Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Τι πρέπει να ξέρεις για την Ωορρηξία(http://www.babyonline.gr/)



Κάθε γυναίκα όταν γεννιέται έχει ήδη στον οργανισμό της εκατοντάδες χιλιάδες ανώριμων ωαρίων που αργότερα στη ζωή της θα αρχίσουν να απελευθερώνονται κάθε μήνα με σκοπό τη γονιμοποίηση. Η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνεται ένα γόνιμο ωάριο από τις ωοθήκες της γυναίκας λέγεται ωορρηξία. Αν και ο όρος ωορηξία έχει καθιερωθεί, η σωστή λέξη είναι ωοθυλακιορρηξία μιας και αυτό που ρήγνυται, δηλαδή σπάει, δεν είναι το ωάριο αλλά το ωοθυλάκιο (η ‘θήκη’ δηλαδή μέσα στην οποία ωριμάζει το ωάριο).

Κάθε μήνα, περίπου 15 με 20 ωάρια στην κάθε ωοθήκη αρχίζουν να ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια τους. Η ωορρηξία συμβαίνει όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώσει ένα (ή και περισσότερα, αν και αρκετά σπάνια) ωάριο από το μεγαλύτερο ωοθυλάκιο. Το ώριμο ωάριο περνάει μέσα στη σάλπιγγα όπου είναι διαθέσιμο για να γονιμοποιηθεί. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια πάχυνση του ενδομητρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το μη γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα και μαζί με τα κατάλοιπα της πάχυνσης του ενδομητρίου αποβάλλεται από τον οργανισμό με αιμορραγία, γνωστή και ως έμμηνο ρύση ή αλλιώς περίοδος. Εάν όμως πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το γονιμοποιημένο ωάριο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη μήτρα για τις επόμενες 5 με 6 μέρες όπου και θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.

Έχετε υπ’ όψιν σας τα εξής:

Ένα ωάριο ζει μετά την έξοδο από την ωοθήκη για 12-24 ώρες.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά ωοθήκη θα απελευθερώσει ωάριο και δεν είναι απαραίτητο ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε ωορρηξία από την άλλη ωοθήκη όπως νομίζει πολύς κόσμος.
Συνήθως μόνο ένα ωάριο απελευθερώνεται κάθε φορά στην ωορρηξία. Σε περίπτωση που απελευθερωθούν και γονιμοποιηθούν 2 ή περισσότερα υπάρχει περίπτωση για δίδυμη ή πολύδυμη κύηση.
Η έμμηνος ρύση δεν προϋποθέτει απαραίτητα ότι προηγήθηκε ωορρηξία.
Η ωορρηξία μπορεί να επηρεαστεί από στρες, ασθένεια ή διαταραχή της κανονικής ρουτίνας της γυναίκας.
 

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος και η ωορρηξία

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος της γυναίκας μετριέται από την πρώτη ημέρα της περιόδου της μέχρι την μέρα πριν εμφανιστεί η επόμενη περίοδος της. Ο κύκλος της γυναίκας είναι συνήθως, κατά μέσο όρο, μεταξύ 28 και 32 ημερών, αλλά πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν μικρότερο κύκλο ή μεγαλύτερο.

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος χωρίζεται σε 3 φάσεις, την προ ωορρηξίας, την ωορρηξία και την μετά ωορρηξίας φάση. Η πρώτη φάση, που ονομάζεται παραγωγική ή θυλακοειδής φάση, δεν είναι απαραίτητα σταθερή κάθε μήνα σε διάρκεια. Ξεκινάει από την πρώτη μέρα της περιόδου και διαρκεί μέχρι την ημέρα της ωορρηξίας. Η δεύτερη φάση είναι η φάση της ωορρηξίας που διαρκεί μία με δύο μέρες. Η τρίτη φάση που ονομάζεται ωχρινική φάση ξεκινάει μετά την ωορρηξία και διαρκεί μέχρι την ημέρα πριν την επόμενη περίοδο. Η ωχρινική φάση μπορεί να διαρκεί από 12 μέχρι 16 ημέρες και σε κάθε γυναίκα συνήθως έχει σταθερή διάρκεια (με μέγιστη απόκλιση 1 – 2 ημερών).

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, εάν μια γυναίκα έχει κύκλο 32 ημερών τότε η ωορρηξία της πιθανότατα συμβαίνει 14 μέρες πριν την αρχή της επόμενης περιόδου της. Δηλαδή στην 18η ημέρα του κύκλου της.

Όλα τα παραπάνω αποκτάνε ιδιαίτερη σημασία για μια γυναίκα η οποία προσπαθεί να συλλάβει καθώς είναι σημαντικό να ξέρει ποιες είναι οι γόνιμες μέρες της. Πολλές γυναίκες επίσης που προσπαθούν να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θέλουν να ξέρουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, ποιές δηλαδή είναι οι γόνιμες μέρες του κύκλου, αν και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση σαν μοναδική μέθοδο αντισύλληψης. Να θυμάστε πως η ωορρηξία μπορεί να παρουσιαστεί σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια ενός κύκλου και μπορεί να συμβεί σε διαφορετική ημέρα κάθε μήνα. Γι αυτό είναι σημαντικό κάθε γυναίκα που θέλει να συλλάβει να παρακολουθεί τον κύκλο της περιόδου της για να μπορεί να εντοπίσει τις ημέρες της ωορρηξίας της.

