο και άρα δεν έχουν καμία θέση στην αντιμετώπιση της θερμοπληξίας. Αντίθετα, η χορήγησή τους σε ζώα που πάσχουν από θερμοπληξία μπορεί να επιδεινώσει την κλινική τους κατάσταση.
Στις άλλες μορφές υπερθερμίας -εκτός του πυρετού- η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος προκαλείται από αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει θερμότητα. Ζώα που ασκούνται έντονα σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αναπτύξουν υπερθερμία μέσα σε 30 λεπτά της ώρας ιδίως όταν δεν έχουν στη διάθεσή τους νερό και στο χώρο δεν υπάρχει σκιερό μέρος στο οποίο μπορούν να ξεκουραστούν.

Άμυνα του οργανισμού και συνέπειες της υπερθερμίας

Ο υποθάλαμος που βρίσκεται στον εγκέφαλο αντιλαμβάνεται τις αλλαγές της θερμοκρασίας και ενορχηστρώνει αντιδράσεις του οργανισμού με σκοπό τη διατήρηση της θερμοκρασίας που αυτός θεωρεί φυσιολογική.
Παθήσεις του υποθαλάμου ή ουσίες όπως τα πυρετογόνα μπορεί να τον κάνουν να «αλλάξει γνώμη» σχετικά με το ποια θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Αυτές οι διαταραχές της θερμοκρασίας του σώματος είναι διαφορετικές από την θερμοπληξία και δεν θα συζητηθούν εδώ.
Ο οργανισμός παράγει θερμότητα μέσω του μεταβολισμού μετά τη λήψη τροφής και την άσκηση. Επίσης, όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες του έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μίας ποσότητας θερμότητας.
Εκτός από το ότι παράγει θερμότητα, ο οργανισμός δέχεται και θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς είναι εφοδιασμένος και με μηχανισμούς αποβολής θερμότητας. Η θερμοκρασία του σώματος εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ παραγωγής και αποβολής θερμότητας.
Όταν ένα ζώο εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή ασκηθεί υπερβολικά σε υψηλές θερμοκρασίες, ο υποθάλαμος δίνει εντολή στο κέντρο της αναπνοής να προκαλέσει γρήγορες και αβαθείς αναπνοές. Με αυτόν τον τρόπο ο αέρας που εισέρχεται στην αναπνευστική οδό απομακρύνει τον ζεστό αέρα που βρίσκεται μέσα σε αυτήν ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει την εξάτμιση των εκκρίσεων της αναπνευστικής οδού προωθώντας την αποβολή θερμότητας.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ο αέρας  του περιβάλλοντος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία. Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτό που συμβαίνει όταν εμείς βρισκόμαστε μπροστά από έναν ανεμιστήρα ενώ είμαστε ιδρωμένοι. Επειδή τα ζώα δεν διαθέτουν στο σώμα τους παρά ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες που εκκρίνουν ιδρώτα, χρησιμοποιούν τις εκκρίσεις της αναπνευστικής τους οδού για τον ίδιο λόγο. Επίσης, αντί για ανεμιστήρα χρησιμοποιούν την αναπνοή τους για να δροσίσουν τους αεραγωγούς τους.
Η αύξηση του ρυθμού αναπνοής συνοδεύεται από αυξημένη απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα το οποίο όταν βρίσκεται στο αίμα λειτουργεί σαν οξύ. Η αποβολή του τείνει να αυξήσει το pHτου αίματος. Αυτό δε συμβαίνει παρά μόνο όταν ο ρυθμός αναπνοής παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα, αν το ζώο δεν καταφέρει να ρίξει τη θερμοκρασία του σχετικά γρήγορα ή συνεχίσει να παραμένει σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία, το pHτου αίματος του και άρα και του υγρού που αρδρεύει τον εγκέφαλό του θα αυξηθεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία του. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ακλαλαιμία.
Ένας άλλος μηχανισμός απομάκρυνσης θερμότητας από το σώμα είναι η αγγειοδιαστολή. Με την αγγειοδιαστολή, τα αγγεία που βρίσκονται στην επιφάνεια του σώματος διαστέλλονται και άρα δέχονται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος από τα αγγεία που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στο σώμα όπως τα αγγεία που αιματώνουν το έντερο, το στόμαχο και τα νεφρά.
Με απλά λόγια, το αίμα μεταφέρεται προς την επιφάνεια του σώματος ώστε να δροσιστεί (το αίμα) και άρα να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος. Επειδή όμως γίνεται αυτό, μειώνεται η αιμάτωση σημαντικών οργάνων και η κεντρική αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα τα όργανα αυτά να τραυματίζονται λόγω μειωμένης παροχής ενέργειας.
Τέλος, η αυξημένη θερμοκρασία αυτή καθαυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου, των νεφρών του ήπατος, του εντέρου και στο μηχανισμό πήξης του αίματος. Η διαταραχές αυτές μπορεί να εκδηλωθούν με λήθαργο, κώμα, διάρροια, έμετο και ακατάσχετη εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία. Επίσης, η βλάβη των κυττάρων του εντέρου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τοξίνες και βακτηρίδια να περάσουν από το έντερο στο αίμα με αποτέλεσμα να προκληθεί βακτηριαιμία και ίσως και σηψαιμία.
Η βλάβη των κυττάρων που η υπερθερμία προκαλεί επιδεινώνεται σημαντικά λόγω της πτώσης της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την αγγειοδιαστολή και της αλκαλαιμίας που προκαλείται από την ταχύπνοια.
Αυτή η κατάληξη της υπερθερμίας είναι γνωστή ως θερμοπληξία.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης θερμοπληξίας είναι:
  • Αυξημένη υγρασία περιβάλλοντος
  • Καταστάσεις που προκαλούν έμφραξη της τραχείας
  • Το σύνδρομο των βραχυκεφαλικών φυλών
  • Το collapsus τραχείας
  • Η παχυσαρκία
  • Έλλειψη σκιερού μέρους
Σε κάθε ζώο το οποίο εργάζεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας πρέπει να δίνεται αρκετός χρόνος ανάπαυσης σε σκιερό και δροσερό μέρος και να προσφέρεται άφθονο δροσερό νερό κάθε 30 λεπτά της ώρας.

