Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Παρασκευή και υγεία- ΚΟΥΡΑΣΗ (πηγή:http://www.vita.gr/)


Μήπως αισθάνεστε διαρκώς εξαντλημένοι και δεν έχετε όρεξη για τίποτα; Μήπως σέρνετε τα πόδια σας όλη μέρα και ο τονωτικός καφές δεν φαίνεται να έχει τα αποτελέσματα που θα θέλατε; Για την κούρασή μας δεν φταίει πάντα το φορτωμένο πρόγραμμα στο γραφείο ή το σπίτι και τα απανωτά ξενύχτια με τους φίλους. Η επίμονη κόπωση μπορεί ορισμένες φορές να οφείλεται σε παράγοντες όχι και τόσο εμφανείς. Ανακαλύψτε, λοιπόν, ποιος κλέβει τις δυνάμεις σας και βγάλτε τον νοκ-άουτ, για να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενεργητικότητα. 

1. Κυκλοφορεί ίωση; Όλοι γύρω σας βήχουν, εσείς όμως έχετε καταφέρει να γλιτώσετε από την ίωση. Πάνω που χαίρεστε, λοιπόν, ότι δεν κολλήσατε, ξυπνάτε ένα πρωί κομμένοι, δεν μπορείτε να σηκώσετε τα χέρια σας ή να πάρετε τα πόδια σας και μέσα στη μέρα ο λαιμός σας αρχίζει να πονά. 
Τι φταίει; Τελικά η ίωση που σας «γυρόφερνε» κατάφερε να σας ρίξει. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στην περίπτωση αυτή είναι το αίσθημα καταβολής, που μέσα στις επόμενες ώρες ακολουθείται από τα υπόλοιπα. 
Η λύση; Οι παραδοσιακές συμβουλές της μαμάς: ξεκούραση, ύπνος, πολλά υγρά, κάποιο αποσυμφορητικό για τη μύτη και αντιπυρετικά. Βέβαια, πριν βγάλετε οι ίδιοι τη 
διάγνωση και πάρετε από το φαρμακείο ό,τι θεωρείτε καλύτερο, φροντίστε να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Σε ορισμένες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα, το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι η αδυναμία. 

2. Ίσως χρειάζεστε σίδηρο Τους τελευταίους μήνες, αν και κοιμάστε αρκετά, νιώθετε μονίμως κουρασμένοι και έχετε ατονία. Επιπλέον, φαίνεστε χλωμοί και οι πονοκέφαλοι δεν λένε να σταματήσουν. 
Τι φταίει; Η σιδηροπενική αναιμία, η συχνότερη μορφή αναιμίας, που σημαίνει ότι τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας έχουν μειωθεί. Η κόπωση μπορεί να οφείλεται στην κακή οξυγόνωση του αίματος, με αποτέλεσμα το νευρικό και το μυϊκό σας σύστημα να μην τροφοδοτούνται με την απαραίτητη ενέργεια. 
Η λύση; Θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος, για να ελέγξετε τον αιματοκρίτη και την αιμοσφαιρίνη σας, αλλά και το σίδηρο και τη φεριτίνη σας. Αν οι τιμές τις αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη είναι χαμηλότερες από αυτές της αναφοράς, η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτό, όπως κόκκινο κρέας (κυρίως συκώτι και μοσχάρι), όσπρια (φακές, φασόλια), σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο), αλλά και φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (ακτινίδιο, λεμόνι, πορτοκάλι), που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. 

3. Το «άρρωστο» γραφείο Ξεκινάτε με όρεξη τη δουλειά σας, αλλά μέχρι το μεσημέρι είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε, το κεφάλι σας πονάει, τα μάτια σας είναι κόκκινα και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Ωστόσο, λίγο αφού φύγετε από το γραφείο, τα συμπτώματα υποχωρούν και νιώθετε καλύτερα. 
Τι φταίει; Ο κακός αερισμός, ο ελλιπής φωτισμός, ο θόρυβος, οι πτητικές ουσίες από τις συσκευές στο χώρο εργασίας σας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κούραση που νιώθετε. Οι ερεθιστικοί αυτοί παράγοντες, σε συνδυασμό με το άγχος, προκαλούν τα παραπάνω σωματικά και πνευματικά συμπτώματα. 
Η λύση; Ανοίγετε τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος, κάντε συχνά διαλείμματα, ρίξτε μια ματιά σε ένα περιοδικό για να χαλαρώσετε και προσπαθήστε να βγαίνετε τακτικά από το γραφείο, ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια σας και να σας χτυπάει λίγο το φως και ο καθαρός αέρας. 

4. Ελέγξτε το ψυγείο σας Στην προσπάθεια να χάσετε κιλά, ξεκινήσατε δίαιτα και κόψατε «μαχαίρι» το ψωμί, τις πατάτες και τα μακαρόνια. Μετά από μερικές εβδομάδες, αν και λίγο πιο αδύνατοι, νιώθετε να σας έχουν «κοπεί» τα πόδια. 
Τι φταίει;
 Οι πρωτεϊνικές δίαιτες, που απαγορεύουν την κατανάλωση υδατανθράκων, προκαλούν κόπωση, αφού είναι ελλιπείς σε πολλές θρεπτικές ουσίες. Εξίσου εξαντλητικές είναι και οι δίαιτες αποτοξίνωσης, όπου καταναλώνονται μόνο λαχανικά, στερώντας από τον οργανισμό τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όμως και οι δίαιτες νηστείας πρέπει να αποφεύγονται, γιατί απαιτούν την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων την ημέρα από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός. 
Η λύση; Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, κρεατικά) και θα νιώσετε γρήγορα την ενεργητικότητά σας να ανεβαίνει. Εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος, συμβουλευτείτε ένα 
διαιτολόγο, προκειμένου να σχεδιάσει μια ισορροπημένη δίαιτα σύμφωνα με τις ανάγκες σας, που θα σας επιτρέψει να αδυνατίσετε σταδιακά και χωρίς προβλήματα. 

