Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Παρασκευή και υγεία- Τα 8 σημάδια που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου(πηγή:http://www.onmed.gr/)


Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που πλήττει κυρίως τις γυναίκες.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας. Χωρίς αυτήν την πολύτιμη πρωτεΐνη, κάθε όργανο του σώματος υπολειτουργεί.
Δείτε ποια είναι τα 8 βασικότερα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου.
1. Κόπωση
Η έλλειψη σιδήρου έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς κι έτσι το σώμα στερείται πολύτιμη ενέργεια. Η κόπωση συνήθως συνδυάζεται με το αίσθημα αδυναμίας, την ευερεθιστότητα και την έλλειψη συγκέντρωσης.
2. Χλωμό πρόσωπο
Η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή που δίνει το κόκκινο χρώμα στο αίμα. Έτσι, η επιδερμίδαμοιάζει ροδαλή και υγιής. Η έλλειψη σιδήρου είναι πιο εμφανής στα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, όμως ακόμη και στα άτομα με πιο σκούρα επιδερμίδα το χρώμα στο εσωτερικό των χειλιών, τα ούλα και το κάτω βλέφαρο μπορεί να φανερώσει την έλλειψη.
3. Δύσπνοια
Η μειωμένη ροή οξυγόνου στο σώμα πυροδοτεί τη συνεχή δύσπνοια ακόμη κι αν παίρνουμε βαθιές αναπνοές. Το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν εκδηλώνεται τις ώρες χαλάρωσης και ξεκούρασης.

4. Ταχυπαλμία
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιδεινώσει ένα καλά κρυμμένο πρόβλημα στην καρδιά. Η καρδιά πρέπει να κουραστεί διπλά λόγω της μειωμένης ροής οξυγόνου, με αποτέλεσμα τις αρρυθμίες ή την ταχυπαλμία.
5. Νευρικότητα στα κάτω άκρα
Περίπου το 15% των ατόμων που πάσχουν από το λεγόμενο Σύνδρομο Ανήσυχου Ποδιού παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα σιδήρου, τόσο πιο έντονο είναι το σύμπτωμα.
6. Πονοκέφαλος και ημικρανία
Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, το σώμα μας δίνει αυτόματα «προτεραιότητα» στον εγκέφαλο, παρέχοντας εκεί τη μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου σε σύγκριση με τα άλλα όργανα. Και πάλι όμως αυτές οι ποσότητες οξυγόνου δεν είναι αρκετές. Το αποτέλεσμα είναι οι αρτηρίες του εγκεφάλου να διογκώνονται και να πυροδοτείται ο έντονοςπονοκέφαλος.
7. Τριχόπτωση
Το λιγοστό οξυγόνο που υπάρχει στο σώμα στηρίζει κυρίως τις ζωτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποδυναμώνονται και να γίνονται πιο εύθραυστα.
8. Πόνος στη γλώσσα
Ο χαμηλός σίδηρος οδηγεί σε μείωση της μυοσφαιρίνης. Αυτή η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και συνεπώς και της γλώσσας. Έτσι, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στον πόνο και τη φλεγμονή στη γλώσσα.
Αν παρουσιάζετε αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να προχωρήσετε σε εξέταση φερριτίνης, η οποία μετρά τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα.

19/8/2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Νέα μέρα και τα καλύτερα έρχονται!!


Το απόφθεγμα της ημέρας-Σύγκριση...

"Οι άνθρωποι μπορεί να σε μισούν που είσαι διαφορετικός, αλλά κατά βάθος εύχονται να είχαν το κουράγιο να κάνουν το ίδιο"


Το φαγητό της ημέρας- Καλαμαράκια γεμιστά και μοσχοβολιστά(πηγή:Άρτεμις Τζίτζη, http://www.athinorama.gr/)