Κλινικά συμπτώματα

Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι:
  • Ταχύπνοια
  • Αδυναμία
  • Έμετος
  • Αταξία
  • Σιελόρροια
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Διάρροια
  • Λήθαργος
  • Μυϊκός τρόμος
  • Αιματουρία
  • Κυάνωση
  • Ρινορραγία
  • Ίκτερος
  • Αιμορραγίες
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν είτε άμεσα είτε 3-5 ημέρες μετά το συμβάν. Για αυτό όλα τα ζώα που υπέστησαν θερμοπληξία πρέπει να παρακολουθούνται στενά για αρκετές ημέρες.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας βασίζεται στην αποκατάσταση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος και στην υποστήριξη της αιμάτωσης των ιστών. Τα υπόλοιπα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε βάθος χρόνου κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ζώου.

Πρώτες βοήθειες από τον ιδιοκτήτη

  • Μετακινήστε το ζώο σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  • Ψεκάστε με δροσερό αλλά όχι κρύο νερό.
  • Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στη μασχάλη και στην περιοχή ανάμεσα στα πίσω άκρα.
  • Χρησιμοποιήστε κλιματιστικά ή ανεμιστήρες ώστε να απομακρύνετε το ζεστό αέρα γύρω από το σώμα του ζώου.
  • Η θερμοκρασία του ζώου πρέπει να πέσει στους 39,4 βαθμούς κελσίου μέσα σε 30-60 λεπτά της ώρας.
  • Μην χρησιμοποιείτε παγωμένο ή κρύο νερό καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αγγειοσύσπαση και να εμποδίσει την απομάκρυνση της θερμότητας από τον οργανισμό. Το κρύο νερό μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υποθερμία και μυϊκούς σπασμούς με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του ζώου.
Έχετε υπόψιν πως ζώα τα οποία προσκομίζονται στον κτηνίατρο μέσα σε 90 λεπτά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων έχουν καλύτερη πρόγνωση από τα υπόλοιπα.
Πρόγνωση
Η σοβαρή υπερθερμία μπορεί να προκαλέσει πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόγνωση δεν είναι καλή. Αν το ζώο καταλήξει, αυτό, μάλλον, θα συμβεί τις πρώτες 24 ώρες. Ζώα που επιβιώνουν τις πρώτες 48 ώρες νοσηλείας έχουν καλύτερη πρόγνωση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τις ζεστές ημέρες του χρόνου μην αφήνετε τα ζώα σε μέρη με ανεπαρκή αερισμό ή κλιματισμό όπως μέσα στο αυτοκίνητο. Επίσης, μην τα αφήνετε δεμένα σε μη σκιερές περιοχές. Φροντίστε τα ζώα να έχουν πάντα στη διάθεσή τους άφθονο νερό.

17/6/2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Θυμόμαστε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και κρατάμε επικοινωνία!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Ευτυχία...

"Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι και αυτά που λες είναι σε πλήρη αρμονία"


Το φαγητό της ημέρας-Λακέρδα από παλαμίδα(πηγή:http://akispetretzikis.com/)


Συστατικά
  • 1 παλαμίδα
  • 1 κιλό αλάτι χοντρό

  • μυρωδικά φρέσκα όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • ηλιέλαιο
  • 1 λίτρο νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb
  • Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε την παλαμίδα… Ή ζητάμε από τον ψαρά μας να το κάνει.
  • Παίρνουμε 4 φιλέτα.


  • Παίρνουμε το αλάτι και το περνάμε στο μπλέντερ με τα μυρωδικά.. έτσι θα δώσει ωραία αρώματα στο ψάρι.

  • 
Σε ένα τρυπητό ή ένα ταψάκι μιας χρήσης με τρύπες βάζουμε μια στρώση από το αλάτι.
Πάνω σε αυτό βάζουμε τα φιλέτα. Τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλάτι.

Το βάζουμε όλο αυτό πάνω σε ένα άλλο ταψί όπου θα τρέξουν τα ζουμιά που θα βγάλουν τα ψάρια.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο 24-36 ώρες.


  • Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε μια "σαλαμούρα" :-) με 2 κουταλιές σούπας αλάτι σε ένα λίτρο νερό.
  • Βάζουμε εκεί μέσα τα φιλέτα από τα ψάρια αφού τα ξεπλύνουμε από τα πολλά αλάτια.
  • Αφήνουμε εκεί μέσα μερικές ώρες για να ξαλμυρίσουν τα ψάρια στο βαθμό που θέλουμε.


  • Τοποθετούμε τα φιλέτα σε βάζα και διατηρούμε στο ψυγείο αφού τα γεμίσουμε με ηλιέλαιο.
Tip
Για την διατήρηση πρέπει πάντα τα φιλέτα να είναι βυθισμένα στο λάδι. 

Το τραγούδι της ημέρας- Maluma - Borro Cassette