5. Μήπως ροχαλίζετε; Μπορεί να κλείσατε 8 ώρες ύπνου, το πρωί όμως νιώθετε σαν να μην έχετε κοιμηθεί καθόλου. Μάλιστα, δεν σέρνετε μόνο εσείς τα πόδια σας όλη μέρα, αλλά και οι υπόλοιποι ένοικοι του σπιτιού, αφού το ροχαλητό σας δεν τους άφησε να κλείσουν μάτι. 
Τι φταίει; Η υπνική άπνοια, ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνεστε, ωστόσο όσοι κοιμούνται κοντά σας κάτι έχουν καταλάβει. Αιτία είναι η απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών, που έχει ως αποτέλεσμα στη διάρκεια του ύπνου να διαταράσσεται ο ρυθμός της αναπνοής και να παρατηρούνται στιγμιαίες διακοπές της, συχνές αφυπνίσεις που δεν αντιλαμβάνεστε και κυρίως δυνατό ροχαλητό. 
Η λύση; Αρχικά χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως το να χάσετε βάρος (αν είστε υπέρβαροι), να κόψετε το κάπνισμα και να αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού 3 ώρες πριν από τον ύπνο. Εάν η άπνοια εμφανίζεται ή επιδεινώνεται σε ύπτια θέση, κοιμηθείτε στο πλάι με τη βοήθεια μαξιλαριών. Φυσικά, μην παραλείψετε να απευθυνθείτε στον παθολόγο σας, ο οποίος, αφού σας εξετάσει, θα σας δώσει οδηγίες και θα σας παραπέμψει στα ειδικά κέντρα ύπνου, που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία. 

6. Ρυθµίστε το σάκχαρό σαςΤον τελευταίο καιρό πίνετε... τόνους νερό, αλλά διψάτε συνεχώς, ενώ κουράζεστε με το παραμικρό. Το μόνο που φαίνεται να πηγαίνει καλά είναι το ότι, ενώ τρώτε περισσότερο, αδυνατίζετε αντί να παχαίνετε. 
Τι φταίει; Αν περιγράψετε τα συμπτώματα αυτά στο γιατρό σας, πιθανότατα θα υποψιαστεί ότι έχετε αρρύθμιστο διαβήτη, γι’ αυτό το σάκχαρό σας μειώνεται ή αυξάνεται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας αίσθημα κούρασης. 
Η λύση; Επισκεφτείτε το γιατρό σας, που θα σας συστήσει αιματολογικές εξετάσεις, για να δει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Αν διαπιστώσει ότι είναι υψηλές, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες όσον αφορά τη διατροφή, ενώ ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και την εισαγωγή σε νοσοκομείο. 

7. Μπορεί να φταίνε οι ορµόνες; 
Οι κινήσεις σας είναι υποτονικές και αισθάνεστε υπνηλία. Κρυώνετε πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν, έχετε παχύνει χωρίς λόγο και αισθάνεστε μυϊκή αδυναμία. 
Τι φταίει; Ο υποθυρεοειδισμός, το ότι δηλαδή ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες Τ3 και Τ4. Ο οργανισμός δεν κάνει αρκετές καύσεις, με αποτέλεσμα να παχαίνετε και να νιώθετε καταβεβλημένοι. 
Η λύση; Επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μόλις του περιγράψετε τα συμπτώματα αυτά, το πιθανότερο είναι να σας συστήσει μια εξέταση αίματος, προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Αν πραγματικά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, η θεραπεία που θα ακολουθήσετε είναι ισόβια και απαιτεί τη χορήγηση ορμόνης του θυρεοειδούς και τακτικό έλεγχο. 

5/8/2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Μαζί με την καλημέρα μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα site μέσα από τα οποία διαμορφώνεται αυτό το Blog. Φροντίζω πάντα να αναφέρω την πηγή από την οποία διαμορφώνεται το blog xamogela. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν γιατί καταλαβαίνω την ατομική προσπάθεια του καθενός για να δημιουργήσει κάτι. 


Το φαγητό της ημέρας- Γιαουρτλού(πηγή:www.sintagespareas.gr)


Τι χρειαζόμαστε:

  • 8 μεγάλα μακρόστενα μπιφτέκια ή κεμπάπ ή 8 μεγάλα σουβλάκια
  • 1 κουτί σάλτσα ντομάτα
  • μυρωδικά της επιλογής μας όπως βασιλικός, θυμάρι, μαιντανός, ρίγανη, κανέλα (ό,τι από αυτά θέλουμε)
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • καυτερό πιπέρι όσο θέλουμε
  • αλάτι
  • λίγο λάδι
  • 1/2 κιλό γιαούρτι

  • 4-8 πίτες για σουβλάκια
  • πάπρικα, αλάτι, λάδι

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε τη σάλτσα να βράσει και προσθέτουμε τα μυρωδικά που θέλουμε, το κρεμμύδι, τα πιπέρια, το αλάτι και το λάδι. Την αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα.
  2. Αλοίφουμε τις πίτες με λίγο λάδι, αλάτι και πάπρικα. Τις βάζουμε στο τηγάνι και τις αφήνουμε για λίγη ώρα, από τη μια και μετά από την άλλη πλευρά, ίσα να μαλακώσουν. Δεν τις αφήνουμε πολύ για να μη γίνουν σκληρές και τραγανές. Μπορούμε να τις κάνουμε και στο γκριλ.
  3. Βάζουμε σε ένα πιάτο την πίτα, από πάνω 1-2 σουβλάκια (ή μπιφτέκια), γιαούρτι και τέλος τη σάλτσα (στις επιθυμητές ποσότητες)

Το τραγούδι της ημέρας- Ellie Goulding - Burn


Φιλοζωική Πέμπτη-Μάθετε τα πάντα για το κούρεμα του σκύλου(πηγή:http://dogw0rld.blogspot.com.cy/)



Τι υπηρεσίες προσφέρει για το σκύλο «ο dog groomer»;
 

Ο dog groomer, είναι εξειδικευμένος σε θέματα καλλωπισμού των σκύλων. Χτένισμα, λούσιμο , μπάνιο, κούρεμα, κόψιμο νυχιών. Είναι δηλαδή, θα λέγαμε «ο κομμωτής των σκύλων». 


Αν δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε μόνοι μας με την περιποίηση του σκύλου μας, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, που θα ασχοληθεί με το θέμα. Αν πάλι θέλουμε οι ίδιοι να φροντίσουμε το σκύλο μας, μπορεί να μας δώσει συμβουλές σχετικά με θέματα περιποίησης. Θα μας πει τι σαμπουάν να χρησιμοποιήσουμε, τι εργαλεία(μηχανή κουρέματος, βούρτσες, χτένες, ψαλίδια, μηχανή κ .λ. π.),θα χρειαστούμε. Ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου, ξέρει αν κουρεύεται ο σκύλος μας και πότε μπορεί να γίνει αυτό, ποιο κούρεμα ταιριάζει στο δικό μας ανάλογα με το πρότυπο της φυλής σκύλου. Ακόμα μπορεί να μας δείξει πως γίνεται. Φυσικά για τις παροχές του πληρώνεται.


