Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Διαλογισμός και υγεία(http://www.vita.gr/)




  Θα μπορούσαμε να παραμένουμε χαλαροί όταν είμαστε «κολλημένοι» στην κίνηση, η δουλειά στο γραφείο δεν τελειώνει ποτέ και τα παιδιά στο σπίτι είναι ανεξέλεγκτα; Οι αρχές του διαλογισμού είναι κάθετες: «Η ένταση δεν σχετίζεται με τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά με την εσωτερική μας αντίδραση σε αυτά». Γι’ αυτό και προτείνει έναν τρόπο ζωής όπου το άγχος δεν έχει καμία θέση. Ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι απλός, αρκεί να το πάρουμε απόφαση. Άλλωστε, ο διαλογισμός, πέρα από την καταπολέμηση του άγχους, έχει πραγματικά οφέλη και σε άλλους τομείς της υγείας μας. Από τον εγκέφαλο μέχρι το γαστρεντερικό σύστημα, αυτή η μέθοδος χαλάρωσης μπορεί να μας προσφέρει τις ευεργετικές της ιδιότητες. Μια δοκιμή θα μας πείσει. 

Κατά του ευερέθιστου εντέρου 
Ο διαλογισμός θεωρείται ευεργετικός σε περιπτώσεις ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άλμπανι των Η.Π.Α., όσοι από τους ασθενείς εφάρμοζαν μια απλή τεχνική χαλάρωσης και διαλογισμού (που βασιζόταν κυρίως στον έλεγχο της αναπνοής) για 15΄, δύο φορές την ημέρα, δήλωναν σημαντικά ανακουφισμένοι από τα δυσάρεστα συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου, κυρίως από το φούσκωμα και τα αέρια. Ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις Η.Π.Α., η οποία επικεντρώθηκε σε γυναίκες που ταλαιπωρούνταν από τη συγκεκριμένη γαστρεντερική διαταραχή. Στην έρευνα συμμετείχαν 75 γυναίκες ηλικίας 19 έως 71 ετών. Όσες από τις συμμετέχουσες έκαναν διαλογισμό για διάστημα τριών μηνών, εμφάνισαν μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων (π.χ. πρήξιμο, πόνος στην κοιλιά) σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 38%. 

Ενάντια στην κατάθλιψη 
Αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα φαίνεται να έχει ο διαλογισμός, σύμφωνα με βρετανική μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Willem Kuyken, παρατήρησαν 123 ανθρώπους με κατάθλιψη για διάστημα 15 μηνών και συμπέραναν ότι το ποσοστό υποτροπής σε όσους συμμετέχοντες λάμβαναν αντικαταθλιπτικά ήταν 60%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έκαναν διαλογισμό βουδιστικού τύπου έφτανε το 47%. 

Για τον έλεγχο του στρες 
«Εμβόλιο κατά του στρες» είχε χαρακτηρίσει ο δρ. Vernon Barnes, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Παιδιατρικής του Medical College της Georgia στις Η.Π.Α., τον διαλογισμό σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Vita, εξηγώντας ότι η μέθοδος αυτή ουσιαστικά ενεργοποιεί τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας. 

Αντιυπερτασικό φάρμακο 
Ο δρ. Randy Zusman, διευθυντής του Προγράμματος Υπέρτασης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις Η.Π.Α., πέρα από τις παραινέσεις προς τους ασθενείς του για αλλαγή του τρόπου διατροφής, διακοπή του καπνίσματος και αύξηση της άσκησης, εισήγαγε το 2008 μια νέα σύσταση: την εφαρμογή του διαλογισμού. Η απόφασή του αυτή βασίστηκε στα αποτελέσματα μιας τρίμηνης έρευνας, σύμφωνα με τα οποία 40 από τους 60 ασθενείς που εκπαιδεύτηκαν σε μια τεχνική χαλάρωσης προκειμένου να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση κατάφεραν πράγματι να ρίξουν τα επίπεδα της πίεσης, μειώνοντας έτσι τη δόση ορισμένων φαρμάκων που έπαιρναν για τον ίδιο λόγο. Πού οφείλονται αυτά τα αποτελέσματα; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο διαλογισμός βοηθάει στον σχηματισμό μιας ένωσης, γνωστής ως μονοξείδιο του αζώτου, η οποία αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να ανοίξουν, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η πτώση της πίεσης με τη σειρά της περιορίζει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Προστασία του εγκεφάλου 
Έχουν διαφορετικό εγκέφαλο όσοι ασχολούνται με τον διαλογισμό; Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCLA στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., οι μελέτες των οποίων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου σε ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό σε μακροχρόνια βάση ήταν μεγαλύτερες και διέθεταν περισσότερη φαιά ουσία από ό,τι των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Τώρα, μια νέα μελέτη παρακολούθησης δείχνει ότι τα άτομα που διαλογίζονται έχουν επίσης ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, ενώ παρουσιάζουν μικρότερες ατροφίες λόγω ηλικίας στον εγκέφαλο. 

