Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Φιλοζωική Πέμπτη- Κατάθλιψη στη γάτα(πηγή:http://mycat.e-steki.gr/)



Έχοντας ειδικευθεί στα ανθρώπινα ψυχοσωματικά νοσήματα και την ανθρώπινη κατάθλιψη έχω την εξης προσεγγιση για την γάτα:
γενικά οι γάτες σπάνια δείχνουν ξεκάθαρα οτι κατι δεν τους παει καλά και ο μόνος τρόπος για να το δειξουν είναι όπως τα μωρά, που δεν έχουν ακομα την δυνατότητα να μιλήσουν και να το πουν, δηλαδή το εκφράζουν με το σώμα τους. Τα πρωτα πραγματα που αλλάζουν οταν ενα μωράκι και μια γατούλα δεν αισθάνονται άνετα και καλά, εκτός απο εναν οργανικό λόγο που πρεπει να διερευνάται πρώτος, γιατι πολλες φορες η κατάθλιψη εχει σχέση και με οργανικές ασθένειες ή ειναι επακόλουθο τους, ειναι:
  • ο υπνος: με περισσότερο η λιγότερο, συχνά προώρα ξυπνήματα, πολύ έντονη ξαφνική δραστηριότητα τη νύχτα.
  • το φαγητό: με περισσότερη η λιγότερη όρεξη: μανιακη κατανάλωση η στέρηση.
  • η ούρηση και η αφόδευση: με ούρηση και αφόδευση δύσκολη η ακατάσχετη η σε περίεργα μέρη με ασυνίθιστο τρόπο.
  • το δερμα: ξύσιμο, πληγές κάθε είδους αυτοεπιθετική συμπεριφορά.
  • νυχια και δοντια: επιθετική συμπεριφορά ξαφνικά η σε άλλες γάτες η στον ιδιοκτήτη η στον εαυτό της ειναι η λεγόμενη "μασκαρεμένη κατάθλιψη" πίσω απο επιθετικότητα.
Οπως οι μαμάδες, ανάλογα με το πόσο προσέχουν το μωρό η όχι καταλαβαίνουν οτι κάτι συμβαίνει και το πάνε στο γιατρό και το φροντίζουν αλλάζοντας κατι στην παρουσία τους, το άγγιγμα και την ποιότητα του, ετσι και όποιος εχει γάτα καλό είναι να προσέχει περίεργα ασυνήθιστα σημάδια αλλαγών, ιδιως σε γάτες που ζουν μόνες και δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση στα συναισθήματα τους απο την οικογένεια η τον άνθρωπο που τις έχει.

Στις γατες που ειναι μόνες 
Στην περιπτωση αλλαγής στην οικογένεια η τον χώρο
Στην περίοδο προσαρμογής απο μία σε δύο η περισσότερες γάτες 

οι σχέσεις με τον ιδιοκτήτη περνούν μια φορτισμένη φάση όπου τα συναισθήματα ζήλειας, ανασφάλειας η παραμέλησης ειναι έντονα και η κάθε γάτα τα διαχειρίζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα της, άλλες ζηλεύουν φριχτά , ιδίως αν ο ιδιοκτήτης καλιέργησε απο μόνος του μια πολύ κτητική σχέση πραγμα που λέγεται δημιουργία "νεο-ανάγκης", κι άλλες λιγότερο.

Ο μόνος τρόπος που έχει παντως μια γατούλα να προσελκύσει προσοχή ειναι κάνοντας με κάποιον απο τους παραπάνω τρόπους κακό στον εαυτό της και δείχνοντας χάλια έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να πάρει το μύνημα.

Όσο πιο πολύ δεν το καταλαβαίνει ο ιδιοκτήτης τόσο τα συμπτώματα χειροτερεύουν και συνήθως όταν κάτσει και καταλάβει τι προβληματίζει την γάτα του και ασχοληθεί με αυτό είτε με περισσότερη προσοχή και ποιοτικό χρόνο είτε με το να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί σ'ενα νέο μέρος η χώρο, τα συμπτώματα φεύγουν γρήγορα.

Προσωπικά είμαι κατά των ψυχοφαρμάκων σε ζώα, εκτός απο πολύ σπάνιες περιπτώσεις γιατί συνήθως έρχονται να καλύψουν την έλλειψη χρόνου και κατανόησης απο τον ιδιοκτήτη και τα προτεινει ο γιατρός σαν εύκολη και γρήγορη λύση ειτε σε μια πιεστική αίτηση του ιδιοκτήτη, είτε οταν δεν ξέρει κιόλας τι σημαίνει γενικότερα κατάθλιψη και πως αντιμετωπίζεται μη φαρμακευτικά και σε ζώα και σε ανθρώπους. Παρ όλο που οι γρήγορες εύκολες λύσεις γοητεύουν πάντα και ιδίως τους έλληνες ( η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στην έλλαδα ειναι πολυ ανώτερη απο άλλες ευρωπαικές χώρες) προσωπικά και στους ανθρώπους και στα ζώα πιστεύω οτι κανείς πρέπει ν'ασχολείται με το να καταλάβει τι γίνεται σε βάθος και τα φάρμακα να χρησιμοποιούνται μονο σε περιπτώσεις που αυτο δεν γίνεται, άλλωστε δεν ειναι χωρίς παρενέργειες και στους ανθρώπους και στα ζώα.