Πότε και γιατί χρειάζεται ο σκύλος κούρεμα;
 

Συνήθως το καλοκαίρι που κάνει ζέστη, είναι η κατάλληλη εποχή για το κούρεμα του σκύλου σας. Οι τρίχες εξασθενούν και πέφτουν και αυτό έως ένα σημείο είναι φυσιολογικό ανάλογα με τη ράτσα του. 


Βέβαια σπουδαίο ρόλο για τη μείωση της τριχόπτωση παίζει η κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή του σκύλου. Κάποιες ράτσες σκύλων έχουν μακριές τρίχες ή σγουρές. Επίσης το τρίχωμα δημιουργεί κόμπους και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη από κούρεμα για να νιώθουν καλύτερα όταν έχει ζέστη και για να μην κομπιάζει η τρίχα τους. Εκτός από ανάγκη είναι και καλαισθησία να είναι κουρεμένα και φροντισμένα. Ένα ωραίο κούρεμα κάνει το σκύλο ευτυχισμένο, χαρούμενο, φροντισμένο.


Ποια η ευθύνη μας στο θέμα της τριχόπτωσης του σκύλου ;
 

Ευθύνη μεγάλη για την τριχόπτωση του σκύλου έχουμε εμείς οι άνθρωποι που επεμβαίνουμε με τα γούστα μας στον τρόπο ζωής κάθε ράτσας σκύλου. Η κάθε ράτσα έχει το δικό της DNA και έχει εγκλιματιστεί σε ένα ανάλογο κλίμα από αρχαιοτάτων χρόνων. 


Εκτός τούτου οι άνθρωποι επεμβαίνουν και σε θέματα επιλεκτικής διασταύρωσης κ. λ. π. Πως μπορεί να προσαρμοστεί στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες για παράδειγμα ένα αρκτικό Husky , ή ένα σκυλί της ερήμου όπως το Afghan Hound σκύλοι που έχει μάθει σε θερμοκρασίες διαφορετικές; Εκτός τούτου για καλύψουμε τα δικά μας συναισθηματικά και ψυχολογικά κενά κλείσαμε τα ζώα μέσα σε διαμερίσματα με θέρμανση και κλιματισμό, με τεχνητό φωτισμό και ο οργανισμός τους έχει πάθει μπλακ άουτ. Ο σκύλος δεν ξέρει πότε είναι χειμώνας, πότε άνοιξη, πότε αλλάζει η εποχή αφού φροντίζουμε να διατηρείται σταθερή θερμοκρασία πάντα. Επόμενο είναι να έχουν περισσότερη τριχόπτωση, οι ράτσες σκύλων που έχουν ευαισθησία σε αυτό το θέμα.


Είμαι σε δίλλημα. Να κουρέψω το σκύλο μου ή όχι; 


Φροντίστε να μάθετε όσα πιο πολλά μπορείτε για τη ράτσα του σκύλου που αποκτήσατε. Ενημερωθείτε και από τον κτηνίατρο σας σχετικά με το θέμα. 


Οι ράτσες των σκύλων με το διπλό στρώμα τριχώματος δεν πρέπει να κουρεύονται. Το διπλό στρώμα προστατεύει το καλοκαίρι και το χειμώνα το σκύλο από τη ζέστη και το κρύο. Λειτουργεί σαν μονωτικό.

Αν κάνω το λάθος και κουρέψω το σκύλο μου παρόλο που έχει διπλό στρώμα τριχώματος, θα έχει κάποια επιβάρυνση η υγεία του;

Η υγεία του δεν θα έχει επιβάρυνση. Το τρίχωμα όμως μπορεί να καταστραφεί και να μην το προστατεύει από τις διαφορές της θερμοκρασίας το χειμώνα, επίσης μπορεί να λεπτύνει η τρίχα.


Τι υλικά χρειάζομαι για τον καλλωπισμό του σκύλου μου;
 

Για τον καλλωπισμό του σκύλου μου χρειάζομαι: 

Σαμπουάν με ουδέτερο PH για σκύλους, μαλακτικό( για τις μακρύτριχες ράτσες), λεκάνη με νερό, πετσέτες, χτένες και βούρτσες κατάλληλες για τη ράτσα του.

Κουρεύονται όλες οι ράτσες σκύλων;

Κάποιοι υποστηρίζουν ναι και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι θεωρούν ότι το καλοκαίρι που έχει ζέστη καλό είναι να κουρεύονται όλοι οι σκύλοι, γιατί το τρίχωμα προκαλεί δυσφορία και με το κούρεμα αισθάνονται περισσότερη δροσιά.

Αντίθετα κάποιοι άλλοι πιστεύουν, ότι καταδικάζεται δια ροπάλου το κούρεμα στις ράτσες που έχουν διπλό στρώμα τριχώματος, γιατί λειτουργεί μονωτικά και προστατεύει από τη ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα. Με το κούρεμα καταστρέφεται το διπλό στρώμα τριχώματος και γίνεται μετά πιο μαλακό και λεπτό το τρίχωμα.

Τα ανοιχτόχρωμα σκυλιά συνήθως ή με ροζ δέρμα, που εκτίθενται στον ήλιο αρκετές ώρες, χρειάζονται οπωσδήποτε αντηλιακό, αν κουρευτούν βαθιά-πράγμα που δεν ενδείκνυται- γιατί κινδυνεύουν από εγκαύματα.


Είμαι αρχάριος, πώς να κουρέψω το σκύλο μου με μηχανή κουρέματος;
 

Μάθημα κουρέματος για τον καλλωπισμό του σκύλου, με σπαστά μαλλιά, και μακριά αυτιά. 
 
