Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Το κείμενο της Τετάρτης- Βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης(http://www.psychotherapeia.net.gr/)


Ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης. Αν κατανοήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας ή να φτιάξουμε νέες σχέσεις πάνω σ’ αυτή τη βάση.
Σεβασμός
Όλοι έχουμε προσδοκίες που κάποιες φορές δεν εκπληρώνονται. Σε μια σχέση μπορεί να υπάρχουν αντίθετες απόψεις πάνω σ’ ένα θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσει η σχέση. Αντίθετα, σε μια υγιή σχέση, τα άτομα μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τις ιδέες και τις απόψεις του άλλου.

Εμπιστοσύνη & Ειλικρίνεια
Τα άτομα σε μια υγιή σχέση είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς. Δεν κρύβουν σημαντικά πράγματα ό ένας απ’ τον άλλο, ακόμη κι αν αυτό τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Τα ψέματα και η συγκάλυψη υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης.
Υποστήριξη/πιστότητα
Στα δύσκολα, οι καλοί φίλοι ή σύντροφοι, στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Τηρούν το λόγο τους και φέρνουν εις πέρας αυτά που έχουν υποσχεθεί ότι θα κάνουν. Η πιστότητα σε μια σχέση είναι επιτακτική ειδικά σε δύσκολες περιόδους της ζωής.
Είσαι ο εαυτός σου
Ο φίλος ή ο σύντροφος θα πρέπει να σ’ εκτιμά γι’ αυτό που είσαι. Δεν πρέπει να χρειάζεται να αλλάξεις κάτι από το στυλ ή την προσωπικότητά σου για να αρέσεις στον άλλο.

Ισορροπία
Υπάρχει ισορροπία και αμοιβαιότητα στο δούναι και λαβείν μεταξύ των ατόμων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπολογίζεις καθετί που δίνεις και περιμένεις αντίστοιχη ανταπόδοση από τον άλλο. Τα άτομα σε μια υγιή σχέση ευχαριστιούνται να προσφέρουν στον άλλο χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση και αυτό γίνεται και από τις δύο μεριές.
Ανοιχτή επικοινωνία
Τα άτομα μιλούν μεταξύ τους ανοιχτά και για τα προσωπικά τους θέματα.
Συμπόνια
Ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τις ανάγκες του άλλου όπως ενδιαφέρεσαι και για τις δικές σου.
Επίλυση συγκρούσεων
Η υγιής διαδικασία αντιμετώπισης των διαφορών είναι να ακούς τον άλλον και να επικοινωνείς ουσιαστικά μαζί του. Να ακούς προσεκτικά, να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις και να μιλάς για το πώς νιώθεις εσύ όταν σ’ ενοχλεί κάτι παρά να κατηγορείς τον άλλο. Για παράδειγμα, «Πληγώνομαι όταν συμβαίνει αυτό γιατί …» ή «Νιώθω ότι δεν μετράει η γνώμη μου όταν …». Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αντίληψη και τα συναισθήματά σου.

Διασκέδαση
Σε μια καλή σχέση, τα άτομα μπορούν να συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας κάποιο έργο αλλά επίσης ξέρουν και πότε να βάζουν στην άκρη τη δουλειά. Τους αρέσει να κάνουν ευχάριστες δραστηριότητες μαζί ή απλά να γελάνε μαζί.
Συγχώρεση
Σε μια καλή σχέση μπορείς να βάζεις πίσω το παρελθόν και να ελπίζεις ότι θα έρθουν καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Αν ο ένας συνεχίζει να προσβάλλει σκόπιμα τον άλλο, περιμένοντας κάθε φορά ο άλλος να τον συγχωρήσει, τότε μπορεί να είναι καιρός να τερματιστεί η σχέση.

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων,www.psychotherapeia.net.gr

2.3.2016

Αλλη μια υπέροχη μέρα ξημέρωσε!! Είμαστε έτοιμοι να χαρούμε τη μέρα!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Επιμονή..

"Η επιμονή σε φτάνει εκεί που θες" Μην τα παρατάς ποτέ και ακόμα κι αν τώρα φαίνεται δύσκολο, στο τέλος θα τα καταφέρεις!!


Το φαγητό της ημέρας- Φακές super food(πηγή:http://www.argiro.gr/)


Υλικά συνταγής


  • 500 γρ. φακές Εγγλουβής (Λευκάδα)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 1-2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κλαδάκι ρίγανη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το αρωματισμένο λάδι




  • 2 κ.σ πάπρικα γλυκιά
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο έξτρα
  • 2 κ.σ. ξίδι με δεντρολίβανο & θυμάρι ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
  • λίγη αποξηραμένη ρίγανη
  • λίγο αποξηραμένο δυόσμο
  • λίγο στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • Εκτέλεση
    Ξεπλένουμε τις φακές αφού τις καθαρίσουμε. Τις βράζουμε για 10' σε νερό που βράζει. Πετάμε το πρώτο νερό και τις στραγγίζουμε.
    Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τη ρίγανη. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 2' .
    Ρίχνουμε 1½ λίτρο βραστό νερό. Προσθέτουμε τις φακές, το τριμμένο καρότο και το πλιγούρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις πάρει βράση και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20'-25' να μαλακώσουν οι φακές και να πίνουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Δεν είναι σούπα. Πρέπει να χυλώσουν πολύ και να μην έχει ζουμιά. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
    Φτιάχνουμε το αρωματικό λάδι βάζοντας όλα μαζί τα υλικά σε μπολ. Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην φακή. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να κρεμώσουν οι φακές και να είναι πηχτές. Αν το θέλετε ζουμερό προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό βραστό.
    Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ την πηχτή φακή και γαρνίρουμε με κουτάλια στραγγιστό γιαούρτι και λίγα βότανα.
    Συνοδεύουμε με φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί .

    www.tvshow.gr/webtv/watch/33958,Fakes_me_plhgoyri_kai_fratzola_san_prozy.html

    Mερίδες: 5
    Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
    Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

Το τραγούδι της ημέρας- Queen - I Want To Break Free


Queen <3 <3