Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ζωοφιλική Πέμπτη- 9 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας χρειάζεται κτηνίατρο(πηγή:http://www.iatronet.gr/)



Ο σκύλος μας είναι κάτι παραπάνω από κατοικίδιο. Είναι μέλος της οικογένειας, πιστός σύντροφος. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να κάνει, είναι να μας δείξει πως κάτι δεν πάει καλά – τις περισσότερες φορές – για αυτό και πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια δείγματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν για την υγεία του φίλου μας.

Περίεργες διατροφικές συνήθειες

Δεν είναι σπάνιο να δούμε τον σκύλο μας να προσπερνά γεύματα, ειδικά τις ζεστές μέρες. Αλλά αν περάσουν δύο γεύματα και ο σκύλος μας δεν φάει τίποτα, υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δύο μέρες χωρίς καθόλου φαγητό είναι ξεκάθαρο σημάδι πως ο σκύλος μας χρειάζεται εξέταση. Επιπλέον, κάποιες ασθένειες αναγκάζουν τα σκυλιά να τρώνε με περίεργη συχνότητα. Άρα, αν ο σκύλος σας συνήθως είναι καθωσπρέπει όσον αφορά το φαγητό και ξαφνικά αρχίζει να κάνει επιδρομές σε ντουλάπια και στα σκουπίδια, πηγαίνετέ τον στον γιατρό.

Υπερβολική δίψα

Τα σκυλιά παράγουν πολύ σάλιο, οπότε δεν έχουν ανάγκη για μεγάλες ποσότητες νερού. Όταν ο σκύλος σας πίνει υπερβολικά πολύ νερό, μπορεί να βρίσκεται στα πρώτα στάδια κάποιας ασθένειας των νεφρών ή διαβήτη. Επιπλέον, θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας πίνει υπερβολικά πολύ νερό αν παράγει μεγάλες ποσότητες ούρων, αν έχει ανάγκη να βγαίνει έξω περισσότερο, ή αν δεν κρατιέται ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Τραχύ και ξηρό τρίχωμα

Το τρίχωμα ενός σκύλου πρέπει να είναι παχύ, λαμπερό και απαλό. Αν το τρίχωμα του σκύλου σας είναι ξηρό, τραχύ στην αφή, ή αν έχει μικρά φαλακρά σημεία, υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να τρέφεται λάθος, να έχει κάποια αλλεργία ή να πάσχει από κάποια δερματοπάθεια.

Κουρασμένος και δυσκίνητος

Αν ο σκύλος σας φαίνεται να βρίσκεται συνεχώς σε λήθαργο, κάτι τον ανησυχεί. Μπορεί να μην έχει όρεξη να βγει έξω, να παίξει ή να κάνει πράγματα που παλιότερα τον ενθουσίαζαν. Η κούραση μπορεί να οφείλεται στη ζέστη, πολλές φορές, αλλά αν τα συμπτώματα κρατήσουν για περισσότερες από δύο μέρες, πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο.

Εμετός

Ο περιστασιακός εμετός δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Τα ζώα, άλλωστε, κάνουν εμετό πολύ συχνότερα από τους ανθρώπους, για να αποβάλουν κάτι που δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σώμα τους. Αν, όμως, ο σκύλος σας κάνει εμετό πολλές, συνεχόμενες φορές, ή αν κάνει εμετό αίμα, πρέπει να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρο. Ο συνεχής εμετός, επίσης, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και διάρροια, και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Περίεργα κόπρανα

Τα κόπρανα του σκύλου μπορεί να είναι ενδεικτικά για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Ένας υγιής σκύλος θα έχει μικρά, σφιχτά και νωπά κόπρανα. Τα ξηρά και σκληρά κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας ή διατροφής, ή και αφυδάτωσης. Η διάρροια και η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, αν διαρκέσουν περισσότερες από δύο μέρες, απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Ξαφνική απώλεια βάρους

Ακόμα και σε έναν σκύλο που είναι υπέρβαρος, η ξαφνική απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ καλό σημάδι, καθώς υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αν υπάρξει απότομη αλλαγή κατά 10% στο βάρος του, πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό. Στα μικρά σκυλιά, αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι ακόμα και μισό κιλό.

Κόκκινα μάτια

Αν τα μάτια του σκύλου σας είναι υγρά ή κόκκινα, μπορεί να έχουν μολυνθεί. Αντιμετωπίστε το γρήγορα, προτού σοβαρέψει, με τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας προτείνει ο κτηνίατρός σας.

Σέρνει τα οπίσθιά του

Αν ο σκύλος σας κάνει το παραπάνω, μπορεί να έχει σκουλήκια, παράσιτα του πεπτικού συστήματος. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να έχει κάποια νόσο των νεφρών ή διαβήτη.
Οι σκύλοι, από την φύση τους, δεν πρόκειται να δείξουν με ξεκάθαρο τρόπο πως κάτι δεν πάει καλά – ένα γενετικό τους κατάλοιπο από τους άγριους προγόνους τους. Είστε υποχρεωμένοι να δίνετε προσοχή ακόμα και στις μικρότερες, πιο ανεπαίσθητες αλλαγές, και αν πιστεύετε πως υπάρχει πρόβλημα, να το ελέγξετε.

12/5/2016

Πολλές καλημέρες! Να έχετε όλοι μια υπέροχη ημέρα!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Ενστικτο..

"Εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας, όταν κάτι μας φαίνεται σωστό είναι, και το αντίστροφο"


Το φαγητό της ημέρας- Ψητό κοτόπουλο, μαριναρισμένο σε γιαούρτι και μπαχαρικά(http://www.athinorama.gr/)


υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο στη μέση
1 1/2 φλ.τσ. γιαούρτι στραγγιστό
2 σκ.σκόρδο, λυωμένες
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 κ.γ. κίμινο τριμμένο
1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου, κοπανισμένους
1 κ.γ. κάρρυ μέτρια καυτερό
1 κ.γ. πάπρικα (γλυκειά ή καυτερή, κατά προτίμηση)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με όλα τα υλικά (εκτός από τον μαϊντανό) μέχρι να αναμειχθούν καλά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι (προσθέτουμε σταδιακά την πάπρικα και το κάρρυ, ελέγχοντας πόσο καυτερό το θέλουμε). Χωρίζουμε 1/2 φλ.τσ. από το μείγμα του γιαουρτιού και αλοίφουμε με αυτό τα κομμάτια του κοτόπουλου πολύ καλά απ' όλες τις πλευρές. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες (μπορεί και όλη τη νύχτα). Το υπόλοιπο γιαούρτι το κρατάμε σε μπολ στο ψυγείο.
Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου στους 220ο και βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο. Το ακουμπάμε σε σχάρα, πάνω από ταψάκι και το τοποθετούμε μία θέση πιό ψηλά από το κέντρο του φούρνου. Το αφήνουμε να ψηθεί 20΄από την πλευρά της πέτσας, κατόπιν το γυρίζουμε γιά να ψηθεί άλλο τόσο και από την άλλη πλευρά. Στο τέλος το ξαναγυρίζουμε και το αφήνουμε άλλα 10΄. Αν στη διάρκεια του ψησίματος "αρπάζει" η πέτσα πολύ, το χαμηλώνουμε μία θέση. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά πριν το βγάλουμε.
Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τον μαϊντανό και έχουμε στο πλάι την υπόλοιπη σάλτσα γιαουρτιού. 

Το τραγούδι της ημέρας- 3KISS - Γίνε Καλοκαίρι