Άγχος, Κατάθλιψη και ιδιοκτήτες
Στους ασθενείς μου παρατηρώ για παράδειγμα οτι πολλές φορές έρχονται απο ψυχίατρο παίρνοντας αντικαταθλιπτικά ή ανχολυτικά στην αρχή της θεραπείας, γιατι δεν καταλαβαίνουν τι έχουν , με τι μηχανισμούς λειτουργούν και γιατι ειναι ανυπόμονοι βιαστικοί και θέλουν γρήγορες μαγικές λύσεις. Όταν σιγά σιγά καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει και γίνονται πιο ανεκτικοί και με κατανόηση προς τον εαυτό τους, τα φάρμακα μειώνονται και τελικά κόβονται και συνεχίζουμε βασιζόμενοι καθαρά στις ψυχικές τους δυνάμεις.

Το ίδιο ειναι και για τα ζωάκια, αν πέσουν σε ιδιοκτήτη υπομονετικό στοργικό, που τα προσέχει, σπάνια θα πάθουν κατι σοβαρό, αν παλι πέσουν σε κάποιον ανχώδη, βιαστικό, απαιτητικό άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει τον εαυτο του αυτός θα έχει μια ταση να το πηγαινει συνέχεια στο γιατρό με το παραμικρό και πιθανόν το κλίμα άνχους να δημιουργεί συχνές ενοχλήσεις στο ζώο η μια εικόνα παραμέλησης παρά τη συχνή ιατρική φροντίδα.

Αλλωστε αν προσέξετε, αυτο συμβαινει φυσιολογικά στους νέους ιδιοκτήτες που υπερανχωμένοι ανχώνουν και το ζώο τους. Όταν το ξεπεράσουν, ηρεμεί και το ζώο. Και φυσικα η καταθλιψη ενος ιδιοκτήτη που φροντίζει με αργά βήματα και βαριά καρδιά, ή απο υποχρέωση μόνο ενα ζώο λογω δικής του ψυχικής ασθένειας πάντα επηρεάζει και το ζώο εν μέρει. Αν και οι γάτες είθισται να λειτουργούν κατευναστικά για τον ιδιοκτήτη σύμφωνα με ερευνες. Η θεωρια μου ειναι οτι αυτό γίνεται γιατί μέσω ταύτισης μεσα απο το χάδι που δίνεται απο τον ιδιοκτήτη και την προσοχή και ανταπόκριση που του δίνουν πίσω καλυπτονται με καθαρτικό τρόπο και προσωπικά του κενά τρυφερότητας στοργής και αγάπης, γιαυτο συχνα εχει την αίσθηση οτι μετά απο τα χάδια τα έχει "ξεχάσει όλα" .Αυτός ειναι και ο λόγος που πολλοι γιατροί συνιστούν γάτες σε ατομα με κατάθλιψη. Αυτο βέβαια μπορει να είναι πάλι μια ελπίδα να δωθει μια λύση μαγική απο απ έξω "πάρε μια γάτα θα σου φύγει η κατάθλιψη" και οταν δεν φεύγει, μιας και το ζωο αντιμετωπιστηκε σαν αντικείμενο πολλα ζωα καταλήγουν παραμελημένα αν δεν υπάρχει παράλληλα και μια αληθινή επιθυμία απο τον άνθρωπο να τα έχει.

11/8/2016

Να έχετε μια χαρούμενη μέρα!! Καλημέρα σε όλους!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- σοφία...

