Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Πως επηρεάζει το μασάζ την υγεία(πηγή:http://ygeia.tanea.gr)

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ενδιαφέρον πείραμα, που πραγματοποίησαν σε ομάδα εθελοντών οι οποίοι έκαναν στατική ποδηλασία μέχρι σημείου εξαντλήσεως.
Οι επιστήμονες επέλεξαν τυχαία ένα από τα πόδια κάθε εθελοντή για να κάνουν μασάζ, ενώ και από τα δύο πόδια πήραν τρεις φορές ιστικά δείγματα για βιοψία: η πρώτη ήταν πριν αρχίσουν το ποδήλατο, η δεύτερη αμέσως μετά το 10λεπτο μασάζ στο ένα πόδι, και η τρίτη 2,5 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης.
Στα δείγματα έγινε γενετική ανάλυση, η οποία έδειξε πως σε μοριακό επίπεδο το μασάζ μείωνε τη φλεγμονή που προκαλούσε η σκληρή εξάσκηση των μυών - ένα αποτέλεσμα που μιμείται τη δράση των αναλγητικών φαρμάκων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, το μασάζ διέγειρε την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων - των δομών που λειτουργούν ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine», τα ευρήματά τους σε συνδυασμό με εκείνα προγενέστερων μελετών σημαίνουν πως το μασάζ έχει θέση στην καθημερινή ιατρική πρακτική. Ήδη λ.χ. στον βρετανικό νοσηλευτικό οργανισμό The Royal Marsden NHS Trust, προσφέρεται θεραπεία με μασάζ σε ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι δυσκολεύονται να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν.
80 είδη
Το μασάζ εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εάν σήμερα ένας άνθρωπος θελήσει να κάνει μασάζ, μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στα σχεδόν 80 διαφορετικά στυλ που υπάρχουν, κάθε ένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από ξεχωριστές πιέσεις, κινήσεις και τεχνικές.
Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το 2007 η Αμερικανική Εταιρεία Θεραπευτών Μασάζ (AMTA), σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ενήλικες κάνει μασάζ τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο - οι περισσότεροι για να χαλαρώσουν και για να αντιμετωπίσουν καλύτερα κάποιο πρόβλημα υγείας που τους ταλαιπωρεί.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το μασάζ μπορεί όντως να ωφελήσει την υγεία, δρώντας θεραπευτικά. Τα είδη που συχνά χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους είναι το σουηδικό μασάζ, οι μαλάξεις των ιστών σε βάθος (deep tissue massage) και το αθλητικό μασάζ.
Το σουηδικό μασάζ χαλαρώνει και αυξάνει την ενεργητικότητα, οι μαλάξεις των ιστών σε βάθος χρησιμοποιούνται ευρέως για ανάρρωση των μυών έπειτα από τραυματισμούς, ενώ το αθλητικό μασάζ συνήθως είναι αυτό που κάνουν οι ασκούμενοι (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) για να αποφύγουν ή να θεραπεύσουν αθλητικές κακώσεις.
Και αντικαταθλιπτικό
Το θεραπευτικό μασάζ χορηγείται ως θεραπεία συμπληρωματική των παραδοσιακών για να αμβλύνει τον πόνο, να καταπραϋνει την δυσκαμψία, να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει αθλητικές κακώσεις, να διεγείρει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και ευεξία των πασχόντων από καρκίνο.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να δράσει αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά, γεγονός που το καθιστά ωφέλιμο και για όσους πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη.
Για να παράσχει, όμως, όλ’ αυτά τα οφέλη και για να είναι ασφαλές, το μασάζ πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένο θεραπευτή, προειδοποιούν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο. Και συνιστούν να μην διστάσετε να θέσετε ερωτήματα στον θεραπευτή σας για την εκπαίδευση, τα πτυχία και την πείρα του στο θεραπευτικό μασάζ που κάνει. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποιον ειδικό στο θεραπευτικό μασάζ.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο τονίζουν πως υπάρχουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, πριν αρχίσουν να κάνουν θεραπευτικό μασάζ. Οι ομάδες αυτές είναι:
* Οσοι πάσχουν από ανεξήγητους πόνους ή άλλα συμπτώματα
* Οσοι έχουν εγκαύματα ή ανοικτές πληγές
* Οι πάσχοντες από καρκίνο
* Οσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πηκτικότητα του αίματος ή έχουν ιστορικό θρομβώσεων
* Οσοι έχουν κατάγματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή σοβαρή οστεοπόρωση
* Οι έγκυοι.
Η προειδοποίηση αυτή δεν είναι τυχαία. Οι επιστήμονες της κλινικής επισημαίνουν πως στα λάθος χέρια, το μασάζ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία σε ακραίες και ευτυχώς σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως την εσωτερική αιμορραγία ή την κάκωση νεύρου.

Αν νιώσετε τον οποιονδήποτε πόνο ή ενόχλημα την ώρα που κάνετε μασάζ, πρέπει να το πείτε αμέσως στον θεραπευτή σας, για να σταματήσει να σας πιέζει τόσο δυνατά, διότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από την υπερβολική πίεση.
Απαραίτητο είναι τέλος να έχετε το νου σας εάν είστε αλλεργικοί, διότι υπάρχει περίπτωση (αν και μικρή) να είστε αλλεργικοί στα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στο μασάζ.

22/7/2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Μοιράστε αγκαλιές και αγάπη!

Το απόφθεγμα της ημέρας- Αίσθηση..

"Μερικοί άνθρωποι νιώθουν τη βροχή και άλλοι απλά βρέχονται"

Το φαγητό της ημέρας- Φασόλια γίγαντες(πηγή:http://cookeatup.com)

Φασόλια γίγαντες, ένα από τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Κύριο πιάτο αλλά κι ένα από τα κλασικά συνοδευτικά μεζεδάκια του ούζου. Φασόλια, γλυκά, μελωμένα, σκέτα καστανάκια!

Τι θα χρειαστούμε…


  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καρότα
  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτας
  • 1-2 ντομάτες σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • Κόκκους πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς θα το φτιάξουμε…

Από βραδύς μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με καινούριο νερό στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν, ή στην χύτρα για 15 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες.
gigantes-4
Ρίχνουμε το 1/3 από το λάδι μας σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
gigantes-5
Μόλις σωταριστούν, ρίχνουμε το καρότο και τους κόκκους πιπεριού.

Συνεχίζουμε με την σάλτσα,

και τον μαϊντανό.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την κανέλα. Να ξέρετε ότι η κανέλα θα κάνει την διαφορά. Κάθε φορά που κάποιος τρώει για πρώτη φορά αυτά τα φασόλια, πάντα με ρωτάει τι έβαλα και είναι τόσο γλυκά και αρωματικά. Μόνο που πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε. 1/2 κουταλάκι είναι αρκετό.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 10 περίπου λεπτά για να δέσει λίγο και το αποσύρουμε.

Ρίχνουμε τους γίγαντες σ΄ένα ταψί.

Περιχύνουμε με τη σύβραση που ετοιμάσαμε κι ανακατεύουμε να πάει παντού.

Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και καλύπτουμε την επιφάνεια. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλατάκι και ρίγανη στις ντομάτες.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου μια ώρα. Προσοχή να μην στεγνώσουν από νεράκι, ούτε όμως να «κολυμπάνε» οι γίγαντες στο ζουμί τους. Στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι τους και να είναι μελωμένοι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
gigantes-title

Το τραγούδι της ημέρας- Panos Mouzourakis/Maraveyas Ilegàl - Fila Me Akoma