Σημάδια ωορρηξίας

Τα σημάδια της ωορρηξίας πολλές φορές είναι ανεπαίσθητα. Τα σημαντικότερα όμως σημάδια που μαρτυρούν πως η γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας είναι τα εξής:

Λίγο πριν την ωορρηξία μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση στις κολπικές εκκρίσεις σας. Αυτές οι εκκρίσεις συνήθως μοιάζουν με ασπράδια αυγών, είναι ελαστικές και γλιστερές στην υφή. Oι κολπικές εκκρίσεις, γνωστές ως τραχηλική βλέννα, είναι πολύ σημαντικές για να μπορέσουν τα σπερματοζωάρια του άντρα, να επιβιώσουν στο όξινο περιβάλλον του κόλπου. Σε περίπτωση που δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο, τότε αυτά τα υγρά γίνονται πιο κολλώδη και λευκά, ενώ εξαφανίζονται μέσα σε μια με δύο μέρες.
Επίσης η ωορρηξία μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας – συνήθως λιγότερη από ένα βαθμό. Κάποιες γυναίκες το περιγράφουν σα μια εσωτερική ζέστη. Να θυμάστε ότι οι ιδιαίτερα γόνιμες μέρες είναι οι δύο με τρεις μέρες πριν την άνοδο αυτής της θερμοκρασίας. Αντίθετα οι ημέρες όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη μαρτυρούν ότι η ωορρηξία έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Άλλο σημάδι ωορρηξίας είναι ελαφρύς πόνος ή ενοχλήσεις στην περιοχή των ωοθηκών που προκαλούνται σε μερικές γυναίκες. Ο πόνος αυτός μπορεί να εντοπιστεί άλλες φορές στη δεξιά ωοθήκη και άλλες φορές στην αριστερή είτε κάθε μήνα ή μόνο κάποιες φορές.
Υπάρχουν επίσης και κάποια δευτερεύοντα σημάδια ότι έχετε ωορρηξία τα οποία δεν εμφανίζονται απαραίτητα σε όλες τις γυναίκες ή σε κάθε κύκλο. Καλό θα είναι όμως να τα έχετε υπ’ όψιν σας. Αυτά μπορεί να είναι: ελαφρές κηλίδες αίματος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, κατακράτηση υγρών, πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, αυξημένα επίπεδα ενέργειας, ευαισθησία στο στήθος και το δέρμα, αυξημένη ερωτική διάθεση κ.α.

Για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες σύλληψης καλό θα είναι να έρχεστε σε επαφή με το σύντροφό σας μία φορά την ημέρα, από τη στιγμή που θα εντοπίσετε την ωορρηξία σας. Επίσης το να έχετε καθημερινή επαφή κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν της ωορρηξίας σας μπορεί να αυξήσει επίσης τις πιθανότητες σύλληψης.


15.1.2015

Καλημέρα σε όλους!!! Τα καλύτερα έρχονται φτάνει να έχουμε καλή διάθεση και να μην τα παρατάμε! Να έχετε μια υπέροχη μέρα!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Μην τα παρατάς..

"Μην παρατάς τα όνειρά σου, κυνήγα τα" Κάποιοι θα σου πουν δεν μπορείς, ίσως στην πορεία βρεις προκλήσεις για να αντιμέτωπίσεις αλλά η διαφορά μεταξύ αυτών που πραγματοποίησαν τα όνειρά τους και αυτών που δεν τα πραγματοποίησαν είναι επειδή οι πρώτοι δεν τα παράτησαν και πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουν!




Το φαγητό της ημέρας- Λαβράκι στο τηγάνι με σαλάτα από φινόκιο, ελιές και ντομάτα(http://www.yiannislucacos.gr/)



ΥΛΙΚΑ

Για το λαβράκι
800 γρ. λαβράκι, φιλέτο
Αλάτι
Ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα

Για τη σαλάτα
100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
10 γρ. χυμός λεμονιού
5 γρ. ξύσμα λεμονιού
80 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
40 γρ. ελιές Καλαμών, φιλέτο
4 γρ. μαϊντανός, φύλλα
300 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
40 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι

Για τη σάλτσα
200 γρ. χυμός φρέσκιας ντομάτας
50 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. ξύδι μπαλσάμικο, λευκό
2 γρ. ξύσμα λάιμ 
Χυμός λάιμ
Βασιλικός, ψιλοκομμένος
Αλάτι
Ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το λαβράκι
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά (κατά προτίμηση αντικολλητικό) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και βάζουμε τα φιλέτα από το λαβράκι  στο τηγάνι  από τη πλευρά της πέτσας και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και η πέτσα να αρχίσει να γίνεται τραγανή. Γυρίζουμε πλευρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Για τη σαλάτα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αλατίζουμε.

Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό της ντομάτας, το ξύδι και το ξύσμα λάιμ. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε ρίχνοντας το ελαιόλαδο με αργή και σταθερή ροή. Διορθώνουμε τη γεύση με τη ζάχαρη αν χρειάζεται και προσθέτουμε το βασιλικό.


Το τραγούδι της ημέρας- Chino & Nacho - Me Voy Enamorando (Remix) ft. Farruko


Τέλειο τραγούδι αλλά πραγματικά αξίζει να δείτε το videoclip..