Δένω το σκύλο ψηλά με ζώνη. Κρατάω το κεφάλι του.
Βάζω τη μηχανή σε ενέργεια με τη λεπίδα 9 mm, ώστε ο σκύλος να ακούσει το θόρυβο της και να μη φοβηθεί αργότερα.
Λύνω το σκύλο για να κινηθώ πιο άνετα.
Με την κουρευτική μηχανή ξεκινάω από το πάνω μέρος του λαιμού, προς τη πλάτη. Κινώ τη μηχανή προς τη φορά που μεγαλώνει η τρίχα. Κάνω, όχι πολύ γρήγορες κινήσεις, για να μην είναι άνισο το κούρεμα.
Στη συνέχεια σηκώνω το κεφάλι προς τα πάνω και κουρεύω από το πηγούνι προς το στέρνο. Πιάνω το αυτί του, για να μην το πιάσει η μηχανή.
Κουρεύω τη ρίζα των αυτιών γύρω- γύρω.
Καθαρίζω τα μάγουλα του.
Βάζω πάλι τη θηλιά στο λαιμό του και δένω ψηλά για να γίνει πιο άνετο στη συνέχεια και να μην πέφτουν οι τρίχες παντού.
Πιάνω με το χέρι μου ένα- ένα τα αυτιά του σκύλου, ενώ η μηχανή κινείται στο πάνω μέρος του αυτιού, από τη ρίζα προς τα έξω. Καθαρίζω καλά τις τρίχες από τα αυτιά, γύρω –γύρω.
Τώρα κουρεύω τα μπροστινά πόδια ένα- ένα από τον κορμό προς την πατούσα, και σε όλο τους τον όγκο.
Στη συνέχεια κινούμε κάτω από την κοιλιά.
Φτάνω στα πίσω πόδια, τα καθαρίζω με τον ίδιο τρόπο με τα μπροστινά.
Τοποθετώ στη μηχανή τη λεπίδα mmκαι την ενεργοποιώ. Κόβω τις τρίχες, χτενίζοντας πάνω από το κεφάλι. Καθαρίζω με προσοχή και επιμέλεια τις τρίχες γύρω από τα μάτια, και στις ρίζες των αυτιών από την εσωτερική πλευρά.
Με το ίδιο χτενάκι κουρεύω τις λεπτομέρειες κάτω από τις (μασχάλες) των μπροστινών ποδιών, και των πισινών.
Ήρθε η ώρα να περιποιηθώ την ουρά. Τη σηκώνω με το χέρι μου και καθαρίζω με τη μηχανή τη ρίζα της. Προσέχω, να ξυριστεί καλά ο χώρος γύρω από πρωκτό, ώστε να διατηρείται το ζώο καθαρό μετά την τουαλέτα του.
Τώρα αφήνω τη μηχανή και πιάνω ένα χτένι και ένα ψαλίδι για να συνεχίσω. Χτενίζω τη μουσούδα και κόβω τις τρίχες που περισσεύουν με το ψαλίδι, πάνω και κάτω από το πηγούνι. Χτενίζω γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο και ισιώνω με το ψαλίδι μου. Το ίδιο συνεχίζω στα πόδια και σε όλο το σώμα. Σηκώνω τα πέλματα και κάνω τις λεπτομέρειες.
Ήρθε η ώρα να κοντύνω λίγο τις τρίχες της ουράς. Την πιάνω με το χέρι μου, όπως πιάνουμε την αλογοουρά, της κάνω μια στροφή και με το ψαλίδι κόβω ίσια, το περίσσιο μήκος. Επιμελούμαι τις λεπτομέρειες.
Ο σκύλος μου είναι φρεσκοκουρεμένος, όμορφος, έτοιμος για διάλλειμα, για να αποζημιωθεί που καθόταν φρόνιμος όλη αυτή την ώρα. Δείχνει να το ευχαριστήθηκε. Θα ακολουθήσει το μπάνιο του μετά.


Τι χρειάζομαι για να κάνω μόνος μου το κούρεμα του σκύλου; 


Για να κουρέψω μόνος μου το σκύλο μου χρειάζομαι: 

Ψαλίδι
Χτένι
Βούρτσα
Μηχανή κουρέματος
Τσιμπιδάκια
Κορδέλες, φιόγκους.
Κέφι, φαντασία, γνώση και αυτοπεποίθηση.
Αρκετές φωτογραφίες κουρεμένων σκύλων της ίδιας ράτσας, παρακολούθηση βίντεο με κουρέματα.


Πως ο σκύλος κουρεύεται μόνος του, όταν το αφεντικό του διστάζει;
 

Κάποιες φορές θα δείτε το σκύλο σας να κυλιέται με την πλάτη, ή να τρίβεται στις γωνίες στα τραπέζια, είναι ο μοναδικός τρόπος να κουρευτεί μόνος του. Αυτό είναι σημάδι πως ο σκύλος σας φωνάζει: «φρόντισε με»,«κούρεψε με». 


Το κούρεμα θα ελευθερώσει το σκύλο σας, αν φυσικά είναι σκύλος ράτσας που μπορεί να κουρευτεί, από το περίσσιο τρίχωμα ώστε να αναπνέει καλύτερα το δέρμα του. Θα αισθάνεται λιγότερο στον καύσωνα, δεδομένου ότι η θερμοκρασία του σκύλου είναι 38,3 ως 39,2 και οι ιδρωτοποιοί αδένες του είναι μόνο στις πατούσες του και για να δροσιστεί …. λαχανιάζει γρήγορα και δημιουργεί δροσιά.


Αν το σκυλί μου δεν είναι καθαρόαιμο αλλά ημίαιμο πως θα καταλάβω ότι έχει διπλό στρώμα τριχώματος;
 

Θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει διπλό στρώμα τριχώματος, εύκολα στην αλλαγή εποχής. Συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη. Κατά τη διάρκεια της τριχόπτωσης, οι τρίχες πέφτουν τούφες- τούφες. 


Αν ψάξετε σε βάθος το τρίχωμα του σκύλου σας, με το χέρι θα συναντήσετε τις χοντρές τρίχες που όλοι βλέπουμε και άλλες τρίχες λεπτότερες σαν χνούδι. Αυτός ο δεύτερος μανδύας προστατεύει το δέρμα από το κρύο και τη ζέστη. Αν για παράδειγμα, χαϊδέψετε σε βάθος ένα λύκο, θα λαδώσουν τα δάχτυλα σας. Αυτό το λάδι προστατεύει το διπλό στρώμα τριχώματος.


