Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Κείμενο της Τετάρτης- 15 εθελοντικά προγράμματα για να… κάνετε το καλό(πηγή:http://www.in2life.gr/)



«Είμαι άνεργη εδώ και πολύ καιρό, και το να γίνω εθελόντρια ήταν η καλύτερη κίνηση που έκανα», μας έλεγε πριν λίγο καιρό εθελόντρια της δράσης «Μπορούμε», δείχνοντας τον δρόμο: Μπορεί η ανεργία να χτυπά κόκκινο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνουμε στον καναπέ. 

Η εθελοντική εργασία αφενός είναι το όχημα για να προσφέρουμε έργο σε ανθρώπους ή δράσεις που το έχουν ανάγκη, ενώ γεμίζει και τους ίδιους τους εθελοντές με αυτό που τους στερεί η πιθανή ανεργία τους. Την χαρά της δημιουργικότητας και την αίσθηση ότι η κάθε ημέρα έχει ουσία. Φυσικά, η παραπάνω αίσθηση δεν αφορά μόνο ανέργους. Ο καθένας μας μπορεί να διαθέσει έστω και λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας, για κάτι που μας ενδιαφέρει, είτε αυτό είναι δύο ώρες στην φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας, είτε ένας ολόκληρος χρόνος στο εξωτερικό, με εξασφαλισμένη διαμονή. 

Εμείς συγκεντρώσαμε 15 φορείς που ζητούν και αυτή την περίοδο εθελοντές, και σας παρουσιάζουμε την δράση τους, καθώς και τους τομείς στους οποίους χρειάζονται την βοήθειά σας. 

*Γιατροί χωρίς σύνορα Ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό αναζητά σταθερά η γνωστή ΜΚΟ για τα προγράμματά της, για να προσφέρουν επαγγελματικές δεξιότητες, πρακτική εμπειρία αλλά και το ενδιαφέρον προς τις κοινωνίες στις οποίες η οργάνωση παρέχει βοήθεια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις εξής ειδικότητες: Μαία, ειδικός ψυχικής υγείας, αναισθησιολόγος, τεχνικός ιατρικών εργαστηρίων, νοσηλευτής, τεχνικός, οικονομικός συντονιστής, συντονιστής ανθρώπινου δυναμικού, ενώ αφορούν αποστολές από τον Εύρο μέχρι την Μέση Ανατολή. Μάθετε περισσότερα εδώ και ποια έξοδα και ασφάλειες σας καλύπτει η οργάνωση εδώ.  

*Μπορούμε Πρόκειται για το εθελοντικό δίκτυο που συγκεντρώνει προσφορές περισσευούμενων τροφίμων και τα διαθέτει σε συσσίτια, μέσα από έναν «χάρτη αλληλεγγύης» - μάθετε περισσότερα για το «Μπορούμε» στην σχετική συνέντευξη που παραχώρησε η ιδρύτριά του στο In2life. Αυτή την περίοδο, η ομάδα του δικτύου αναζητά εθελοντές φωτογράφους και κειμενογράφους, ενώ φυσικά, σημειώνει, αν θέλετε να γίνετε εθελοντές αλλά δεν ξέρετε πώς ακριβώς θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμοι, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο και το email που θα βρείτε εδώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το «Μπορούμε» συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα, και οι εθελοντές του έχουν εργαστεί προσφέροντας επί παραδείγματι μαθήματα σε ορφανοτροφείο, παίζοντας μουσική σε γηροκομείο, κάνοντας γυμναστικές ή μαγειρικές δραστηριότητες με παιδιά ιδρυμάτων κ.α. Διαβάστε τις εμπειρίες των εθελοντών του «Μπορούμε» εδώ.  