"Ακόμα και τον θάνατο δεν τον φοβάται κάποιος που έζησε με σοφία"


Το φαγητό της ημέρας- ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ(πηγή:http://www.corfu-kerkyra.eu/)

Συστατικά για 8 άτομα
4-5κιλά κόκκορα
500 γραμ. μακαρόνια
7 κρεμμύδια
3 κουταλιές της σούπας πολτό τομάτας
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
τυρί τριμμένο
5 γαρύφαλα
2 κομμάτια κανέλα
½ κουταλάκι βασιλικό αφυδατωμένο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι




Σοτάρετε τα κρεμμυδια σε φέτες και πρίν να πάρουν χρώμα προσθέστε τα μπαχαρικά.
Ανακατέψτε για περίπου δύο λεπτά προσθέτοντας τον κόκκορα καθαρό και κομμένο σε κομμάτια. Ένα μυστικό για να γίνει πιο νόστιμο το κρέας είναι να του κάνετε τρύπες και να βάλετε τα μπαχαρικά μέσα.
Προσθέτετε ένα φλυτζάνι νερό και κρασί και αφήστε το να βράσει για 15 λεπτά.
Διαλύστε σε ένα φλυτζάνι με νερό τον πολτό τομάτας και προσθέστε το στην κατσαρόλα,σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1,30 ώρα μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα.
Ξεχωριστά βράστε τα μακαρόνια, στραγγίστε τα και μετά ρίξτε τα στην κατσαρόλα αφού πρώτα έχετε βγάλει τα κομμάτια κρέας. Ανακατέψτε καλά τα μακαρόνια έτσι που η σάλτσα να πάει παντού. Σερβίρετε τα μακαρόνια και στην άκρη τα κομμάτια κρέας, και ρίξτε τυρί τριμμένο. Μπορεί να σερβίρετε πρώτα τα μακαρόνια και μετά το κρέας.
Μια αλλαγή θα ήταν να κάνετε την συνταγή με μοσχάρι.





 

Το τραγούδι της ημέρας- El Perdón (Forgiveness) - Nicky Jam & Enrique Iglesias


Το κείμενο της Τετάρτης- Οι 7 τρόποι για να ζεις και να χαίρεσαι το «τώρα»(πηγή:http://www.missbloom.gr/)






Πρόσφατα έμαθα ότι ένας γνωστός μου, ετών
29, έχει καρκίνο. Όταν μου το είπαν, ήταν πολύ δύσκολο να το πιστέψω. Κι όμως, το παιδί αυτό φεύγει από τη ζωή…Αυτή η είδηση, όπως και τα βιβλία που διάβασα την περίοδο που είχα την μικρή μελαγχολία μετά την εγκυμοσύνη, μου έδωσαν κίνητρο να σας γράψω τους τρόπους να ζείτε και να χαίρεστε το ΤΩΡΑ!…
Ο Eckhart Tolle, συγγραφέας του βιβλίου «Η δύναμη του τώρα» που έγινε best seller καθώς πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεται μέσα σε ένα βράδυ.
Στο βιβλίο του αναφέρει ότι μέχρι τα 29 του είχε μια γεμάτη μεν, αλλά κενή ζωή. Πολλά άγχη, υποχρεώσεις και μεγάλη καριέρα. Ωστόσο, υπέφερε από αϋπνίες. Ένα βράδυ λοιπόν, στα 29α γενέθλιά του, ξύπνησε όπως τις υπόλοιπες ημέρες νωρίς τα χαράματα και είχε, όπως την περιγράφει, μια επιφώτιση. Σκέφτηκε «τι νόημα έχει να συνεχίσω να ζω μέσα στη μιζέρια;» και «γιατί δεν αντέχω τον εαυτό μου;»… Περιγράφει πολύ γλαφυρά την επιφώτιση και λέει ότι άκουγε συνέχεια τις λέξεις «resist nothing», δηλαδή, «μην αντιστέκεσαι σε τίποτα». Από εκείνη τη νύχτα της βαθιάς συνειδητοποίησης, ένιωσε συμφιλιωμένος με τον εαυτό του και γαλήνιος.Εκείνη η νύχτα άλλαξε τη ζωή του. Στο βιβλίο του εξηγεί το πώς…
Αν θέλεις κι εσύ να διώξεις τον φόβο και να ζεις την κάθε στιγμή, κάνε την αρχή διαβάζοντας τα σημαντικότερα που κράτησα και προσπαθώ να θυμάμαι καθημερινά: 


1. Απελευθερώσου από τα φαντάσματα του παρελθόντος και τα άγχη του μέλλοντος
Αν το σκεφτείς, το παρελθόν έρχεται σαν ανάμνηση στο μυαλό σου στο παρόν. Επίσης, σκέφτεσαι το μέλλον πάλι στο τώρα. Το παρόν είναι που έχει την μεγαλύτερη δύναμη και σημασία. Στην ουσία, μόνο το παρόν υπάρχει… Αυτό έχει σημασία και αυτό ζεις… Διαφορετικά, ζεις τη ζωή σου μόνο μέσα από την ανάμνηση και την αναμονή. 