Ποιες ράτσες σκύλων έχουν διπλό στρώμα τριχώματος;
 

Κάποιες από τις ράτσες σκύλων με διπλό στρώμα τριχώματος είναι:
 

Samoyed Husky
American Εskimo Dog Alaskan Malamute
Keeshond Akita
Schipperke Chow -Chow
Shiba Inu Tibetan Mastiff
Finnish Spitz Pekingese
Pomeranian Όλα τα spitz dog

Πως γίνεται ο σωστός καλλωπισμός του σκύλου;
 

Ο σωστός καλωπισμός του σκύλου γίνεται με:

Απομάκρυνση παρασίτων
Βούρτσισμα
Λούσιμο
Κούρεμα

Ο καλλωπισμός του σκύλου μας πρέπει να γίνεται με αγάπη, τρυφερότητα και να μην καταντά αγγαρεία για μας. Ο σκύλος καταλαβαίνει αν το αφεντικό του κάνει κάτι με κέφι και συμμετέχει και αυτός με ενθουσιασμό. Αν είναι αγγαρεία για μας, ας αναθέσουμε σε άλλο μέλος της οικογένειας αυτή τη δραστηριότητα, που είναι περισσότερο κατάλληλο σε αυτά τα θέματα. Αν δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος τότε πρέπει να αναζητήσουμε καλό και με προσιτές τιμές, κομμωτήριο για σκύλους.


Καλλωπισμός σκύλου και μακροβιότητα
 

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι, αυξάνει η μακροβιότητα των σκύλων και κατ’ επέκταση η καλή ψυχική υγεία των ιδιοκτητών τους, από το σωστό καλλωπισμό τους. 



Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της τρίχας του σκύλου;
 

Με τη διατροφή μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα της τρίχας του σκύλου. Αν δεν παίρνει ο σκύλος μέσα από τη διατροφή του βιταμίνες και λίπη που έχουν σχέση με την καλή ποιότητα της τρίχας, πρέπει να δώσουμε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και να προσθέσουμε λίγο λάδι στο φαί. 



Γιατί κάποιοι σκύλοι μαδάνε περισσότερο από άλλους;
 

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το DNA της φυλής. 


Κάποιες ράτσες σκύλων έχουν, ας πούμε, ευαισθησία σε αυτό και κάποιες άλλες σε κάποιο άλλο θέμα. Βέβαια όλοι οι σκύλοι αλλάζουν το τρίχωμα τους 2 φορές το χρόνο. Κατά την περίοδο αυτή πέφτουν οι νεκρές τρίχες,(μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνει γρηγορότερα με το «βούρτσισμα» με γάντι),και στη θέση τους φυτρώνουν άλλες. Φυσικά δεν πέφτουν μαζεμένες σε μια μέρα.

Αν έχουμε υπομονή και φροντίζουμε το ζώο μας με καθημερινό βούρτσισμα με ανάλογες βούρτσες, χτένες, και κάνουμε όχι συχνότερα από 15 μέρες μπάνιο με τα κατάλληλα σαμπουάν, (μαλακτικά στις μακρύτριχες ράτσες), θα περάσει η φάση αυτή. Αν έχουμε υστερία με τις τρίχες καλό είναι να προτιμήσουμε μια ράτσα σκύλου που μαδάει λιγότερο.

 
Ποια σκυλιά δε μαδάνε; Ποια σκυλιά μαδάνε πολύ; Ποια σκυλιά μαδάνε λίγο;

Σκυλιά που δε μαδάνε:

Σνάουζερ μίνι 
Poodle 
Ημίαιμο λυκόσκυλο 
Γιορκσάιρ 
Westie 
Six Tzu

Σκυλιά που μαδάνε πολύ:

Μαλτέζικο 
Κόκερ σπανιέλ 
Γαλλικό μπουλτογκ 
Δαλματίας 
Χάσκι 
Κοκόνι 
Boxer 
Dogo

Σκυλιά που μαδάνε λίγο:
 

Affenpinscher
Airedale Terrier
American Hairless Terrier
American Water Spaniel
Australian Terrier
Basenji
Bedlington Terrier
Bergamasco
Bichon Frise
Bichon/Yorkie
Black Russian Terrier
Bolognese
Border Terrier
Bouvier des Flanders
Brussels Griffon
Cairn Terrier
Cesky Terrier
Chacy Ranior
Chi-Poo
Chinese Crested (hairless)
Cockapoo
Coton De Tulear
Dandie Dinmont Terrier
Doodleman Pinscher
Giant Schnauzer
Glen of Imaal Terrier
Hairless Khala
Havanese
Irish Terrier
Irish Water Spaniel
Italian Greyhound
Kerry Blue Terrier
Komondor
Labradoodle
Lagotto Romagnolo
Lakeland Terrier
Lowchen (Little Lion Dog)
Maltese
Malti-Poo
Manchester Terrier
Mi-Ki
Miniature Poodle
Miniature Schnauzer
Norfolk Terrier
Norwich Terrier
Peruvian Inca Orchid
Petit Basset Griffon Vendeen
Polish Owczarek Nizinny
Poos
Portuguese Water Dog
Puli
Schnoodle
Scottish Terrier (Scottie)
Sealyham Terrier
Shepadoodle
Shichon
Shih-Tzu
Silky Terrier
Soft Coated Wheaten Terrier
Spanish Water Dog
Standard Poodle
Standard Schnauzer
Tibetan Terrier
Toy Poodle
Welsh Terrier
West Highland White Terrier
Wirehaired Fox Terrier
Wirehaired Pointing Griffon
Xoloitzcuintle


Είναι εύκολο το κούρεμα με μηχανή;
 

Περισσότερο εύκολο από όσο νομίζετε είναι το κούρεμα του σκύλου με μηχανή. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσεως και οπλιστείτε με θάρρος και ξεκινήστε. 


Πολλές μακρύτριχες ράτσες σκύλων πρέπει να κουρεύονται είτε για καλλωπισμό, είτε για υγεία. Οι περιοχές που θέλουν κούρεμα ποικίλει από ράτσα σε ράτσα σκύλων. Συνήθως το κούρεμα περιλαμβάνει τις περιοχές του κεφαλιού, τα μάγουλα, το λαιμό, τα αυτιά, τα πόδια, την ουρά, τα πλευρά και τους ώμους. Σε κάποιες ράτσες σκύλων κουρεύεται η περιοχή μεταξύ των μαξιλαριών των ποδιών για να αποφεύγεται η βρωμιά που συσσωρεύεται εκεί και ταλαιπωρεί τα σκυλιά.


