Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ζωοφιλική Πέμπτη-ΧΕΛΩΝΕΣ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ(πηγή:http://www.vets.com.gr)


Οι χελώνες ξηράς είναι τα ζωάκια εκείνα, που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περιζήτητα και για εμάς τους κτηνίατρους, είναι ένα νέο είδος πελάτη. Σήμερα υπάρχουν μόνο 50 είδη από από τις χελώνες, που ζουν αποκλειστικά στην ξηρά. Τρέφονται με φυτά και είναι από τα πιο αβλαβή ζώα. Τα πιο γνωστά είδη είναι: η χελώνα η μαυριτανική, η χελώνα η χέρμαννη και η χελώνα η ελληνική.
   Οι χελώνες γεννιούνται από γονημοποιημένα αβγά και στην αρχή είναι πολύ μικρές και εύθραυστες, αν λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι το βάρος τους, μόλις γεννηθούν είναι περίπου 10 γραμ. Η εξέλιξη τους είναι γνωστή σε όλους μας, μπορούν να φθάσουν σε πολύ μεγάλα μεγέθη.Το μεγαλύτερο είδος χελώνας της ξηράς στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει τα 35cm. Ζουν πολλά χρόνια και η διάρκεια ζωής της χελώνας είναι 40-130 χρόνια. Η μεγάλη διάρκεια της ζωής τους συνεπάγεται, την από μέρους μας μακροχρόνια δέσμευση.
   Η σεξουαλική ωριμότητα τους ολοκληρώνεται στα 5-8 χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που στις μικρές ηλικίες, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Οι πρώτες διαφορές αρχίζουν να διακρίνονται σε ηλικία 3 με 4 χρόνων. Η αναπαραγωγηκή περίοδος όμως αρχίζει πολύ αργότερα, σε ηλικία 6-8 ετών για τα αρσενικά και 12-18 για τα θηλυκά. Το μήνα Απρίλιο το θηλυκό γεννά 10-12 αβγά και τα πρώτα χελωνάκια θα δουν το φως της ζωής στα μέσα του Σεπτέμβρη. Στα πρώτα 5 χρόνια της ζωής το κέλυφος τους, είναι ακόμα πολύ μαλακό, πράγμα που το κάνει πολύ ευάλωτο και εύκολη λεία σε διάφορα ζώα όπως αλεπούδες, σκύλους, φίδια. Όταν όμως μεγαλώσει ο μόνος τους εχθρός είναι ο άνθρωπος με τις φωτιές, το εμπόριο, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την κατανάλωση σαν τροφή.
   Οι αρσενικές χελώνες ξεχωρίζουν γιατί αφ’ ενός είναι πιο μεγάλες, έχουν μακρύτερη και παχύτερη ουρά, που διπλώνει στα πλάγια, αφετέρου έχουν μια κοιλότητα στο κάτω μέρος του κέλυφους, που δεν έχουν στα θηλυκά. Οι χελώνες ειδικά της ξηράς, παρ’ ότι δεν θεωρούνται απειλούμενο είδος, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έναν περιορισμό στην εξάπλωση τους, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην καταστροφή των βιοτόπων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι χελώνες προστατεύονται από την Ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι η σύλληψη και θανάτωσή τους τιμωρείται από το νόμο. Οι χελώνες είναι ένα από τα πιο παλιά ζώα που υπάρχουν στη γη, αφού η πρώτη τους εμφάνιση χρονολογείται στα 200 εκατομμύρια χρόνια πίσω.
   Το χειμώνα οι χελώνες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και ξυπνάνε την άνοιξη, όταν ο ήλιος αρχίζει να τις ζεσταίνει. Με το που θα ξυπνήσουν είναι ώρα να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται. Οι  δραστηριότητες που αναπτύσουν στοχεύουν αφ’ ενός αναζήτηση τροφής και αφετέρου αναζήτηση συντρόφου. Οι περισσότερες λειτουργίες και κινήσεις τους βασίζονται στο δυνατό αισθητήριο της όσφρησης που διαθέτουν.