*Κέντρο βρεφών Μητέρα Το Κέντρο Βρεφών Μητέρα ποντάρει πολλά στο εθελοντικό του πρόγραμμα και καλεί τους ενδιαφερόμενους που δηλώνουν ευαισθητοποιημένοι προς τα παιδιά, να επικοινωνήσουν με το Κέντρο, ώστε να κανονίσουν ενημερωτική συνάντηση με κοινωνική λειτουργό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα μπορούσατε να συνοδεύετε παιδιά για βόλτα ή να τα προσέχετε για λίγες ώρες την ημέρα. Μάθετε περισσότερα εδώ

*Εθελοντής Γείτονας Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της Γραμμής Ζωής, μπορεί κανείς να… υιοθετήσει έναν ηλικιωμένο. Μπορείτε δηλαδή να βοηθήσετε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή σας – ακόμη και στην πολυκατοικία σας, όπως θα κάνατε για παράδειγμα με τους δικούς σας παππούδες. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι ηλικιωμένοι παιδιά και εγγόνια, γι’ αυτό και η Γραμμή Ζωής αναλαμβάνει να σας δικτυώσει μαζί τους, μέσω του εθελοντικού της προγράμματος, πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας για το οποίο θα βρείτε εδώ.  

*Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Όσοι έχετε καλλιτεχνικές ανησυχίες, τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ της χώρας είναι μια καλή ευκαιρία να τις… καθησυχάσετε. Μπορείτε να γίνετε ουσιαστικό κομμάτι τους, καθώς πάντα αναζητούν εθελοντές για την στελέχωση των τμημάτων τους. Μπορεί να μην προλάβατε τις φετινές αθηναϊκέςΝύχτες Πρεμιέρας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της συμπρωτεύουσας, που διοργανώνεται συνήθως στις αρχές Μαρτίου, ίσως… σας χρειάζεται. «Συντονιστείτε» στοFilmfestival.gr, το οποίο θα βγάλει τις σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές του νέου χρόνου, και δηλώστε συμμετοχή, αν θέλετε να βοηθήσετε λίγες ώρες την ημέρα, σε πόστα που ποικίλουν από ταξιθέτηση και ταμείο μέχρι βοηθοί στο γραφείο τύπου, μεταφραστές και συνοδοί των επίσημων προσκεκλημένων. Στα συν, το εθελοντικό πάσο που σας δίνει το «ελευθέρας» για οποιαδήποτε προβολή. 

*Action Aid «Μαζί σας γινόμαστε πιό αποτελεσματικοί, μειώνουμε τα λειτουργικά μας κόστη, κάνουμε τις φωνές μας δυνατότερες», λέει η Action Aid, η οργάνωση που έχει βάλει στόχο την καταπολέμηση της φτώχιας, υποδεχόμενη στην ιστοσελίδα της τους υποψήφιους εθελοντές της. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, ζητούνται άτομα για εθελοντική εργασία στα γραφεία της – δείτε τα τηλέφωνα και τις ώρες επικοινωνίας εδώ.  

*Προγράμματα Εθελοντικής Δράσης για την Πολιτική προστασία στους Δήμους Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών που «τρέχει» στην χώρα μας εδώ και περίπου δέκα χρόνια και έχει εκπαιδεύσει περί τους 8.500 εθελοντές. Στην ουσία, το πρόγραμμα συνεργάζεται με φορείς όπως Δήμους, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κ.α. και στοχεύει στην απόκτηση δεξιοτήτων πάνω στην διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, και στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, διασώσεις, πρώτες βοήθειες). Αυτή την περίοδο ξεκινά ένας ακόμη κύκλος προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο της Νέας Σμύρνης – μάθετε περισσότερα εδώ.  

