Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Το κείμενο της Τετάρτης- Γιορτές και κατάθλιψη..

 



Στο σημερινό κείμενο της Τετάρτης θα ήθελα να αγγίξω ένα επίκαιρο θέμα κι αυτό είναι τα υψηλά επίπεδα κατάθλιψης στις γιορτές των Χριστουγέννων και να προτείνω λύσεις πρόληψης.
  Οι γιορτές, τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που σχεδόν επιβάλλεται στους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι και να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρότυπα που προωθούνται από διαφημίσεις αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Σε αντίθεση όμως με την ευτυχισμένη διάθεση που θα αναμενόταν να επικρατεί, το Διεθνές Ίδρυμα Υγείας αναφέρεται σε αυξημένα περιστατικά κατάθλιψης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους'
 Ένας λόγος είναι ο βομβαρδισμός διαφημίσεων για το πώς πρέπει να είναι τα τέλεια Χριστούγεννα και η πληθώρα δώρων που θα πρέπει να αγοραστούν. Δεύτερον είναι η σύγκριση με αυτούς που έχουν περισσότερα. Επιπλέον είναι η πίεση να παρευρεθούν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις που μπορεί στην πραγματικότητα να μην θέλουν να πάνε. Επιπλέον είναι η μοναξιά, η απώλεια κάποιου οικείου προσώπου ή ακόμα και η ανεργία. Όλα τα παραπάνω προκαλούν αυξημένο στρες, άγχος και καταθλιπτικές συμπεριφορές.
 Τώρα ας έρθουμε στο σημαντικότερο κομμάτι του κειμένου που είναι οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης αυτής της κατάστασης!

  •   Κατ αρχάς αν η κατάσταση είναι σοβαρή μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε οικονομικά να πάτε, έχετε υπόψιν γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρεται από τους δήμους! 
  • Βάλτε όρια στο πόσα θα ξοδέψετε, αποτρέποντας έτσι την περίπτωση να χρεωθείτε παραπάνω από όσο μπορείτε.
  • Μην παρασύρεστε από την προώθηση των "τέλειων" γιορτών που σας προβάλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν μπορείτε βγάλτε την τηλεόραση από τη ζωή σας. Εστιάστε στο ΤΏΡΑ και ζήστε την κάθε στιγμή με ευγνωμοσύνη.
  • Βοηθήστε λιγότερο τυχερούς από εσάς , ιδρύματα και ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη.
  • Να εστιάζετε και να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε και όχι για αυτά που δεν έχετε.
  • Κάντε διασκεδαστικές ασχολίες που δεν στοιχίζουν.
  • Μην ξεχνάτε την ουσία των Χριστουγέννων που είναι η φιλανθρωπία, η αγάπη και η ευγνωμοσύνη και όχι τα υλικά αγαθά.
Να είστε όλοι ευτυχισμένοι και υγιείς και να σκέφτεστε θετικά! 

(Για το συγκεκριμένο κείμενο πήρα πληροφορίες απο το www.psychologytoday.com)

forest/bosco/χριστινα


Το βιβλίο του μήνα- Μεταμορφώστε τη ζωή σας- Louise L. Hay



Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία το οποίο έπεσε στα χέρια μου τυχαία είναι το "Μεταμορφώστε τη ζωή σας" της Louise L. Hay. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε σκεφτεί πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που σε βάζει σε έναν πολύ θετικό τρόπο σκέψης. Σου δίνει να καταλάβεις πως για ο,τι συμβαίνει στη ζωή μας είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Οι καταστάσεις μέχρι και οι αρρώστιες ξεκινάνε από το πώς σκεφτόμαστε και κατ επέκταση τί επιλογές κάνουμε και πώς διαμορφώνουμε τη ζωή μας! Σου δείχνει πώς να αγαπήσεις τον εαυτό σου και τους άλλους! Σου αφήνει ένα πολύ απελευθερωτικό συναίσθημα και σε κάνει να δεις τη ζωή με ένα πιο θετικό βλέμμα! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!! Καλή ανάγνωση!!

30.12.2015

Καλημέρα φίλοι μου!! Να είστε ευτυχισμένοι με ο,τι έχετε και να χαμογελάτε!!




Το απόφθεγμα της ημέρας- Σκέψου θετικά...

"Σκέψου θετικά κι όλα θα πάνε θετικά" Όταν μας γίνει συνήθεια η θετική σκέψη περνάει στο υποσυνείδητό μας, συμπεριφερόμαστε πιο θετικά και θετικά πράγματα συμβαίνουν στη ζωή μας!!


Το φαγητό της ημέρας- Πατάτες με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια(http://www.cooklos.gr/)



Υλικά συνταγής

1 ½ κιλό πατάτες
5 μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
¾ φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. τριμμένο σκληρό τυρί της αρεσκείας σας για την επικάλυψη


Διαδικασία συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 °C . Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες. Τις απλώνουμε στο ταψί μας έτσι ώστε να καλύπτει στην άκρη η μια την άλλη. Καρυκεύουμε και προσθέτουμε την γραβιέρα.
Σε τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς τα μανιτάρια και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ίσα ίσα να ζεσταθεί.
Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και τα μανιτάρια τις πατάτες. Πασπαλίζουμε από πάνω με σκληρό τυρί και διασκορπίζουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.
Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια τους.

Το τραγούδι της ημέρας- Τσαλίκης - Ζήσε μόνο το ταξίδι

"Ζήσε μόνο το ταξίδι "  ωραίο τραγούδι για να ξεκινήσει όμορφα η Τετάρτη μας!!