Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Φιλοζωική Πέμπτη- Γάτες και μεταβολή του Καιρού (πηγή: http://www.hillspet.gr)


  
 
 
Η αλλαγή του καιρού σημαίνει αλλαγή των αναγκών της γάτας σας. Οι καλοκαιρινοί και οι χειμερινοί μήνες προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στις γάτες.

Χειμώνας

Αν κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι (ή την αφήνετε μέσα μόνο τον χειμώνα) δε θα επηρεαστεί από την πτώση της θερμοκρασίας ή τους κινδύνους του κρύου αέρα. Αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τη βοηθήσετε λίγο ακόμα.
Αν συνήθως κοιμάται στο πάτωμα, σκεφτείτε να μετακινήσετε το κρεβάτι της κάπου υψηλότερα για να αποφύγει τα ρεύματα. Εάν έχετε μια μεγαλύτερη γάτα, ή αν η γάτα σας έχει αρθρίτιδα, το κρύο μπορεί να κάνει τις αρθρώσεις της δύσκαμπτες και άβολες. Μπορεί να βρει ότι το άλμα είναι δύσκολο, έτσι θα πρέπει να την βοηθήσετε να πάει στους αγαπημένους της χώρους ύπνου, ειδικά αν βρίσκονται ψηλά.
Θα μπορούσατε να μετακινήσετε μια καρέκλα ή άλλο έπιπλο για να φτιάξετε μια σκάλα ώστε να μη χρειάζεται να πηδήξει ψηλά.
Τριγύρω
Οι γάτες εξωτερικού χώρου πρέπει να παροτρύνονται να μένουν μέσα όσο κρυώνει ο καιρός. Η πτώση της θερμοκρασίας θα ενθαρρύνει το σώμα της γάτας σας να προσαρμοστεί αναπτύσσοντας ένα πιο παχύ τρίχωμα και χτίζοντας χειμερινές ανοσίες.
Αν η γάτα σας έχει ένα καταφύγιο στον εξωτερικό χώρο, σηκώστε το από το έδαφος. Η κρύα γη θα τραβήξει περισσότερη ζέστη από τον κινούμενο αέρα. Στρέψτε την είσοδο μακριά από τον άνεμο και σκεφτείτε να απλώσετε επιπλέον σκεπάσματα. Να είστε προσεκτικοί όμως, για να αποφύγετε οτιδήποτε συγκρατήσει υγρασία και κρύο ή μουχλιάσει.
Αυτοκίνητα και Γκαράζ
Αν έχει πρόσβαση στο γκαράζ ή το αυτοκίνητο, να είστε προσεκτικοί όταν ξεκινάτε. Οι γάτες ορισμένες φορές κοιμούνται πάνω σε μηχανές ή παρκαρισμένα αυτοκίνητα επειδή παρέχουν καταφύγιο από τον άνεμο και ορισμένες φορές είναι ακόμα ζεστά.
Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σας χωρίς επίβλεψη το χειμώνα. Ο κρύος καιρός μπορεί να μετατρέψει γρήγορα το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε ψυγείο.
Ώρα του φαγητού
Αν αφήσετε φαγητό έξω για τη γάτα σας, ελέγξτε μια-δυο φορές την ημέρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει παγώσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η γάτα σας να μην έχει παγωμένο νερό. Αν δεν βρει καθαρό νερό θα μπορούσε εύκολα να πίνει από πηγές έχουν μολυνθεί από καθαριστικά οικιακής χρήσης, οδικό αλάτι και αντιψυκτικό. Το αντιψυκτικό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις γάτες και εξαιρετικά επικίνδυνο, οπότε φροντίστε να καθαρίσετε τυχόν διαρροές στο δρόμο σας.

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των ψύλλων. Επομένως, ίσως θέλετε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με προληπτικές θεραπείες κατά των ψύλλων, ειδικά αν έχετε μια γάτα εξωτερικού χώρου.
Αν έχετε λευκή γάτα, το τρίχωμα και το δέρμα της δεν παρέχει αρκετή κάλυψη για να προστατευτεί από τον ήλιο. Πρέπει να βάλετε αντιηλιακό στις άκρες των αυτιών και της μύτης της.
Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σας μόνη μέσα στο αυτοκίνητο όταν έχει ζέστη. Μια γάτα μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά ή να πεθάνει μετά από βραχεία έκθεση στην υπερβολική θερμότητα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου.
Περισσότερο νερό
Τόσο οι γάτες εσωτερικού χώρου όσο και οι γάτες εξωτερικού χώρου χρειάζονται επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια θερμού καιρού, καθώς μπορεί να αφυδατωθούν εύκολα. Προσέχετε για σημάδια ηλίασης:
  • Μεγάλο λαχάνιασμα
  • Θολά μάτια
  • Αστάθεια
  • Τρέκλισμα, εμετός
  • Μια σκούρα κόκκινη ή μοβ γλώσσα
Αν νομίζετε ότι η γάτα σας έχει ηλίαση θα πρέπει να την πάτε σε έναν κτηνίατρο αμέσως. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος της με την εφαρμογή δροσερού (όχι κρύο ή από την κατάψυξη) νερού στο σώμα της και να την αφήσετε να πιει μικρές ποσότητες δροσερού (και πάλι όχι κρύο ή από την κατάψυξη) νερού.
Επιτρέψτε στη γάτα σας να γλείψει μερικά παγάκια κι αν έχετε παγοκυψέλες μπορείτε να τις ακουμπήσετε πάνω στο κεφάλι, το λαιμό και το θώρακα της γάτας σας.
Οι γάτες είναι σκληρά ζώα και μπορούν να διαχειριστούν τις περισσότερες αλλαγές του καιρού. Μια μικρή βοήθεια θα διατηρήσει τη γάτα σας χαρούμενη και υγιή.

21.4.2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Να έχετε μια υπέροχη μέρα!!




Το απόφθεγματης ημέρας- Φροντίδα..

"Φροντίζουμε και αγαπάμε τον εαυτό μας και αυτος μας δίνει την ευεξία και την ενέργεια που χρειαζόμαστε!!"


Το φαγητό της ημέρας- Γιουβαρλάκια αβγολέμονο (πηγή: www.sintagespareas.gr)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 750 γρ. κιμά
  • ½ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ½ φλ. ρύζι
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 αβγά
  • 3 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1-2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι


1) Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη και προσθέτουμε το ρύζι (το οποίο έχουμε πλύνει 2-3 φορές), το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ένα ασπράδι από τα αβγά, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 2
2) Τα ζυμώνουμε καλά.
Βήμα 3
3) Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει.
Βήμα 4
4) Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
Βήμα 5
5) Μετά τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό (και παραπάνω για ζουμερά γιουβαρλάκια) και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά και να μείνουν με όσο ζουμί θέλουμε.
Βήμα 6
6) Χτυπάμε τους 2 κρόκους και το 1 ασπράδι με το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε ζουμί από τα γιουβαρλάκια για να ζεσταθεί το μείγμα
Βήμα 7
7) και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια.
Βήμα 8
8) Ανακινούμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά για να δέσει η σάλτσα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη να βάλετε ελαιόλαδο. Επίσης πολλοί περνάνε τα γιουβαρλάκια με αλεύρι πριν τα βάλουν στην κατσαρόλα. Χυλώνει το ζουμάκι πιο πολύ έτσι.

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Το τραγούδι της ημέρας- KINGS - Στιγμές Mαγικές | Stigmes Magikes