*Δήμος Αθηναίων Οι Αθηναίοι δεν μένουν άπραγοι, και το αποδεικνύουν με τις δράσεις που έχουν ξεκινήσει υπό την αιγίδα του Δήμου. Στην ιστοσελίδα του θα βρείτε τον σχετικό τομέα «Εθελοντισμός», όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα που έχει εγκαινιαστεί, με την προσφορά εθελοντικής εργασίας από τον καθένα μας, την οποία μπορείτε να δηλώσετε σε αυτή εδώ την φόρμα. Από εκεί και πέρα, ο Δήμος αναλαμβάνει να σας διασυνδέσει με κάποια ομάδα ή φορέα που αντιστοιχεί στις ικανότητες ή τα ενδιαφέροντά σας ώστε να ξεκινήσει το εθελοντικό σας έργο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την δράση του περασμένου Ιουλίου, όταν μερικές δεκάδες κάτοικοι διασυνδέθηκαν και οργάνωσαν τον ευπρεπισμό της πλατείας της περιοχής τους στην Κυψέλη. 

*Ελιξ Workcamps Μέσω της Έλιξ, είμαι μάλλον απίθανο να μην βρείτε το κατάλληλο εθελοντικό πρόγραμμα για να συμμετάσχετε. Ακόμη και τώρα, που τα βασικά καλοκαιρινά workcamps της Έλιξ ανά την Ελλάδα έχουν τελειώσει, μπορείτε να βρείτε προγράμματα του εξωτερικού που ζητούν άτομα από όλο τον κόσμο, συνήθως με καλυμμένα όλα τα έξοδα διαμονής και ταξιδιού, σε κάθε πιθανό τομέα. Επιλέξτε την χώρα ή τον τομέα ενδιαφέροντός σας πάνω στον διαδραστικό χάρτη που θα βρείτε εδώ, και εντοπίστε όλες τις εθελοντικές δράσεις μικρής διάρκειας που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Εμπλοκή σε ακτιβιστικές δράσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κορέα, συμμετοχή σε φεστιβάλ οικολογικού χαρακτήρα στην Γαλλία, εργασίες αναπαλαίωσης κτιρίων στην Πολωνία, συμμετοχή σε αντιρατσιστικό ιταλικό φεστιβάλ, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με παιδιά στην Ινδία… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. 

Επιπλέον, μέσω της Έλιξ, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Youth in Action», το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» (EVS) την οποία μπορούν να προσφέρουν νέοι από 18-30 ετών, ζώντας για 2-12 μήνες σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ως εθελοντές στους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των τεχνών, της κοινωνικής πολιτικής, της πληροφόρησης κ.α. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα (Νέα Γενιά σε Δράση) μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, για τα προγράμματα που ξεκινούν τον Μάιο – τα φθινοπωρινά προγράμματα έχουν ήδη ξεκινήσει. 

*Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων εθελοντών, και προσφέρει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Τα μαθήματα γίνονται τα σαββατοκύριακο στον Κολωνό, ενώ οι εθελοντές είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και όποιος/α νιώθει πως μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια. Εδώ έρχεται ο δικός σας ρόλος: Αν θεωρείτε πως μπορείτε να διδάξετε την ελληνική γλώσσα ή να βοηθήσετε το Κυριακάτικο Σχολείο με γραμματειακή ή νομική υποστήριξη, επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους στους τηλεφωνικούς αριθμούς που θα βρείτε εδώ.  

*Αρκτούρος Η γνωστή φιλοζωική και περιβαλλοντική ΜΚΟ που εδώ και είκοσι χρόνια φροντίζει για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού μας περιβάλλοντος υλοποιεί τις δράσεις της με την αρωγή σε μεγάλο βαθμό των εθελοντών της. Μπορείτε να διαλέξετε σε ποια περιοχή της χώρας και σε ποιον τομέα θα θέλατε να εργαστείτε: Από δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού (εκδηλώσεις, εκθέσεις) σε όλη την Ελλάδα, μέχρι δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές, ραδιοπαρακολουθήσεις και φροντίδα αρκούδας ή λύκου και λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης του Αρκτούρου στο Νυμφαίο. Ειδικά για το Περιβαλλοντικό Κέντρο, ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι οι δύο ημέρες, η διαμονή καλύπτεται στον Αετό Φλώρινας, σε παραδοσιακό σπίτι της περιοχής, και η εκπαίδευση σας παρέχεται από το προσωπικό του Κέντρου. Μάθετε περισσότερα εδώ.  