   Οι χελώνες ξηράς είναι αυστηρά ζώα φυτοφάγα. Στο σπίτι απαιτούν διατροφή πλούσια σε ίνες, με χαμηλή πρωτείνη, χαμηλό λίπος, βασισμένη στο χόρτο, για να είναι πάντα υγιείς. Οι χελώνες σε σύγκριση με τα θερμόαιμα θηλαστικά, χρειάζονται μόλις το 1/8 της τροφής για να τραφούν. Αν δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφής θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι . Η καλύτερη τροφή για τις χελώνες ξηράς είναι ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά, γρασίδι, τριφύλλι. Σε μικρότερη ποσότητα δίνουμε πράσινα φύλλα λαχανικών, ντομάτες, πατάτες. Υπερβολικές ποσότητες λαχανικών, πλούσιες σε πρωτείνη, καλό είναι να αποφεύγονται. Τις εποχές που δεν βρίσκουμε φρέσκα χόρτα, μπορούμε να ταΐζουμε τις χελώνες μας αγριόχορτα αποξηραμένα. Μπορούμε επίσης να μαζέψουμε μια ποσότητα αγριόχορτων, να την απλώσουμε στον ήλιο να ξεραθεί και μετά να την αποθηκεύσουμε σε πάνινο σάκο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα διατροφής.Το ειδικό φαγητό του εμπορίου μπορεί να δίνεται σαν μέρος της διατροφής, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε ότι είναι και το καλύτερο είδος. Γενικά όλα τα αγριόχορτα είναι κατάλληλα για να τους δοθούν σαν τροφή, και αυτές με τη σειρά τους θα κάνουν τις σωστές επιλογές τους. Συμπλήρωμα ασβεστίου μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικά για τα οστά και το κέλυφος. Φρέσκο νερό πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο. Πρέπει το νερό να προσφέρεται σε σκεύος αρκετά βαθύ, ώστε να μπορεί η χελώνα να πίνει και να βρέχεται όποτε το θελήσει.
   Για μια χελώνα δεν είναι το καλύτερο να ζει σε μια βεράντα, όπου έρχεται σε επαφή μόνο με πλακάκια και τσιμέντο. Συνεπώς καλό είναι να μην παίρνουμε χελώνες από την φύση, αν δεν έχουμε σίγουρα τον κατάλληλο χώρο για να τις βάλουμε. Έστω στη βεράντα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια μεγάλη γλάστρα με αρκετό και αφράτο χώμα. Η ιδανική κατοικία για της χελώνες ξηράς είναι το ύπαιθρο, με τα δέντρα, τα χόρτα και τα λουλούδια, το φως του ήλιου, τον αέρα και όλες τις συνθήκες που ταιριάζουν σε ένα ζώο. Εάν τώρα στο σπίτι μας διαθέτουμε αυλή, τότα πρέπει να περιφράζουμε κάποιο χώρο με ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι χελώνες μπορούν να σκάβουν και να “δραπετεύουν”. Πρέπει επίσης ο χώρος να είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε η χελώνα να μπορεί να κρύβεται, να βρίκει ησυχία και να προστατεύεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
   Οι ασθένειες που παρουσιάζουν οι χελώνες έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή και το περιβάλλον που ζουν. Αν εξαιρέσουμε τους μικροτραυματισμούς και τα ατυχήματα που οδηγούν πολλές στο θάνατο, τότε η διατροφή είναι η κύρια αιτία προβλημάτων για τις χελώνες. Η κακή διατροφή, η ελλειπής και η μη ισορροπημένη ευθύνεται για διαταραχές του μεταβολισμού, των οστών και του κέλυφους. Επίσης οι χελώνες υποφέρουν από εντερικά παράσιτα, καθώς και από όλα τα εξωπαράσιτα (στιμπούρια, κρότωνες..). Όπως για κάθε ζώο, έτσι και στη περίπτωση των χελωνών, ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τη κατοικίδια χελώνα σας. Στο «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ υπάρχει ειδικός κτηνίατρος για τέτοιοιυ είδους ζώα, που τα κατατάσσουμε στην ομάδα των εξωτικών ζώων.
*ΣΗΜΕΙΩΣΗ:    Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους φίλους αναγνώστες μας, ότι όλες οι χελώνες ξηράς στην χώρα μας, καθώς και όλα τα ερπετά και αμφίβια είναι προστατευόμενα και η αιχμαλώτισή τους είναι πράξη παράνομη. Συγκεκριμένα και οι 3 χελώνες ξηράς τις χώρας μας προστατεύονται αυστηρά αφού βρίσκονται στις λίστες α) της Σύμβασης της Βέρνης, β) της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 και γ) του Προεδρικού Διατάγματος υπ\’αριθμόν 67, ΦΕΚ 23/Α/30-1-81. Ευχαριστίες στον φίλο αναγνώστη Ηλία Στραχίνη, μέλος της ελληνικής ερπετολογικής εταιρείας, για την πολύτιμη παρέμβαση.

9/6/2016

Καλημέρα σε όλους!! Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- θρησκεία...

