Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Ω3 λιπαρά(http://www.vita.gr/)




Προσπαθούμε να προλάβουμε ασθένειες αποφεύγοντας τα λιπαρά. Λάθος, λένε οι επιστήμονες. Υπάρχουν και «καλά» λιπαρά. Τα ω-3 κλείνουν μέσα τους ιδιότητες που αποδεικνύονται ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Βάζοντας, λοιπόν, λιπαρά ψάρια στο τραπέζι, καταναλώνοντας καρύδια και λιναρόσπορο στην καθημερινότητά μας, δημιουργούμε μια προστατευτική ασπίδα γύρω μας. 

1. Προστασία της καρδιάς Τα ω-3 λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα το EPA και το DHA, έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση. Έρευνα επιστημόνων από το τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Aalborg της Δανίας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2010, έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πολλά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης εμφράγματος. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) πρότεινε σε γνωμοδότησή της το 2009 ως συνιστώμενη αναγραφόμενη τιμή στις ετικέτες τροφίμων τα 250 mg ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου (EPA και DHA) την ημέρα, ποσότητα η οποία, σύμφωνα με τα περισσότερα ερευνητικά ευρήματα, φαίνεται να είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία υγιών ατόμων. Επιπλέον, κλινικές μελέτες έδειξαν πως η πρόσληψη EPA και DHA μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας και ότι η συμπληρωματική χορήγηση φαρμακευτικών δόσεων μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με διεγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια, αποτρέποντας την εμφάνιση περαιτέρω καρδιακών επεισοδίων. 

2. Ρύθμιση της πίεσης Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι σχετίζονται και με την αρτηριακή πίεση. Αποτελέσματα της «Διεθνούς Μελέτης για τα Μακρο- και Μικροθρεπτικά Συστατικά και την Υπέρταση», όπου εκτιμήθηκε η διατροφική πρόσληψη ω-3 λιπαρών και η αρτηριακή πίεση 4.680 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 40-59 ετών, έδειξαν πως άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων από τον μέσο όρο εμφάνισαν μείωση κατά περίπου 0,5 mmHg τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική πίεση. 

3. Βελτίωση λιπιδαιμικού προφίλ Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα μέχρι και 25% σε υγιή άτομα και μέχρι 50% σε άτομα με υπερτριγλυκεριδαιμία. Μάλιστα, οι πιο σύγχρονες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης για τη διαχείριση των δυσλιπιδαιμιών υποδεικνύουν την ημερήσια κατανάλωση 2-3 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων σε άτομα με υπερτριγλυκεριδαιμία, με στόχο τη μείωση των τριγλυκεριδίων. 

4. Καλύτερη διάθεση Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, οπότε συσχετίζονται και με την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνα, τα ω-3 από ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να καθυστερήσουν τη μείωση της γνωσιακής λειτουργίας που παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους, ενώ πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ότι η πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων δρα ευεργετικά ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης. 

5. Αντικαρκινική δράση Έρευνες αποδίδουν και αντικαρκινικές ιδιότητες στα ω-3 λιπαρά οξέα, συνδέοντας τη συστηματική τους κατανάλωση με προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μετα-ανάλυση από το τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου McGill στο Montreal του Καναδά, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ω-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν 63% μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη. 

6. Μείωση του πόνου και των φλεγμονών Επιπλέον, η λήψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες και με μείωση συμπτωμάτων σε καταστάσεις φλεγμονής, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και μείωση του πόνου σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας. 

Η ταυτότητά τους Τα ω-3 είναι λιπαρά οξέα που ανήκουν στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: 
➜ Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το μπρόκολο. 
➜ Στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά. 
Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας. 

Τι μας προσφέρουν;
Τα 5+1 «συν» τους 
Πραγματική «βόμβα» υγείας φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής και περιορισμό του πόνου, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. 

Εμπλουτισμένα τρόφιμα Αν και πλήθος ερευνών επιβεβαιώνει τα πολλαπλά οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία του οργανισμού μας, η πρόσληψή τους συνήθως δεν καλύπτει τις συστάσεις κατανάλωσης. Έτσι, η βιομηχανία τροφίμων προχώρησε στη δημιουργία προϊόντων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά. Στην αγορά, λοιπόν, μπορούμε πλέον να βρούμε ψωμί που έχει εμπλουτιστεί με τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, αυγά με αυξημένα ποσοστά ω-3 λιπαρών οξέων μέσω της εκτροφής πουλερικών με φύκια και ιχθυέλαια, καθώς και εμπλουτισμένους χυμούς, αλλαντικά, μαργαρίνες, κράκερ, φρυγανιές και τυριά. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, ωστόσο, από μόνα τους δεν αποτελούν μια μαγική λύση που καταπολεμά ασθένειες και μας κρατά υγιείς. Αντίθετα, η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της διατροφής μας όταν εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, το οποίο περιλαμβάνει και φυσικές τροφές πλούσιες σε ω-3, όπως τα λιπαρά ψάρια. 

8.1.2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Άλλη μια υπέροχη μέρα ξεκινάει και την ξεκινάμε με χαμόγελο!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Η ζωή είναι ευλογία..

"Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι η ζωή είναι ευλογία θα αρχίσεις να την αισθάνεσαι ανάλογα!" Ο,τι σκεφτόμαστε γίνεται η πραγματικότητά μας..


Το φαγητό της ημέρας- Χοιρινό κότσι σε μαρινάδα μπίρας-μουστάρδας(http://www.athinorama.gr/)



Υλικά για 4 άτομα

  • 2 μεγαλούτσικα χοιρινά κότσια, (περίπου 1200 γ. το καθένα)
  • 330 ml μαύρη μπίρα 
  • 250 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το φύτρο τους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 καρότα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
  • 2 κίτρινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
  • 6 κ. σ. μουστάρδα, ( απλή ή με κόκκους σιναπιού)
  • 1 κ. κ. ροζ πιπέρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ. σ. δεντρολίβανο, ψαλιδισμένο
  • 125 ml ελαιόλαδο 



Παρασκευή
Βάζουμε τα κότσια και τα λαχανικά σε μια λεκανίτσα, που να τα χωράει. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλείφουμε με τη μουστάρδα, προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το ροζ πιπέρι τα περιχύνουμε με την μπίρα και το χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 12, τουλάχιστον, ώρες. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα κότσια σε μια γάστρα και γύρω τους βάζουμε τα λαχανικά, περιχύνοντας τα με τη μαρινάδα τους. Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο, στους 185ο ?, φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150ο ? και ψήνουμε για 1 ακόμη ώρα, φροντίζοντας να γυρίζουμε τα κότσια και τα υπόλοιπα υλικά, κάθε 25-30 λεπτά, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Όταν δούμε ότι έχουν ψηθεί καλά, σερβίρουμε τα κότσια σε μια πιατέλα, μαζί με όσα από τα λαχανικά έχουν διατηρήσει άθικτο το αρχικό τους σχήμα. Τα υπόλοιπα, μαζί με το ζωμό από τη γάστρα, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τα χρησιμοποιούμε ως σάλτσα.  Μπορούμε να συνοδεύσουμε αυτό το φαγητό με ρύζι ατμού ή πουρέ πατάτας και σελινόριζας. 

Το τραγούδι της ημέρας- MACKLEMORE & RYAN LEWIS - CAN'T HOLD US FEAT. RAY DALTON

Ξεκινάμε δυναμικά τη μέρα μας..