Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Τρίτη και γελάω- μωράκια vs σκυλάκια..


3/5/2016

Πολλές, χαμογελαστές καλημέρες σε όλους! 


Το απόφθεγμα της ημέρας- ανοιχτό μυαλό..


"Το μυαλό είναι σαν το αερόστατο, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτό"


Το φαγητό της ημέρας- Κρεατόπιτα με σπιτική σφολιάτα(πηγή: http://faghta-giagias.blogspot.com/)



Υλικά

   Για το φύλλο

•      550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•      1 κουτ. γλυκού αλάτι
•      1½ νεροπότηρο χλιαρό νερό, περίπου
•      2 κουτ. σούπας ξύδι
•      4 κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη
•      150 γραμ. φυτίνη λιωμένη, για τα φύλλα

   Για τη γέμιση

•      400 - 500 γραμ. κατσίκι ή αρνί
•      2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•      2 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
•      3 πράσα σε ροδέλες
•      ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
•      ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•      200 γραμ. φέτα τρίμμα
•      50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•      3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•      4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•      1 κουτ. σούπας τραχανά
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•      φυτίνη για άλλειμα

Εκτέλεση

Σε μικρή λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τις 4 κουταλιές φυτίνη, το αλάτι, το ξύδι και νερό τόσο, ώστε ζυμώνοντας να έχουμε μία ζύμη ελαστική, μαλακή στην αφή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε για 10΄, μέχρι να γίνει μια μπάλα ελαστική και μαλακή και τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
Παίρνουμε το πρώτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε σε φύλλο, τοποθετούμε στη μέση του, ένα πιατάκι του καφέ και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, το χαράζουμε και το κόβουμε σε οκτώ κομμάτια.

Στη συνέχεια, κλείνουμε σταυρωτά, τα κομμάτια του φύλλου, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, στο σημείο που ήταν το πιατάκι, κι έτσι έχουμε ένα φύλλο με 8 στρώσεις.
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 30΄.
Την ίδια ακριβώς διαδικασία, θα την επαναλάβουμε και για τα δύο φύλλα μας, άλλη μία φορά και θα τα ξαναβάλουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα. (Η συνταγή και αναλυτικές οδηγίες, εδώ: Σφολιάτα σπιτική).

Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας και νερό που να το σκεπάζει και όταν αρχίσει να βράζει και να βγάζει άφρη, την αφαιρούμε μ᾿ ένα κουτάλι, (το ξαφρίζουμε), πολύ καλά.
Προσθέτουμε ένα κρεμμύδι, μια πατάτα, ένα καρότο, λίγο σέλινο και μια ολόκληρη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 60΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Αν θέλουμε, μπορούμε να μην βάλουμε τα λαχανικά).
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.


Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και το ψιλοκόβουμε.
Τα λαχανικά, αν θέλουμε τα κάνουμε σούπα βελουτέ και τον ζωμό τον φυλάμε, (αφού παγώσει) στην κατάψυξη, σε μερίδες, για σούπες.
Βάζουμε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρέας, για 3' - 4' , προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Έπειτα ρίχνουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, τον τραχανά, σβήνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε καλά και μετά από 1', αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.
Αφήνουμε 10' με 15' να κρυώσει η γέμιση και προσθέτουμε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αυγά, αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι, κι ακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε τις δύο μπάλες ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε δύο φύλλα, (το κάτω μεγαλύτερο απ᾿ το πάνω) και λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.

Σε βουτυρωμένο ταψί για πίτες Ν°38, στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι φροντίζοντας να πάει παντού.

Τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο, αλείφοντάς το με μπόλικη φυτίνη και κλείνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντας κόθρο γύρω - γύρω.
Χαράζουμε το πάνω φύλλο σε κομμάτια και ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.

Σερβίρουμε την πιτούλα μας ζεστή, ή και παγωμένη.

-- Ιδανική πίτα για μετά το Πάσχα.

Το τραγούδι της ημέρας- Calvin Harris - Summer