"Η θρησκεία μου είναι πολύ απλή, η θρησκεία μου είναι η καλοσύνη"


Το φαγητό της ημέρας- ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΝΗΜΕΣ ΣΜΥΡΝΗΣ & ΤΑ 6 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ(πηγή:http://caruso.gr/)


Υλικά (για 10-12 άτομα ή για λιγότερα, περισσότερες μέρες…)

12 μικρομεσαίες πιπεριές πράσινες σκούρες
12 μικρομεσαίες ντομάτες
2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο Parboiled (συστήνω Agrino). Κάθε ζευγάρι γεμιστών (ντομάτα-πιπεριά) χρειάζεται 2/10 του φλυτζανιού ρύζι. Στα 5 ζευγάρια, άρα χρειάζεται 1 φλυτζάνι
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 cm
800 γρ. χυμό ντομάτας (2 κουτιά)
170 γρ. ντοματοπολτό (2 συσκευασίες των 70 γρ.)
60 γρ. μαύρη σταφίδα
50 γρ. κουκουνάρι
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (μισό ματσάκι περ.)
4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (αν δεν βρείτε, βάλτε συνολικά 4 κ.σ. ξερό δυόσμο)
1 κ.σ. δυόσμο ξερό
80 γρ. τριμμένο κασέρι
2 κ.γ. ζάχαρη
200 ml. ελαιόλαδο
50 ml. νερό
1.κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή συνταγής για γεμιστά, σε 5 στάδια και 19 βήματα