*WWF  Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης συνέχεια, στα λημέρια της γνωστής διεθνούς οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Ως εθελοντές στην WWF, μπορείτε να συμμετάσχετε στην ομάδα εθελοντικής εργασίας της επιλογής σας – συμπληρώστε την σχετική αίτηση εδώ.  

*Ελληνική Ορινοθολογική Εταιρία Στην μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που έχει βάλει σκοπό της την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην χώρα μας, μπορείτε να προσφέρετε εθελοντικά την βοήθειά σας σε τομείς όπως η παρακολούθηση και καταμέτρηση πουλιών, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η προστασία μιας συγκεκριμένης περιοχής, το νομικό τμήμα, ή οποιοσδήποτε άλλος τομέας, στον οποίο θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε. Το δίκτυο της Ορνιθολογικής εταιρείας απλώνεται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πύλο, την Έδεσσα και το Αιγαίο, ενώ η χρονική διάρκεια της βοήθειάς σας μπορεί να ξεκινά από την μία ημέρα και να ξεπερνά τις δύο εβδομάδες, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο σας. Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή εδώ.  

*Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία  
Το φιλοζωικό έργο στην μεγαλύτερη οργάνωση του είδους στην χώρα επικουρείται από την προσπάθεια και τον χρόνο που διαθέτουν οι εθελοντές. Μπορείτε να συμμετάσχετε ή να βοηθήσετε στα μπαζάρ της οργάνωσης, στις ενημερωτικές εκστρατείες, στην προετοιμασία ομαδικών αποστολών, καθώς και στο φιλοζωικό και κτηνιατρικό κέντρο της Εταιρίας στο Κορωπί, όπου θα βγάζετε τα θεραπευμένα σκυλάκια βόλτα για άθληση ή θα τα μεταφέρετε με δικό σας μέσο, αν προκύψει κάποιος τραυματισμός και δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο. Μάθετε περισσότερα και συμπληρώστε την αίτηση εδώ.
 
*Ερυθρός Σταυρός Περισσότερα από 130 χρόνια ιστορίας μετρά μέχρι σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός, και όλα όσα πέτυχε τα χρωστά σε σημαντικό βαθμό και στο έργο των εθελοντών του. Εδώ μπορείτε να βοηθήσετε στα τμήματα της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Νοσηλευτικής, ως «Σαμαρείτες»-διασώστες, και στις δράσεις των ΑναζητήσεωνΜάθετε περισσότερα για κάθε τομέα εδώ

22.6.2016

Καλημέρα! Ξεκινάμε τη μέρα μας με θετικές σκέψεις!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Προσφορά..

"Αν δεν μπορείς να προσφέρεις φαΐ σε εκατοντάδες ανθρώπους, πρόσφερε σε ένα" 


Το φαγητό της ημέρας- Μοσχάρι κοκκινιστό κατσαρόλας(πηγή:http://akispetretzikis.com/)


Συστατικά
  • κ.σ. ελαιόλαδο
  • κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες 1 εκ
  • στικ σέλερι καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ
  • κιλό μοσχαρίσιο κιλότο κομμένο σε κομματάκια 5 εκ.
  • 2,5 κούπες κόκκινο κρασί 
  • κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • μέτριες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Προσθέτουμε το κρέας που έχουμε κόψει σε κομμάτια και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. 
  • Προσθέτουμε το κρασί και το θυμάρι, ανακατεύουμε και φέρνουμε σε βρασμό. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί στο μισό η ποσότητα του κρασιού ώστε να φύγει το αλκοόλ και να μην πικρίσει το φαγητό μας.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και το αλατοπίπερο.
  • Βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κρέας για 2 ώρες περίπου ανακατεύοντας ανα διαστήματα μέχρι να μαλακώσει.

Το τραγούδι της ημέρας- https://www.youtube.com/watch?v=U18gtNpUOMA