Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το κείμενο της Τετάρτης- Μια συνταγή για να αποδέχεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου!(πηγή:http://www.boro.gr/)


Μάθε να μετατρέπεις τα μειονεκτήματά σου σε πλεονεκτήματα
Η κρίση επιτρέπει στους ανθρώπους να ανοίγουν πόρτες κλειστές, να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις, να εξελίσσονται στη ζωή τους. Μέσα από τις κρίσεις ακόμα και από τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας καταφέρνουμε τελικά να αναπτύσσουμε δεξιότητες για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή. Οι τακτικές που αποκτούμε σαν παιδιά μας βοηθούν να φροντίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Αυτές οι τεχνικές της παιδικής ηλικίας μετατρέπονται σε δεξιότητες της ενήλικης ζωής. Οποιοδήποτε ελλάτωμμα μπορεί να αξιοποιηθεί με θετικό τρόπο. Έχεις τη συνήθεια να τα παίρνεις όλα προσωπικά; Γιατί να μην αναπτύξεις αυτή  την ευαισθησία στο να λαμβάνεις τα μηνύματα των ανθρώπων με τρόπο ωφέλιμο; Για να κατανοείς με οξυδέρκεια τις διαθέσεις των ανθρώπων και να προβλέπεις και να προστατεύεσαι από δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν;
Γράφει η ψυχολόγος Elyane Sanage.
Πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να δεις οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ψεγάδια. Σκέφτεσαι ότι στην παιδική σου ηλικία δε σου δόθηκαν τα εφόδια που έπρεπε να σου δοθούν, και λες … δεν έχω δομικά υλικά, έχω μπάζα. Και όμως. Μετασχηματίζοντας τον εαυτό σου, όλα όσα απέκτησες σαν παιδί , ακόμα και τα αρνητικά μπορείς να φροντίσεις καλύτερα το εγώ σου. Παρατήρησε τον εαυτό σου… Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Πώς αναπνέεις; Αναπνέεις πραγματικά; Χαμογελάς; Θες να γίνεις ευτυχισμένος;  Τι πραγματικά ζητάς από τη ζωή; Η αυτοπαρατήρηση είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή μας. Παρατηρώντας κανείς τον εαυτό του μπορεί να ανακαλύψει πολύ σημαντικά πράγματα και δεξιότητες που μέχρι τώρα αγνοούσε.
Έπειτα σκέψου το παρελθόν και πες. Τι μπορώ να μάθω από το παρελθόν για να το χρησιμοποιήσω στο παρόν και στο μέλλον; Η ανασκόπηση θα σου δώσει την ευκαιρία να δεις τα πράγματα από άλλη σκοπιά και θα σου δώσει νέες δυνατότητες επιλογής. Μαζί με έναν πελάτη μου προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τις παιδικές ικανότητες που θα μπορούσαν να φανουν χρήσιμες και τώρα. Φαντάστηκε έναν πίνακα χωρισμένο στη  μέση. Στα αριστερά ήταν το παρελθόν και στο δεξί το μέλλον. Το δεξί μέρος ήταν άδειο. Δεν έβρισκα πράγματα από το αριστερό μέρος που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο παρόν.
Όταν τον ρώτησα τι πρέπει να κάνει εκείνος απάντησε ορθά: Πρέπει να δω ποιες είναι οι ανάγκες μου τώρα τι θέλω να κάνω στο υπόλοιπο της ζωής μου. Κάναμε ένα ακόμα χώρισμα στον πίνακα. Στο μέσο θα βρίσκονταν οι ανάγκες και θα αναζητούσαμε τις ευκαιρίες που θα προέκυπταν βάση των αναγκών.
Είναι σημαντικό να ξανασκεφτούμε αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας αν θέλουμε να αλλάξουμε. Σε αυτή την προσπάθεια συμπεριλαμβάνονται ακόμα και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Γιατί να χρησιμοποιούμε τη λέξη ταπείνωση ή ντροπή ας πουμε για ένα περιστατικό αμηχανίας που βιώσαμε στο παρελθόν;  Η λέξη ντροπή φέρει μεγάλο συναισθηματικό φορτίο και πρέπει να την αποφεύγουμε. Η λέξη αμηχανία όμως όχι. Αν  κάναμε κάποιο λάθος δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τον ορισμό αποτυχία. Ήταν λάθος βήμα, παράλειψη, κακός υπολογισμός. Δε σημαίνει ότι είμαστε άχρηστοι και αποτυχημένοι. Μιλάμε για την αναδιατύπωση, μια τενχική που μπορει να έρει σημαντικά αποτελέσματα στην αλλαγή μας.
Θα αναφερθώ στην ιστορία ενός φοιτητή μου σε αυτό το σημείο.
Ήταν ένα πολύ ντροπαλό παιδί που δεν μπορούσε να κάνει ερωτήσεις και δεν μιλούσε ποτέ σε συζητήσεις. Στα προφορικά φρόντιζε να είναι πάντα άρρωστος. Όλη η τάξη άρχισε να καταλαβαίνει την δυσκολία του εκείνος ήρθε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση: Ήρθε σε θεραπεία μ το εξής δίλημμα. Να μιλήσει ή να μη μιλήσει. Το ένα ήταν χειρότερο από το άλλο.
Σκέφτηκα ότι μπορεί να κρατούσε τις σκέψεις για τον εαυτό του ήταν ένα πολύ εσωστρεφές παιδί. Τα σκέφτηκε όλα όσα τον απασχολούσαν για μια βδομάδα. Έπειτα μου είπε:
Θυμήθηκα μια ιστορία που αφηγούνται οι γονείς μου για την παιδική μου ηλικία. Άρχισα να περπατώ πολύ αργά όταν ήμουν 18 μηνών. Καθόμουν και έβλεπα τους ανθρώπους να περπατάνε. Όταν ήρθε η στιγμή σηκώθηκα και περπάτησα. Όύτε τρίκλυσα ούτε σκόνταψα ούτε έπεσα. Περπάτησα κανονικά. Αναγνώρισε το δικό του στυλ. Θεώρησε τον εαυτό του αυτόνομο και εσωστρεφή παρά ντροπαλό. Εκείνη η παλιά δεξιότητα ήρθε στο φως διελεύκανε τη σημερινή ζωή του και τα αίτια της συμπεριφοράς του. Όχι δεν ήταν ντροπαλός ήταν αυτόνομος. Σε λίγο καιρό ήταν έτοιμος για να δώσει τις προφορικές του εξετάσεις χωρίς φόβο.
Πετάξτε τις παλιές ταμπέλες!
Μάθετε να αξιολογείτε διαφορετικά τα γνωρίσματά σας! Μη βάζετε αρνητικές ετικέτες αξιοποιήστε τα με τρόπο καλό για τη ζωή σας. Η αποταύτιση, έτσι λέγεται η διαδικασία αυτή, θα σε οδηγήσει σε νέους τρόπους θεώρησης. Δες όλα τα μειονεκτήματα που έχεις κατάματα. Ποια από αυτά μπορείς να τα αξιοποιήσεις; Σε ποια μπορείς να αλλάξει όνομα και να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου όπως ο φοιτητής παραπάνω; Είναι σαν να αξιοποιούμε έναν παλιό καναπέ δίνοντας του καινούργια όψη με ένα καινούργιο ωραίο κάλυμμα. Η διαδικασία αυτή λέγεται ανάκτηση του εαυτού. Ίσως και εσύ μπορέσεις να ανακτήσεις τον καλό εαυτό σου.
Να θυμάσαι: Τα πράγματα δεν βελτιώνονται σταθερά. Μπορεί να υποτροπιάσουμε καμιά φορά στη διαδικασία αλλαγής. Προσπάθησε όταν σκοντάφτεις να μην παρασύρεσαι σε υπερβολικές αντιδράσεις. Μπορεί εκείνες τι στιγμές παλιές κακές σκέψεις να σε επισκεφτούν.  Ακριβώς όπως γίνεται και με παλιούς φίλους που έχετε χωρίσει και συναντάς ξαφνικά στον δρόμο. Θα πείτε ένα γεια αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξαναμπούν στη ζωή σου.
Τι πρέπει να σκέφτεσαι για να μετατρέψεις την αυτοαπόρριψη σε αυτοαποδοχή;
Θυμήσου ότι κάποια πράγματα αρνητικά μπορεί να είχαν αξία στο παρελθόν αλλά πια δεν έχουν. Προσπάθησε να μην ταυτίζεσαι με αυτά.
Απέφυγε να ξαναπέσεις στην παγίδα των αρνητικών χαρακτηρισμών όταν σκοντάφτεις.
Να θυμάσαι ότι στη ζωή πάντα έχουμε επιλογές.
Λέγε ευχαριστώ όταν σου κάνουν φιλοφρονήσεις. Σημαίνει ότι αναγνωρίζουν κάτι καλό σε εσένα
Κάθε μέρα να ρωτάς τι είναι αυτό που χρειάζομαι;
Εξασκήσου στο να ζητάς από τους άλλους αυτό που χρειάζεσαι
Το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθάνεται ευάλωτος είναι δύναμη. Όνο το να αισθάνεσαι ευάλωτος είναι αδυναμία.
Προσπάθησε έστω και μεμονωμένα να απορρίπτεις την απόρριψη. Έστω για μια φορά δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να απομακρυνθεί από το υποτιθέμενο μειονέκτημά σου

