Χαμογέλα.. κι αν όλα σου πάνε στραβά, χαμογέλα στραβά ;) Smile.. if everything goes wrong keep smiling ;)
Τρίτη 19 Ιουλίου 2016
Το φαγητό της ημέρας- Κεφτέδες με πατάτες και σάλτσα με ταχίνι(πηγή:http://cookeatup.com)
Για τον κιμά

Κόβουμε το κρεμμύδι και την μελιτζάνα σε μικρά κομματάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν.

Μπορούμε να επίσης να τρίψουμε την μελιτζάνα αλλά εμένα μου αρέσουν τα κομματάκια.

Ρίχνουμε το κύμινο και το μπαχάρι κατά το σοτάρισμα και μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε για να κρυώσει ελαφρώς.

Σ΄ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, τα αυγά, το μείγμα με τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα. Αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό για να αραιώσουμε την σάλτσα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο ξύλο κοπής απλώνουμε το μείγμα του κιμά και το ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να έχει περίπου ένα δάχτυλο πάχος. Κόβουμε σε κομμάτια. Εναλλακτικά, πλάθουμε κεφτεδάκια.

Ρίχνουμε την σάλτσα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε το μείγμα του κιμά έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της σάλτσας. Αν δεν βάλετε την σάλτσα να ψηθεί, αλείψτε το ταψί με λίγο λάδι.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Ρίχνουμε την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε τις πατάτες πάνω από το μείγμα του κιμά έτσι ώστε να το καλύψουμε όλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200C, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 μελιτζάνα
- 1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μόνο την ψίχα, μουλιασμένο και στραγγισμένο
- 2 αυγά
- 1/2 κ. γλυκού κύμινο
- 1/4 κ. γλυκού μπαχάρι
- 1 κ. γλυκού ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
- 150 γρ. ταχίνι
- 200 γρ. τυρί κρέμα ή γιαούρτι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα
- 1 κ. σούπας μέλι
- 1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 με 1 φλ. νερό ανάλογα πόσο πηχτή την θέλουμε
- 6 μέτριες πατάτες
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι
Πώς θα το φτιάξουμε…

Κόβουμε το κρεμμύδι και την μελιτζάνα σε μικρά κομματάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν.

Μπορούμε να επίσης να τρίψουμε την μελιτζάνα αλλά εμένα μου αρέσουν τα κομματάκια.

Ρίχνουμε το κύμινο και το μπαχάρι κατά το σοτάρισμα και μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε για να κρυώσει ελαφρώς.

Σ΄ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, τα αυγά, το μείγμα με τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα. Αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό για να αραιώσουμε την σάλτσα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο ξύλο κοπής απλώνουμε το μείγμα του κιμά και το ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να έχει περίπου ένα δάχτυλο πάχος. Κόβουμε σε κομμάτια. Εναλλακτικά, πλάθουμε κεφτεδάκια.

Ρίχνουμε την σάλτσα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε το μείγμα του κιμά έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της σάλτσας. Αν δεν βάλετε την σάλτσα να ψηθεί, αλείψτε το ταψί με λίγο λάδι.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Ρίχνουμε την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε τις πατάτες πάνω από το μείγμα του κιμά έτσι ώστε να το καλύψουμε όλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200C, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)