Στα θαλασσινά μπαράκια μπύρες και καλαμαράκια. Δηλαδή, μεζές. Κανείς δεν αντιλέγει ότι τα τηγανητά ή ψητά καλαμαράκια είναι σπουδαία συντροφιά στο ούζο, στο κρασί, στο τσίπουρο. Όμως, τα γεμιστά καλαμαράκια στην κατσαρόλα, στο φούρνο ή στη σχάρα,  είναι άλλο πράγμα. Κανονικό πλήρες φαγητό, αφού πολύ συχνά το ρύζι, το πλιγούρι, ο τραχανάς, το τυρί και ένα σωρό λαχανικά, χόρτα και αρωματικά παίρνουν μέρος στη γέμιση. Όπως με όλα τα γεμιστά, τα καλαμαράκια μπορούν να γεμιστούν με πολλά υλικά –μάλιστα, εδώ και κάποια χρόνια βλέπουμε ωραία αποτελέσματα από τη συμμετοχή του λουκάνικου ή σαλαμιού . Το καθάρισμα του καλαμαριού δεν είναι και τόσο δύσκολο, αφού τα κόβουμε ακριβώς κάτω από το κεφάλι (εκεί που βρίσκονται τα μάτια)  και τραβάμε το διάφανο «κόκαλο». Δυσκολεύουν λίγο, όταν πρέπει να διατηρήσουμε ακέραια την κουκούλα για να τη γεμίσουμε, διότι έχουν και το μελάνι που δεν θέλουμε να σπάσει και να γεμίσει ο τόπος, ενώ στα μικρά καλαμαράκια είναι δύσκολο να βάλουμε το χέρι μας μέσα και να καθαρίσουμε την κουκούλα. Εδώ, προσπαθούμε να ξεκολήσουμε το εσωτερικό τους με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να τραβήξουμε έξω το σύνολο μαζί με το μελάνι. Τα βάζουμε μέσα σε ζεστό νερό και τα αναδεύουμε μερικές φορές (αλλάζοντας νερό αν δούμε πως είναι απαραίτητο), μέχρι να καθαρίσουν καλά και κατόπιν τα ξεπλένουμε. Πολύ πιο εύκολα είναι τα πράγματα με τα μεγάλα καλαμάρια. Για να αποφύγουμε τη διαδικασία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα και καθαρισμένα, έχουμε κάθε λόγο να τα βάλουμε στο τραπέζι μας αν είναι καλής ποιότητας. 

Το τραγούδι της ημέρας- The Beatles - Let It Be


Φιλοζωική Πέμπτη- Σκιουράκι για κατοικίδιο; Τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής

Οι σκίουροι είναι διασκεδαστικά και χαριτωμένα ζωάκια ειδικά παρακολουθώντας τα να παίζουν κυνηγητό ή ψάχνοντας τη τροφής τους.
Έχουν τεράστια αφράτη ουρά και η δυνατότητα τους να ανεβαίνουν σε φράκτες και δέντρα είναι εκπληκτική. Η αλήθεια είναι πως τα νύχια τους δεν είναι το ίδιο χαριτωμένα όπως τα ίδια και κοιτάζοντάς τα κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν.
AdTech Ad
SKIOUROI 2
Είναι αρκετοί που όντως τα θεωρούν χαριτωμένα και όχι άδικα και θέλουν να τα αποκτήσουν ως κατοικίδιο ζώο, αλλά τελικά οι σκίουροι είναι καλά κατοικίδια ζώα;
Οι σκίουροι είναι μέλη της οικογένειας των τρωκτικών (Rodentia) που υπάρχουν εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια και έχουν προσαρμοστεί για να συνυπάρχουν με τους ανθρώπους. Συνήθως τρέφονται με ξηρούς καρπούς, φρούτα, σπόρους, και φωλιάζουν ψηλά στα δέντρα. Αρχίζουν και γίνονται ενεργά το χειμώνα κατά την έναρξη της περιόδου ζευγαρώματος. Τα μωρά σκίουροι είναι απίστευτα αξιολάτρευτα και δύσκολα μπορείς να τους αντισταθείς..
SKIOUROI 1
Τους πρώτους μήνες
Εντός των πρώτων έξι μηνών της ζωής τους, οι σκίουροι έχουν εγκλιματιστεί με τους ανθρώπους, δείχνουν την αγάπη τους και εξαρτώνται από αυτούς για την διατροφή τους. Καθώς πλησιάζουν 6 μηνών, τα νύχια και τα δόντια τους γίνονται πολύ μεγαλύτερα, και μπορούν ακούσια να προκαλέσουν βλάβη σε ανθρώπους, κατοικίδια ζώα και έπιπλα. Αρκετές αναφορές υποστηρίζουν αυτά τα γεγονότα, και σε μία περίπτωση ένα παιδί δαγκώθηκε από σκίουρο στο δάχτυλό του μέχρι το κόκαλο.
Οι σκίουροι μπορούν επίσης να εμφανίζουν επιθετική και επιβλαβή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Τα ζώα δεν μπορούν να γνωρίζουν τη δύναμη τους ή τι σημαίνει να προκαλείς βλάβη, είναι έτσι η φύση τους ώστε να μπορούν να αμυνθούν στη άγρια φύση.
Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για το σκίουρο να επανεισαχθεί στην άγρια φύση, αλλά, δυστυχώς, αυτό είναι μια ποινή θανάτου για το ζώο. Ένας σκίουρος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται στην άγρια φύση, όπως η εξεύρεση τροφής ή αποφεύγοντας τους θηρευτές. Τα καλά νέα είναι η συμπεριφορά των σκίουρων μπορεί να αλλάξει διδάσκοντας τους τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιβίωση στην άγρια φύση.
skiouraki1
Από την άλλη αν έχετε πάρει την επιλογή σας και θέλετε να αγοράσετε ένα σκιούρο τότε θα πρέπει να του έχετε ένα κατάλληλο διαμορφωμένο κλουβί με ειδικά εξαρτήματα ώστε να νιώθει στο φυσικό του περιβάλλον.
Σημαντική είναι η καθαριότητα του ζώου κρατώντας του κλουβί του καθαρό, καθώς και το σύστημα τροφοδοσίας φαγητού και νερού.
Καλό θα ήταν να μην έχετε άμεση επαφή με το σκιουράκι γιατί υπάρχει περίπτωση ξαφνικού δαγκώματος, αν το ίδιο αισθανθεί μια κίνησή σας παραπάνω απειλητική.
Αν αφήνετε το σκιουράκι έξω από το κλουβάκι του καλό θα ήταν να είναι σε κάποιον χώρο ο οποίος να μην έχει αντικείμενα και καλώδια που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τη σωματική του ακεραιότητα, και φυσικά ώστε να μην προκληθούν ζημιές και στο σπίτι.
Και μην ξεχνάτε πάντα μετά από κάθε επαφή μαζί τους να μην ακουμπάτε άλλα αντικείμενα, και να πλένετε καλά τα χέρια σας για την αποφυγή τυχόν μικροβίων και αρρωστιών.
skiourakia mpoukonoun to stoma tous me fistikia
Η αλήθεια είναι ότι τα σκιουράκια όσο και αν είναι χαριτωμένα όπως προανέφερα δεν κατατάσσονται και στα πιο φιλικά pets...Η επιλογή είναι δική σας...
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr 

18/8/2016

Ακόμα μια υπέροχη μέρα έφτασε στο τέλος της. Οι εμπειρίες σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Τα αφήνουμε ελεύθερα στο παρελθόν!


Το απόφθεγμα της ημέρας-Θυμ'ος..

"Δε θα τιμωρηθείς για τον θυμό σου, θα τιμωρηθείς από τον θυμό σου"




Το φαγητό της ημέρας- Κόκκινες φακές με κάρι(πηγή:http://www.athinorama.gr/)

υλικά
225 γρ. κόκκινες φακές
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
1 πιπερίτσα τσίλι
2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ. κίμινο τριμμένο
1 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.γ. κάρι Μαντράς
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
1 -2 σκ. σκόρδο
αλάτι
παρασκευή
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε 850 ml νερό και ρίχνουμε από ένα κουταλάκι γλυκού τζίντζερ, κύμινο, κουρκουμά και αλάτι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις φακές και μαγειρεύουμε για 5' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τότε τις πατάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το φαγητό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3'-4'. Προσθέτουμε το κάρι, το σκόρδο, το υπόλοιπο τζίντζερ, το τσίλι  και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 2'-3'.  Ρίχνουμε στο μείγμα τις φακές , ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 6'-10' ανακατεύοντας συχνά. Σερβίρουμε με γιαούρτι και ρύζι. 

Το τραγούδι της ημέρας- John Lennon - Give Peace A Chance