Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Γέλιο και υγεία(πηγή:medlook.net)




Το γέλιο ωφελεί την υγεία. Μάθετε να γελάτε πιο συχνά και πιο πολύ και θα έχετε σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχική σας υγεία.  
Το γέλιο έχει ευρύ φάσμα ωφέλιμων βιολογικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας του οργανισμού, μειώνει τη βουλιμία και κάνει τον άνθρωπο πιο ανθεκτικό στον πόνο. Μειώνει την πίεση, το στρες και αυξάνει την ευκαμψία των μυών.
Άρχισε μάλιστα να χρησιμοποιείται πρόσφατα και ως θεραπευτική μέθοδος για να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση ασθενών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα. Δυστυχώς όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ενήλικη ζωή, η συχνότητα του γέλιου μειώνεται δραστικά στις 17 φορές κατά μέσο όρο κάθε μέρα.
Το χιούμορ και το γέλιο έχουν σημαντικές δυνατότητες μείωσης και ανακούφισης από το στρες.  Το γέλιο μειώνει στο αίμα τις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη, η επινεφρίνη και η ντοπαμίνη. Παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την υγεία όπως οι ενδορφίνες και οι νευροδιαβιβαστές.
Οι δυνατότητες παραγωγής αντισωμάτων από τα ειδικά λεμφοκύτταρα τύπου Β του οργανισμού μας για την προστασία από μολύνσεις, αυξάνονται ουσιαστικά από το γέλιο. Επίσης αυξάνονται οι δυνατότητες των λεμφοκυττάρων τύπου Τ που είναι βασικοί πυλώνες της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού.
Το διάφραγμα και οι κοιλιακοί μυς όπως επίσης και άλλοι μυς του σώματος ασκούνται καλά κατά τη διάρκεια του γέλιου. Έτσι αυτό επιπρόσθετα από τα άλλα ωφέλιμα που προσφέρει, δίνει την ευκαιρία για σωματική άσκηση που βοηθά την καρδία και το αγγειακό σύστημα.
Η ψυχολογική και σωματική χαλάρωση που μας προσφέρει το γέλιο είναι γνωστή. Απομακρύνει την προσοχή από πράγματα που προκαλούν θυμό, ενοχές, στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Μας επιτρέπει να βλέπουμε δύσκολες καταστάσεις με μια νέα προοπτική, περισσότερο σαν μια πρόκληση παρά σαν μια απειλή.
Σε κοινωνικό επίπεδο, το γέλιο και το χιούμορ, δημιουργεί δεσμούς και καλύτερες σχέσεις με άλλους. Επίσης επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό, εάν στη ζωή μας εισαγάγουμε περισσότερο γέλιο αυτό σημαίνει ότι θα βοηθούμε και τους άλλους στο περιβάλλον μας να γελούν περισσότερο, γεγονός που θα έχει θετικές προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα.
Βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση των άλλων που είναι μαζί μας, διαμέσου του γέλιου και του χιούμορ, μειώνεται όχι μόνο το δικό τους επίπεδο στρες αλλά και το δικό μας. Με τον τρόπο αυτό η ποιότητα των σχέσεων βελτιώνεται με πλεονεκτήματα για όλους.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ το γέλιο έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία, η συχνότητα του μειώνεται δραστικά στην ενήλικη ζωή σε σχέση με την παιδική ηλικία.
Το ερώτημα είναι, πως μπορούμε να γελούμε συχνότερα και περισσότερο;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που είναι σε θέση να μας βοηθούν στο να γελούμε περισσότερο. Στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο θέατρο, υπάρχουν πολλές κωμωδίες. Η επιλογή καλών κωμωδιών μπορεί να εισαγάγει συχνότερο και περισσότερο γέλιο στη ζωή μας.
Το γέλιο μπορεί να αυξάνεται όταν είμαστε μαζί με καλούς φίλους. Παρακολουθώντας μια καλή κωμωδία όταν είμαστε με φίλους, το γέλιο λόγω μεταδοτικότητας, είναι περισσότερο και δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις. Παράλληλα δημιουργούνται λόγω συντροφιάς και άλλα αστεία που αυξάνουν το ευεργετικό γέλιο.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες της ζωής, μπορεί να έχει καθοριστική σημασία στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Αντί να παραπονιόμαστε, είναι καλύτερα στο μέτρο του δυνατού να τις βλέπουμε με άλλη οπτική γωνία, με άλλο φακό και να προσπαθούμε να βλέπουμε με χιούμορ τα γεγονότα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικό γέλιο αλλά γίνεται προσπάθεια από τους ανθρώπους για να γελούν, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Μάλιστα υπάρχουν ειδικοί που συστήνουν στους ανθρώπους περισσότερο χαμόγελο με προσποίηση γέλιου διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό γέλιο, με σημαντικό όφελος για την υγεία τους.
Τελειώνοντας θα συγκρατήσουμε ότι το γέλιο είναι ένα σημαντικό φυσικό όπλο χωρίς παρενέργειες που μας προσφέρει η φύση για βελτίωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.
Ας μην αφήνουμε να περνά έστω και μια μέρα, χωρίς άφθονο γέλιο.

29.4.2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Να περνάτε όλοι καλά!

 

Το απόφθεγμα της ημέρας- Αρχή..

"Κάθε αρχή και δύσκολη" αλλα δεν τα παρατάμε..

 

Το φαγητό της ημέρας- Μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ(πηγή:http://akispetretzikis.com)

Για τις μελιτζάνες και τον κιμά
  • 3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • ρίγανη ξερή
  • κεφαλοτύρι τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
Για τη μπεσαμέλ
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 250 γραμμάρια γάλα πλήρες
  • 2 κρόκους αυγών
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 50 γρ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα)

Μέθοδος Εκτέλεσης
Τα διαφορετικά παπουτσάκια! Από πάνω βάλτε μπεσαμέλ και σας υπόσχομαι ότι θα γίνουν τόσο τόσο νόστιμα που δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε να τα τρώτε!
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  • Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
  • Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις μελιτζάνες και τις ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
  • Σε ένα ταψί τις βάζουμε με την κομμένη επιφάνεια επάνω στον πάτο του ταψιού και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν μέχρι μέσα για 30-40 λεπτά περίπου
  • Καθώς ψήνονται ετοιμάζουμε τον κιμά όπως λέμε πιο κάτω.
  • Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες τις αναποδογυρίζουμε και αφού δοκιμάσουμε ότι είναι έτοιμες ρίχνουμε πάνω τους λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
  • Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και όταν μετά από 1-2 λεπτά εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη, τη ρίγανη και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα του τα υγρά. Τέλος ρίχνουμε μέσα τριμμένο κεφαλοτύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Για τη μπεσαμέλ
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει .
  • Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι και πιπέρι και μοσχοκάρυδο
  • Μετά προσθέτουμε και την τριμμένη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Συναρμολογούμε το φαγητό. Χωρίζουμε τον κιμά και τον απλώνουμε πάνω στις μελιτζάνες, βάζουμε από πάνω τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ από πάνω.
Tip
Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή αλλά να βάλετε  πουρέ πατάτας αντί για μπεσαμέλ!

Τραγούδι της ημέρας- Cuba 2012