2. Μήπως σε δυσαρεστεί ο τρόπος που ζεις;
Μήπως κρατάς μια σιωπηλή αγανάκτηση ή στεναχώρια μέσα σου για ένα κοντινό σου πρόσωπο; Μήπως ένα κομμάτι σου αντιστέκεται και μετανιώνει για τη δουλειά που κάνει; Συνειδητοποιείς ότι η αρνητική αυτή ενέργεια συσσωρεύεται μέσα σου και είναι πολύ βλαβερή, τόσο για την σωματική όσο για την ψυχική σου υγεία; Κάνε μια ενδοσκόπηση και ανακάλυψε το παραμικρό κατάλοιπο δυσαρέσκειας και απροθυμίας; Νιώσε το συναίσθημα και παρατήρησε πως επηρεάζει το σώμα σου.Σταμάτα να κάνεις αυτό που κάνεις και σε δυσαρεστεί. Τι επιλογές έχεις; 
  • Μίλησε στο άτομο που το αφορά και εξέφρασε εντελώς αυτά που νιώθεις.
  • Πέτα τον αρνητισμό που το μυαλό σου δημιούργησε για την κατάσταση και που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Και το πώς μπορείς να ξεφορτωθείς τον αρνητισμό; Απλά με το να τον ξεφορτωθείς. Πώς πετάς κάτι που έπιασες και σου καίει τα χέρια σου; Πώς πετάς ένα άχρηστο φορτίο;
  • Το κάνεις απλά και αυτόματα με το που θα αναγνωρίσεις ότι σε κάνει να υποφέρεις με το να το κουβαλάς. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις και να εμπιστευτείς τα συναισθήματά σου.
3. Μην ξεχνάς τον προορισμό σου, όμως μη χάνεις των εσωτερικό σου σκοπό
Αν σκεφτείς ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι, είναι σίγουρα ωφέλιμο να γνωρίζεις τον προορισμό ή έστω την γενική κατεύθυνση. Ωστόσο, αν ο προορισμός ή τα βήματα που σκέφτεσαι να κάνεις στο μέλλον, απορροφούν τόσο πολύ τη προσοχή σουκαι γίνονται πιο σημαντικά από το βήμα που κάνεις τώρα, δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου.
4. Η δύναμη της επιλογής
Η λέξη «επιλογή» είναι πολύ διαδεδομένη αυτή την εποχή. Ωστόσο, για να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε, απαιτείται μεγάλη δόση συνειδητότητας. Μπορείς να επιλέξεις, όταν είσαι παρών. Όταν αναγνωρίζεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου στο τώρα.
5. Ο αρνητισμός έχει τις ρίζες του στο πριν και στο μετά
Όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ανησυχία, άγχος, πίεση, ένταση και νευρικότητα, οφείλονται στην πολλή ενασχόληση με το μέλλον. 
  • Oι ενοχές, η μνησικακία, η δυσαρέσκεια και η λύπη, έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.
  • Μπορεί να σκεφτείς ότι οι συνθήκες και τα γεγονότα φταίνε για τα συναισθήματά σου. Σκέψου όμως ότι αυτό δεν αλλάζει, πάντα θα έρχονται και αναποδιές και κακοτυχίες.
  • Εσύ μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο που θα ζεις και θα σκέφτεσαι, δηλαδή τον τρόπο που θα επεξεργάζεσαι και θα λαμβάνεις τα γεγονότα στη ζωή σου. Διαφορετικά θα ζεις μέσα από σκιές.


6. Δώσε στη θρησκεία σου ωφέλιμο νόημα
Ο Θεός που πιστεύεις δεν χρειάζεται να είναι τιμωρός ούτε να θέλει να ζεις με ενοχές. Ο Θεός είναι μέσα σου και εσύ του δίνεις νόημα και δύναμη στην ύπαρξή του. 


7. Έλα σε επαφή με τη φύση
Μπορεί να σου ακουστεί κοινότυπο, όμως η επαφή με τη φύση μπορεί να σου δημιουργήσει έντονο συναίσθημα ασφάλειας και γαλήνης. Νιιώσε τη φύση γύρω σου και απόλαυσε τη στιγμή κλείνοντας για λίγο τα μάτια σου, καθαρίζοντας το μυαλό σου από περιττές σκέψεις.
Όταν λοιπόν σκέφτομαι τον νεαρό φίλο μου, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η ζωή αν δεν μπορώ να απολαμβάνω την κάθε στιγμή μου… Αν χάνω την επαφή με τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου; Είμαι ζωντανή; Ή μήπως ζωντανή νεκρή;… Όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και θυμάμαι το πόσο μικρή και απρόοπτη είναι η ζωή μας, χτυπάω το καμπανάκι στον εαυτό μου για τις αποφάσεις που χρειάζομαι να πάρω και τις αλλαγές που χρειάζομαι να κάνω έτσι ώστε να απελευθερωθώ από κάθε δυσαρέσκεια και μνησικακία… Σου εύχομαι να κάνεις και εσύ το ίδιο….

Να είσαι καλά!!
Σ.