7/9/2016

Πολλές καλημέρες φίλοι μου!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Σκοπός...

"Ο σκοπός της ζωής είναι να είμαστε ευτυχισμένοι"


Το φαγητό της ημέρας- Μασουράκι Χιώτικο(πηγή:www.sintagespareas.gr)


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 kg ασπρισμένο αμύγδαλο περασμένο από το blender, πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές liqueur μαστίχα
  • 1/2 kg υποβρύχιο γλυκό μαστίχα
  • 2 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
  • 1/2 kg φύλλο κρούστας

Πώς το κάνουμε:

  1. Μαλακώνουμε το υποβρύχιο σε μπεν μαρί, χωρίς να λιώσει τελείως και να γίνει υγρό.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά απαλά με τη μαρέγκα.
  3. Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε κάθετα σε 4 ίσα μέρη.
  4. Γεμίζουμε κάθε 1 φύλλο με 1 κουταλάκι γέμιση σε σχήμα φλογέρας.
  5. Στη μια κοντή ακρη του φύλλου βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο, διπλώνουμε την αριστερή και τη δεξιά μακριά πλευρά πάνω στη γέμιση και τυλίγουμε σε μασούρι.
  6. Τα φύλλα πριν τα γεμίσουμε, τα βουτυρώνουμε.
  7. Αραδιάζουμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
  8. Μόλις ψηθούν, πασπαλίζουμε με άχνη.

Το τραγούδι της ημέρας- Μιχάλης Χατζηγιάννης - Κάτι δυνατό