Πως μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου κρυώνει και χρειάζεται περισσότερη ζέστη το χειμώνα;
Το χειμώνα θα παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του σκύλου μας όταν κάνει πολύ κρύο, ή χιονίζει. Αν ο σκύλος είναι άνετος, χαρούμενος τότε δεν κρυώνει. Όταν είναι μαζεμένος, τρέμει, χτυπάνε τα δόντια του, κρύβεται στο σπιτάκι του, προσπαθεί να προστατευτεί, τότε σίγουρα κρυώνει. 



Τι κάνει τους σκύλους ανθεκτικούς στο κρύο ή τη ζέστη; 


Το είδος του τριχώματος του σκύλου, του προσφέρει θερμομόνωση στο κρύο και τη βροχή. Υπάρχουν ράτσες σκύλων που έχουν πιο ανθεκτικό και πυκνό τρίχωμα επειδή έχουν διπλό στρώμα τριχώματος. 



Αν κουρέψω το σκύλο μου θα κρυώνει περισσότερο;
 

Τους σκύλους αποφεύγουμε να τους κουρεύουμε το χειμώνα, επειδή το τρίχωμα είναι προστατευτικό. Προτιμούμε να γίνεται το κούρεμα του σκύλου το καλοκαίρι. Επίσης έχει σημασία αν ο σκύλος είναι ανθεκτικός στο κρύο, ανεξάρτητα από το κούρεμα, ρόλο παίζει και η ράτσα του σκύλου. Κάποιες ράτσες σκύλων κατάγονται από χώρες με κρύα κλίματα όπως για παράδειγμα, το χάσκι (husky), που μας έχει έρθει από Σιβηρία ή την Αλάσκα. 


Η δουλειά αυτού του σκύλου είναι να τραβάει έλκηθρα στα χιόνια και φυσικά η κατασκευή του είναι τέτοια, να αντέχει στο πολύ κρύο και το ευχαριστιέται, αντίθετα με τη ζέστη που δεν του αρέσει. Κάποιες άλλες ράτσες σκύλων από θερμότερα κλίματα, όπως το τσιουτσάουα (Chihuahua),κατάγεται από το Μεξικό και έχει συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αντέχει το κρύο, ενώ αντίθετα με τη ζέστη τα πάει μια χαρά

Το κείμενο της Τετάρτης- Ξεκόλλα: 16 τρόποι να δώσεις κίνητρα στον εαυτό σου(πηγή:http://www.zenhabits.gr/)

