Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Το βιβλίο του μήνα- "Ο μάγκας" Πηνελόπη Δέλτα


Μάγκας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Ποιος είναι αυτός που μιλάει για τους καυγάδες ανάμεσα στον Λουκά και τον Βρασίδα, για το μεγάλο σπίτι με τους πολλούς υπηρέτες, για τον Βασίλη τον περιβολάρη, τον Εγγλέζο αμαξά και τον Βούλγαρο γαλατά; Πού γίνονται όλα αυτά; Και ποιος είναι ο τόπος και ο χρόνος; Η φωνή που ακούμε να μας αφηγείται αυτόν τον παράξενο και ταυτόχρονα γοητευτικό κόσμο ανήκει σε έναν σκύλο που ακούει στο πολύ επιτυχημένο όνομα «Μάγκας». Βρισκόμαστε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και όλα αυτά που διηγείται η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, διά στόματος του Μάγκα, διαδραματίζονται τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, τότε που στην Αίγυπτο ζούσαν αρκετές χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια και το εμπόριο του βαμβακιού. Η διήγηση του Μάγκα ξεκινάει πάνω από το πλοίο, όταν αυτό μεταφέρει όλη την οικογένεια από τη Σούδα της Κρήτης στο Μισίρι, την Αίγυπτο δηλαδή, ενώ ολοκληρώνεται με το επεισόδιο του ξυλοδαρμού του Βούλγαρου γαλατά από τον Βασίλη. Εδώ βρίσκεται και η καρδιά του βιβλίου, που δεν είναι άλλη από την ιστορία του Μίκη Ζέζα, μια κι αυτό το ψευδώνυμο είχε ο Παύλος Μελάς όταν βγήκε να πολεμήσει στη Μακεδονία το 1904. Ο Μάγκας λοιπόν παρακολουθεί, ακούει, βλέπει, «μιλάει». Εκτός όμως από τις ιστορίες του αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Βουλγάρων και των Τούρκων, ο Μάγκας εξιστορεί και διάφορα επεισόδια από την καθημερινή ζωή μέσα στα σπίτια και στα σοκάκια της Αλεξάνδρειας, ανάμεσα στους ντόπιους και τους Έλληνες. Και ίσως αυτό είναι το πιο γοητευτικό κομμάτι όλου του βιβλίου. 

πηγή:http://www.serrelib.gr/

22.2.2016

Καλημέρα και καλή βδομάδα να έχουμε!! Να είμαστε αισιόδοξοι, καλοπροαίρετοι και χαμογελαστοί!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Το σωστό..

"Μη φοβάσαι να κάνεις το δίκαιο και το σωστό" Να βοηθάς όποτε μπορείς και να κοιτάς το γενικό καλό!


Το φαγητό της ημέρας- Γιαουρτλού με κιμά(πηγή:http://www.mamapeinao.gr/)


Υλικά
  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πίτες για σουβλάκι
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • μαϊντανός
  • 2 συσκευασίες ΚΡΙ ΚΡΙ Στραγγιστό



Εκτέλεση
Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του, για 15 λεπτά. Τον αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έως ότου πυκνώσει, για περίπου 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε τις πίτες σε τηγάνι, ίσα να πάρουν χρώμα, για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Σερβίρουμε τις πίτες σε πιάτα, προσθέτουμε από πάνω κιμά, σάλτσα και γαρνίρουμε με όσο ΚΡΙ ΚΡΙ Στραγγιστό επιθυμούμε. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά).


Το τραγούδι της ημέρας- Mark Ronson - Uptown Funk ft. Bruno Mars


Υπέροχο τραγούδι για να ξεκινήσει η μέρα μας!!