Α. Ετοιμάζετε και συγκεντρώνετε τα υλικά:
1. Βάζετε ντομάτες και πιπεριές στο ταψί σας να δείτε ότι χωράνε με κάποια, μικρά έστω, κενά ανάμεσα, ώστε να χωρέσουν και οι πατάτες και αποφασίζετε για το πόσα γεμιστά, τελικά θα μπουν στο ταψί σας.
2. Πλένετε τις ντομάτες και πιπεριές που θα χρησιμοποιήσετε και κόβετε στις πιπεριές το κοτσάνι στη ρίζα του.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 03. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι περνώντας το απ’ το μούλτι ή τον τρίφτη. Τρίβετε το κασέρι χοντρό, στον τρίφτη. Ψιλοκόβετε μαϊντανό και δυόσμο και τέλος κόβετε τις πατάτες σε μέγεθος ακανόνιστων κύβων 3 εκ. Τα οργανώνετε σε μπολ και τα έχετε έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν όταν χρειαστεί.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 5Β. Προετοιμάζετε ντομάτες και πιπεριές:
4. Ξεκινάτε απ’ τις πιπεριές: Κόψτε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσετε μέχρι το τέλος και τρίψτε και πετάξτε τους σπόρους. Αφαιρέστε και κρατήστε σε ένα μπολ, όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ’ το καπάκι αλλά και τα άσπρα “νεύρα” τους που περισσεύουν στο σώμα της πιπεριάς εσωτερικά (όπως είπαμε αυτό είναι το ένα βασικό μυστικό που δίνει γεύση στην γέμιση).
gemistes ntomates piperies smyrneikes 25. Συνεχίστε με τις ντομάτες: Κόψτε το καπάκι με μαχαίρι και χρησιμοποιώντας το καμπύλο εργαλείο που βγάζει ριγωτές φλούδες απ’ το βούτυρο (ή κουτάλι αν δεν έχετε το εργαλείο αυτό) αφαιρείτε την σάρκα τους, επιδιώκοντας να αφήσετε σχετικά λεπτά τοιχώματα στις ντομάτες. Γι’ αυτό είναι ιδανικό το συγκεκριμένο εργαλείο, όταν συνηθίσετε τη χρήση του, ενώ με το κουτάλι, επειδή δεν κόβει καλά, μπορεί πιο εύκολα να χάσετε τον έλεγχο και να κόψετε την ντομάτα. Μαζεύετε όλα τα εσωτερικά σε ξεχωριστό μπολ.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 16. Με πιρούνι κάντε 2 φορές τρύπα στο κάτω μέρος απ’ τις πιπεριές και τις ντομάτες, για να μπορούν να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας και να μένουν ζουμερές, όπως εξηγήσαμε στα μυστικά. Τοποθετήστε τις άδειες ντομάτες και πιπεριές πάλι πίσω στο ταψί βάζοντας τις πατάτες ανάμεσά τους, στη βάση τους, για να τις στηρίζουν όρθιες όπου χρειάζεται.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 37. Σε τρίφτη, τρίβετε πρώτα όλα τα εσωτερικά που αφαιρέσατε απ’ τις πιπεριές και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο για τις ντομάτες. Στο τέλος, όταν έχουν ψιλοκοπεί και τα δύο, τα συνδυάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 48. Στο μπολ αυτό προσθέτετε τη σταφίδα, τη μια κονσέρβα ντοματοπολτό και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό να είναι έτοιμα να μπουν στη γέμιση.
Γ. Ετοιμάζετε τη γέμιση:
9. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι και σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι, με τη ζάχαρη ανακατεύετε καλά και όταν σε ένα λεπτό αρχίζουν να τσιγαρίζονται, προσθέτετε και το κουκουνάρι. Τα αφήνετε να τσιγαριστούν συνολικά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
10. Προσθέτετε το ρύζι και το τσιγαρίζετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
11. Στη συνέχεια, προσθέτετε όλο το περιεχόμενο του μπολ με τη σάλτσα ντομάτας, πιπεριάς, μυρωδικών και σταφίδας, και ανακατεύετε.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 612. Μόλις αρχίσει το ζουμί να παίρνει βράση, ρίχνετε περίπου 2 κ.γ. αλάτι ¼ κ.γ. πιπέρι και 1.κ.σ. ξερό δυόσμο και βέβαια ανακατεύετε.
13. Καθώς θα βλέπετε στα 4-5 λεπτά, το πολύ ζουμί να μειώνεται και το ρύζι να το απορροφά, κλείνετε τη φωτιά και αφού μετακινήσετε το τηγάνι σε σημείο που δεν παίρνει πλέον θερμότητα, ρίχνετε σαν τελευταίο υλικό, το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε να πάει παντού και η γέμισή σας είναι έτοιμη.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 7Δ. Γεμίζετε τις ντομάτες και πιπεριές:
14. Πριν ξεκινήσετε, βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C.
15. Με κουτάλι σαλτσιέρας, γεμίζετε κάθε ντομάτα και πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέσετε το περιεχόμενο και αφήνοντας λίγο περιθώριο μέχρι το χείλος του λαχανικού, ώστε όταν διασταλεί το ρύζι, αφού μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει. Αν σας περισσέψει λίγο ρύζι, ρίξτε το ανάμεσά τους (γίνεται πεντανόστιμη η σάλτσα).
gemistes ntomates piperies smyrneikes 916. Βάλτε τα καπάκια και πάνω στο κέντρο τους, ρίξτε ελάχιστο ντοματοπολτό (απ΄ τη δεύτερη κονσέρβα), τριμμένη φρυγανιά και λίγο τυρί.
Σημείωση:  Αυτή η διαδικασία, μεταξύ μας, έχει να κάνει περισσότερο με το ντεκόρ, παρά με τη γεύση. Την τηρώ πάραυτα, μόνο και μόνο για να μην χαλάσω την αυθεντική τελετουργία της γιαγιάς, που ανακάλυψε τόσα ουσιαστικά μυστικά της συνταγής. Αντικειμενικά πάντως, είναι ήσσονος σημασίας γαστρονομικά.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 1017. Τώρα ρίξτε ανάμεσα στα γεμιστά τους 2 χυμούς ντομάτας, το υπόλοιπο απ’ τον ντοματοπολτό και τα 50 ml νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
18. Τέλος ρίξτε σιγά-σιγά το λάδι, τόσο ανάμεσα στα γεμιστά, όσο και πάνω στα καπάκια. Τα γεμιστά σας είναι έτοιμα για τον φούρνο και η κουζίνα σας θέλει ένα καλό καθάρισμα!.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 11Ε. Ψήσιμο:
19. Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά -2 ώρες, ανάλογα με το φούρνο και πόσο “ξεροψημένα” τα θέλετε, ρίχνοντας στη μια ώρα, σάλτσα πάνω τους (προσωπικά τα ψήνω στις 2 ώρες, ίσως και παραπάνω, επειδή μ’ αρέσει γευστικά η λίγο “καμμένη” επιφάνεια της πιπεριάς).

gemistes ntomates piperies smyrneikes 12Σερβίρισμα:

Τα βγάζετε απ’ το φούρνο, αψηφώντας την υπέροχη μυρωδιά του δυόσμου και των λαχανικών που σας σπάει τη μύτη και τη φωνίτσα μέσα σας που ψυθιρίζει “βουτήξτε ένα ΤΩΡΑ”, και τ’ αφήνετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρετε. Τα γεμιστά είναι από τα φαγητά που νοστιμίζουν σημαντικά, αν μείνουν 24 ώρες και μετά ζεσταθούν μαλακά στους 80ºC για μισή ώρα. Κάλλιστα όμως σερβίρονται και σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε τα υποχρεωτικά με φέτα, όπως αρμόζει στα λαδερά της ελληνικής κουζίνας. Αν τυχόν δεν βάλετε πατάτες ανάμεσά τους, ταιριάζουν επίσης πολύ, οι τραγανές τηγανητές πατάτες αλά Caruso.
gemistes ntomates piperies smyrneikes 14

Το τραγούδι της ημέρας- Sean Paul - Gimme The Light (Video) Aquired from VP Records