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι μπορεί να νιώσουμε απαισιόδοξα κάποιες φορές. Βασικά, είναι φορές που νιώθουμε τόσο πεσμένοι, που ακόμα και το να σκεφτούμε να κάνουμε αλλαγές που μόνο για καλό θα ‘ναι, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Δεν είναι όμως ότι δεν υπάρχει ελπίδα: με κάποια μικρά βήματα, πολύ μικρά, μπορείς να ξαναβρείς το δρόμο σου για μια θετική αλλαγή.
Ναι, το ξέρω ότι μοιάζει αδύνατο ώρες και στιγμές. Δεν έχεις όρεξη να κάνεις το οτιδήποτε. Το έχω περάσει, και μάλιστα ακόμα το περνάω μια στο τόσο. Δεν είσαι ο μόνος. Πάντα όμως βρίσκω έναν τρόπο να ξαναπάρω τα πάνω μου. Να κάποια πράγματα που έχω μάθει κι έχουν βοηθήσει πολύ:
  1. Έναν στόχο. Όποτε με έχει πάρει από κάτω, έχω δει ότι συχνά είναι επειδή τρέχουν πολλά στη ζωή μου. Προσπαθώ να κάνω πάρα πολλά, και αυτό εξαντλεί την ενέργεια μου, και όποια κίνητρα μπορεί να είχα. Ίσως είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι: προσπαθούν να αναλάβουν πάρα πολλά πράγματα, προσπαθούν να πετύχουν πολλούς στόχους μεμιάς. Δεν μπορείς να είσαι επικεντρωμένος και να κρατάς την ενέργεια σου (τα δυο πιο σημαντικά πράγματα για να πετύχεις ένα στόχο) αν προσπαθείς να τρέξεις δυο ή περισσότερους στόχους μαζί. Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές. Διάλεξε έναν στόχο, για τώρα, και επικεντρώσου σε αυτόν ολοκληρωτικά. Το ξέρω, είναι δύσκολο. Αλλά να θυμάσαι: μπορείς πάντα να ασχοληθείς με τους υπόλοιπους στόχους σου, αφού πετύχεις αυτό τον έναν στόχο που θα βάλεις σε προτεραιότητα.
  2. Βρες την έμπνευση. Η έμπνευση, για μένα, πολλές φορές έρχεται από άλλους που έχουν πετύχει αυτό που θέλω να πετύχω, ή που ασχολούνται τώρα με αυτό. Διαβάζω άλλα blogs, ψάχνω τον στόχο μου στο google, και διαβάζω ιστορίες επιτυχίας. Το zenhabits επίσης είναι ένας χώρος έμπνευσης, όχι μόνο για μένα, αλλά για πολλούς αναγνώστες που έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα.
  3. Ενθουσιάσου. Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται και πολύ: αν θέλεις να πάρεις τα πάνω σου, άσε τον εαυτό σου να ενθουσιαστεί με ένα στόχο. Πώς όμως μπορείς να το κάνεις αυτό όταν αισθάνεσαι πως δεν έχεις καθόλου κίνητρα? Η αρχή μπορεί να γίνει βρίσκοντας την έμπνευση στους άλλους (όπως έγραψα και παραπάνω). Αρκεί στη συνέχεια να πάρεις αυτό τον ενθουσιασμό και να χτίσεις πάνω του. Σ’ εμένα πιάνει το να μιλήσω στον άντρα μου, ή κάποιον άλλο γι’ αυτό, και να φέρω την εικόνα της επιτυχίας στο μυαλό μου (να δω τα οφέλη της επιτυχίας) – έτσι μπορώ να ενθουσιαστώ με ένα στόχο. Άπαξ και το κάνω, μετά μένει να κρατήσω αυτή την ενέργεια μαζί μου, και να φροντίσω να συνεχίσει να υπάρχει εκεί παρέα μου.
  4. Γίνε προνοητικός. Αυτό θα ακουστεί δύσκολο, και πολλοί μπορεί να προσπεράσουν αυτή τη συμβουλή. Αλλά πραγματικά δουλεύει. Αν βρεις την έμπνευση, και θέλεις να τρέξεις ένα στόχο, μην αρχίσεις αμέσως. Πολλοί από εμάς θα ενθουσιαστούμε και θα θέλουμε να ξεκινήσουμε σήμερα. Είναι λάθος. Όρισε μια ημερομηνία στο μέλλον – μετά από 1-2 εβδομάδες, ή ακόμα και μήνα – και κάντην την Ημέρα Έναρξης. Μαρκάρισε την στο ημερολόγιο σου. Κάνε την ημερομηνία αυτή, την πιο σημαντική ημέρα της ζωής σου. Στο μεταξύ, άρχισε να φτιάχνεις ένα πλάνο. Και κάνε κάποια από τα παρακάτω βήματα. Γιατί καθυστερώντας να ξεκινήσεις, σκέφτεσαι προνοητικά, κι έτσι αυξάνεις την ενέργεια σου και την εστίαση στο στόχο σου.
  5.  Γράψε το στόχο σου. Εκτύπωσε τον με μεγάλα γράμματα. Κάνε το στόχο σου σύντομο, λίγες λέξεις μόνο, σαν ένα μάντρα (“Προπονούμαι 15 λεπτά. Κάθε μέρα.”), και βάλτο στον τοίχο σου ή το ψυγείο σου. Βάλτο κάπου να φαίνεται, στο σπίτι και στη δουλειά. Βάλτο στο desktop του υπολογιστή σου. Θέλεις να έχεις μεγάλες υπενθυμίσεις για το στόχο σου, να σε κρατούν συνεχώς επικεντρωμένο και ενθουσιασμένο. Μια φωτογραφία του στόχου σου (όπως ένα μοντέλο με sexy κοιλιακούς, για παράδειγμα, αν έχεις στόχο την άσκηση) επίσης βοηθά.
  6. Δεσμεύσου δημόσια. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει να έχει άσχημη εικόνα στο μυαλό των άλλων. Προκειμένου να πραγματοποιήσουμε αυτό που δηλώσαμε δημοσίως, θα το κάνουμε αυτό το ένα βήμα παραπάνω. Περιέγραφε ο Leo κάποια στιγμή, πως όταν ήθελε να τρέξει τον πρώτο του μαραθώνιο, άρχισε να γράφει μια στήλη γι’ αυτό στην τοπική εφημερίδα. Έτσι, ολόκληρο το Guam, το νησί που ζούσε πριν μετακομίσει στο San Francisco, ένας τόπος με 160 χιλιάδες πληθυσμό, ήξερε για το στόχο του. Δεν μπορούσε λοιπόν ο ίδιος να τα παρατήσει, και παρόλο που τα κίνητρα και η όρεξη του πήγαιναν κι ερχόντουσαν, έμεινε στο στόχο του και τον πέτυχε. Δε χρειάζεται να δεσμευτείς για το στόχο σου στην εφημερίδα της περιοχής σου, αλλά μπορείς να το κάνεις στην οικογένεια σου, τους φίλους και τους συνεργάτες σου, και μπορείς να το κάνεις και στο blog σου, αν έχεις. Από τη στιγμή που κι εγώ σκέφτηκα να βάλω μπρος για το νέο μου μεγάλο στόχο, θέλησα να το γράψω εδώ στο zenhabits, να δημιουργήσω αυτή τη δέσμευση, να μην το κάνω εύκολο στον εαυτό μου να τα παρατήσω με την πρώτη δυσκολία. Ακόμα περισσότερο, άσε τον εαυτό σου να είναι υπόλογος στους άλλους – μην δεσμευτείς απλά μια φορά, και τέλος. Δεσμεύσου να δίνεις στοιχεία για την πρόοδο σου σε όλους, μια φορά τη βδομάδα ή κάτι τέτοιο.
  7. Να το σκέφτεσαι καθημερινά. Αν σκέφτεσαι το στόχο σου κάθε μέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει πραγματικότητα. Φαντάσου πως είσαι αυτός που θέλεις.Καθημερινά. Σε αυτή τη φάση, το να βάλεις το στόχο σου στον τοίχο να τον βλέπεις, ή στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου, όπως είπαμε παραπάνω, βοηθάει πολύ. Το να στέλνεις στον εαυτό σου καθημερινές υπενθυμίσεις, επίσης βοηθά. Και αν μπορείς να δεσμευτείς να κάνεις ένα μικρό βήμα τη φορά για να πας τον στόχο σου παρακάτω (ακόμα και κάτι που θα πάρει 5 λεπτά) κάθε ημέρα, ο στόχος σου σχεδόν πάντα θα γίνει πραγματικότητα.