Για αρχαρίους! 
Κάθε 2-3 ώρες σταματήστε ό,τι κάνετε για 1΄. Χαλαρώστε το σώμα σας εντελώς, προσπαθήστε να αποβάλετε τις σκέψεις της καθημερινότητας και να δείτε τον εαυτό σας σαν τρίτος, ουδέτερος παρατηρητής. Ερευνήστε τον τρόπο που αντιδράτε εσείς οι ίδιοι εκείνη τη στιγμή, αλλά και το πώς αντιδρούν οι γύρω σας, χωρίς όμως να το κρίνετε. Παρατηρήστε προσεκτικά οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας, είτε πρόκειται για σκέψη, συναίσθημα ή κίνηση. Αυτή η διάχυτη παρατήρηση της πραγματικότητας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις σκέψεις. Ζητούμενο είναι να προληφθεί το στρες, γι’ αυτό καλό είναι να σταματάτε συστηματικά ό,τι κάνετε και όχι όταν ήδη νιώθετε πιεσμένοι. Σύντομα θα σας γίνει συνήθεια, ενώ με τον καιρό θα συσσωρεύσετε εσωτερική δύναμη, χρήσιμη για στιγμές έντονου στρες. Αν δυσκολεύεστε να τα καταφέρετε μόνοι σας, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο ομαδικό μάθημα διαλογισμού, στο πλαίσιο του οποίου ο δάσκαλος αναλύει ορισμένες βασικές έννοιες, όπως ο νους, η σκέψη, η ψυχή κ.λπ., και παροτρύνει τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν στην πράξη τον διαλογισμό. Μετά από ορισμένα μαθήματα, θα είστε σε θέση να πειραματιστείτε χωρίς τη βοήθεια δασκάλου. (http://www.vita.gr/)



1.1.2016

Καλημέρα φίλοι μου, χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους γεμάτη υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλους!!



Το απόφθεγμα της ημέρας- Κουράγιο..

"Γίνε ένας άνθρωπος με κουράγιο, ο κόσμος χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους" Στη ζωή πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις, αυτό που χρειάζεται είναι κουράγιο και όλα θα πάνε καλά!!


Το φαγητό της ημέρας- Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα(http://faghta-giagias.blogspot.com/)



Χοιρινό με κάστανα και δαμάσκηνα

Υλικά

•      1400 γραμ. χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
•      20 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
•      20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
•      2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
•      50 - 60 γραμ. κουκουνάρι (σχεδόν ½ φλυτζ. τσαγιού)
•      1 μικρό καρότο σε τέταρτα
•      3 μέτρια κρεμμύδια, σε τέταρτα
•      3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
•      1  κρασοπότηρο μαυροδάφνη
•      ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•      3 φλυτζ. τσαγιού νερό
•      ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για τη μαρινάδα

•      1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
•      1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
•      5 δαφνόφυλλα
•      ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
•      ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•      1 φλυτζ. τσαγιού μαυροδάφνη (Achaia Clauss)

 Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, βάζουμε το κρέας, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο από βραδύς.
Την άλλη μέρα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, (την οποία πετάμε) και χωρίς να το πλύνουμε, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σ᾿ ένα μικρό μπολ, βάζουμε τα δαμάσκηνα με το χυμό πορτοκαλιού και τ᾿ αφήνουμε να σταθούν για 30'- 45'.
Έπειτα τα σουρώνουμε και πετάμε το χυμό.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 10' περίπου, κι έπειτα σβήνουμε με τη μαυροδάφνη.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο και 3 φλυτζάνια νερό περίπου. (Το νερό να σκεπάζει το κρέας).
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40΄- 45΄ περίπου,  μέχρι να βράσει το κρέας, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι).
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα κουκουνάρια, και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.

-- Αν δεν θέλουμε να βάλουμε μαυροδάφνη, μπορούμε να βάλουμε ένα οποιοδήποτε άλλο γλυκό, κόκκινο (ή και άσπρο) κρασί.

Το τραγούδι της ημέρας- Καλή χρονιά-Αρχιμηνιά

Ωραία εκτέλεση για το αγαπημένο τραγούδι της Πρωτοχρονιάς!