  8. Βρες υποστήριξη. Είναι δύσκολο να καταφέρεις κάτι μόνος. Αλλιώς είναι να έχεις τη βοήθεια των φίλων και της οικογένειας σου, να σε ενθαρρύνουν, κι αλλιώς να παλεύεις μόνος. Εξαιρετική βοήθεια θα είναι για σένα ένας παρτενέρ στο στόχο σου, κάποιος που έχετε τον ίδιο στόχο για την ίδια περίοδο. Όπως επίσης θα βοηθήσει πολύ ένα online forum. Βρες το δίκτυο που θα σε υποστηρίξει, είτε στον πραγματικό κόσμο, είτε online, ή και τα δυο.
  9. Συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Τα κίνητρα δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν πάντα εκεί για σένα, συνεχόμενα και ανελλιπώς. Έρχονται και φεύγουν, ξανάρχονται και ξαναφεύγουν. Συνειδητοποίησε όμως ότι ενώ μπορεί να φεύγουν, αυτό δεν κρατά για πάντα. Θα την κάνουν την επανεμφάνιση τους. Στο μεταξύ, διάβασε για το στόχο σου (δες παρακάτω), ζήτησε βοήθεια (δες παρακάτω), και κάνε κάποια από τα υπόλοιπα πράγματα αυτής της λίστας ώσπου τα κίνητρα να γυρίσουν πάλι πίσω.
  10. Μείνε στο στόχο σου. Ότι και να κάνεις, μην τα παρατήσεις. Ακόμη κι αν δεν αισθάνεσαι όρεξη σήμερα, ή όλη αυτή την εβδομάδα, μην τα παρατήσεις. Και πάλι, η όρεξη θα ξανάρθει. Σκέψου το στόχο σου σαν ένα μακρύ ταξίδι, κι αυτό που σε έχει πάρει από κάτω είναι απλά μια λακκούβα στο δρόμο σου. Δεν μπορείς να τα παρατάς με κάθε μικρή λακκούβα που βρίσκεις μπροστά σου. Μείνε στο ταξίδι σου και σκέψου μακροπρόθεσμα, πέρνα λακκούβες και εμπόδια, και θα φτάσεις.
  11. Ξεκίνα σιγά σιγά. Με κάτι πραγματικά μικρό. Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις την αρχή, μπορεί να είναι γιατί κάνεις μεγάλα σχέδια. Αν θέλεις να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεσαι ότι πρέπει να κάνεις αυτές τις εντατικές προπονήσεις πέντε μέρες τη βδομάδα. Όχι – αντί γι’ αυτό, κάνε μικρά, πολύ μικρά βήματα. Κάνε μόνο 2 λεπτά άσκηση. Το ξέρω ότι ακούγεται γελοίο, αλλά δουλεύει. Δεσμεύσου να κάνεις 2 λεπτά άσκηση για μια εβδομάδα. Μπορεί να θέλεις να κάνεις παραπάνω, αλλά μείνε σε αυτά τα 2 λεπτά. Είναι τόσο εύκολο, που δεν μπορείς να αποτύχεις. Κάντο την ίδια ώρα, κάθε μέρα. Απλά λίγους κοιλιακούς, 2 push ups, και λίγο τζόγκινγκ επιτόπου. Όταν θα έχεις κάνει αυτά τα 2 λεπτά τη μέρα για μια βδομάδα, αύξησε τα σε 5, και κράτησε το για άλλη μια εβδομάδα. Σε ένα μήνα, θα έχεις φτάσει να κάνεις 15-20 λεπτά. Θέλεις να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί? Μην σκέφτεσαι να ξυπνάς στις 5 π.μ. Σκέψου ότι θα ξυπνάς 10 λεπτά νωρίτερα για μια εβδομάδα. Αυτό είναι όλο. Όταν το κάνεις, ξύπνα 10 λεπτά ακόμα νωρίτερα. Μικροσκοπικά βήματα.
  12. Χτίσε πάνω σε αυτές τις μικρές σου επιτυχίες. Και πάλι, αν ξεκινήσεις με μικρά βήματα για μια βδομάδα, θα πετύχεις. Δεν μπορείς να αποτύχεις αν ξεκινήσεις με κάτι εξωφρενικά εύκολο. Ποιος δεν μπορεί να ασκηθεί για 2 λεπτά? (Αν εσύ, τότε ζητώ συγνώμη). Και θα αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου. Θα αισθανθείς επιτυχημένος. Στη συνέχεια, πάρε αυτό το συναίσθημα της επιτυχίας και χτίσε πάνω του, κάνοντας ένα ακόμα μικρό βήμα. Πρόσθεσε 2-3 λεπτά στη ρουτίνα σου όσον αφορά για παράδειγμα την άσκηση. Με κάθε βήμα που κάνεις, που καλό είναι να κρατήσει περίπου μια εβδομάδα, θα αισθάνεσαι ακόμα πιο επιτυχημένος. Κάνε το κάθε βήμα πολύ, πολύ μικρό, και δε θα αποτύχεις. Μετά από λίγους μήνες, που θα έχουν προστεθεί αυτά τα μικρά βήματα το ένα στο άλλο, θα έχεις κάνει μεγάλη πρόοδο.
  13. Διάβαζε καθημερινά. Όταν χάνω την όρεξη μου, πιάνω να διαβάσω ένα βιβλίο ή κάνω μια αναζήτηση στο google σχετικά με το στόχο μου. Αυτό με εμπνέει και με τονώνει. Για κάποιο λόγο, το διάβασμα σε βοηθά να παρακινήσεις τον εαυτό σου και να επικεντρωθείς σε οτιδήποτε είναι αυτό που διαβάζεις. Γι’ αυτό διάβαζε για το στόχο σου κάθε μέρα, αν μπορείς, και ειδικά όταν έχεις χάσει τα κίνητρα σου.
  14. Κάλεσε για βοήθεια όταν σε πάρει από κάτω. Τα βρίσκεις σκούρα? Ζήτα βοήθεια. Γράψε μου στα σχόλια. Γίνε μέλος σε ένα online forum. Βρες έναν παρτενέρ στο στόχο σου. Κάλεσε τη μαμά σου. Δεν έχει σημασία ποιον, απλά πες του τα προβλήματα σου. Το να μιλήσεις γι’ αυτό θα σε βοηθήσει. Ζήτα τους μια συμβουλή. Ζήτα τους να σε βοηθήσουν να βγεις από την κάτω βόλτα που αισθάνεσαι να έχεις πάρει. Δουλεύει.
  15. Σκέψου τα οφέλη, όχι τις δυσκολίες. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο είναι κάτι. Η άσκηση ας πούμε ακούγεται πολύ δύσκολη! Και μόνο που το σκέφτεσαι, κουράζεσαι. Αντί να σκέφτεσαι όμως πόσο δύσκολο είναι κάτι, σκέψου τι θα κερδίσεις από αυτό. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεσαι πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η άσκηση, εστίασε στο πόσο καλά θα νιώσεις όταν τελειώσεις, και στο ότι θα είσαι πιο υγιής και θα έχεις ένα καλλίγραμμο σώμα μακροπρόθεσμα. Τα οφέλη αυτού που κάνεις θα σε ενεργοποιήσουν.
  16. Εξαφάνισε τις αρνητικές σκέψεις. Αντικατάστησε τις με θετικές. Μέσα από αυτές τις γραμμές, είναι σημαντικό να αρχίσεις να παρατηρείς τις σκέψεις σου. Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις, που είναι πραγματικά ο λόγος που σε παίρνει από κάτω. Απλά πέρασε λίγες μέρες προσπαθώντας να αποκτήσεις επίγνωση κάθε αρνητικής σου σκέψης. Στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά, προσπάθησε να τις εξοντώσεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις, και να τις αντικαταστήσεις με μια αντίστοιχη θετική σκέψη. Εξαφάνισε το “Είναι πολύ δύσκολο!” και αντικατάστησε το με το “Μπορώ να το κάνω! Αν μπορεί να το κάνει η Βούλα, τότε μπορώ κι εγώ!” Ακούγεται κάπως, αλλά πιάνει. Αλήθεια.