Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Η θρεπτική αξία του ρεβιθιού(πηγή:http://www.lesvosnews.net/)


Θρεπτική Αξία
Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Λόγω του ότι περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού διότι μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της τροφής. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Προστατεύει τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.
  • Πρωτεΐνες
Εκείνο που ξεχωρίζει το ρεβίθι από τα άλλα όσπρια είναι η ποιότητα των πρωτεϊνών του, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 20,5-30,5%, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη. Γι' αυτό και κατατάσσονται στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως είναι του γάλακτος, της σόγιας και του κρέατος.
  • Οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες στο ρεβίθι
Το ρεβίθι είναι καλή πηγή υδατανθράκων. Η περιεκτικότητά τους κυμαίνεται από 52,4%-70%. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε άμυλο και σε φυτικές ίνες η περιεκτικότητα τους κυμαίνεται από 7,1%-13,5%. Οι περισσότερες φυτικές ίνες βρίσκονται στη φλούδα του. Με το ξεφλούδισμα χάνεται το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών.
Υπάρχουν δύο βασικές μορφές φυτικών ινών στο ρεβίθι, οι διαλυτές στο νερό και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να συγκρατούν ή να απορροφούν το νερό από το έντερο και με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου.
  • Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη πολύ ουσιώδης για τη δημιουργία νέων ιστών και γενικά για την καλή υγεία του ανθρώπου. Ο οργανισμός του ανθρώπου δεν παράγει φολικό οξύ αλλά το προσλαμβάνει από τα τρόφιμα ή έτοιμα παρασκευάσματα. Το ρεβίθι μαζί με όλα τα άλλα όσπρια, όπως φακές και φασόλια περιέχουν υψηλό ποσοστό φολικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι μια σπουδαία βιταμίνη, ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες. Βοηθά και προστατεύει τα αγέννητα μωρά από διάφορες παθήσεις γι αυτό οι γυναίκες πριν και μετά την εγκυμοσύνη πρέπει να τρώνε τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ . Επίσης, παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης.
  • Τα μέταλλα και οι βιταμίνες
Το ρεβίθι είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, χαλκό και κάλιο. Τα ρεβίθια συγκρινόμενα με όλα τα άλλα όσπρια δίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό το πιο υψηλό ποσοστό σε σίδηρο. Από διάφορες έρευνες, φάνηκε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να πάρει το ασβέστιο και το μαγνήσιο από τα ρεβίθια και από τα φασόλια με την ίδια ευκολία που μπορεί να τα πάρει από το γάλα. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια ή φασόλια έχουν το ίδιο ποσοστό μαγνησίου με ένα φλιτζάνι γάλα. Ένα φλιτζάνι γάλα έχει το ίδιο ποσοστό ασβεστίου με πέντε φλιτζάνια φασόλια ή ρεβίθια. Επομένως, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα τις γυναίκες από την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ιδιαίτερα πλούσιο το ρεβίθι είναι στη βιταμίνη C, η οποία προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από το κρυολόγημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Συμπερασματικά, το ρεβίθι αποτελεί μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύει τον άνθρωπο από πολλές παθήσεις. Γι' αυτό και συστήνεται η επέκταση της χρήσης του στη διατροφή μας. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν το γεγονός ότι το παράγει ο τόπος και ας το καταναλώσουμε άφοβα εφόσον, προφανώς θα είναι αλλαγμένο από ουσίες που έχουν ως στόχο την διατήρηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.   

16/9/2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Μια νέα μέρα ξεκινά, ας δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Όνειρα...

"Δούλεψε σκληρά, κάνε μεγάλα όνειρα"


Το φαγητό της ημέρας- Αφράτα μπουρεκάκια με τυρί(πηγή:www.sintagespareas.gr)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελαδινό
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού σπορέλαιο (ΟΧΙ πολύ γεμάτα)
  • 2 μπέικιν πάουντερ
  • 2 κύβους μαγιά
  • 4 αυγά
  • αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη
  • 500 γρ. τυρί
  • 2 κρόκοι αυγών αραιωμένοι με λίγο νερό για την επάλειψη
  • σουσάμι

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε τα αυγά.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά εκτός από το τυρί.
  3. Αφήνουμε μισή ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί.
  4. Ανοιγούμε είτε στο χέρι μας ή με τον πλάστη ένα κομμάτι ζύμης σε σχήμα στρόγγυλο. Πατάμε με ένα ποτήρι για να έχουμε ομοιογενές σχήμα.
  5. Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
  6. Αραδιάζουμε τα μπουρεκάκια σε ταψί στο οποίο βάλαμε λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φύρνο για μισή ώρα ή μέχρι να πάρουν χρώμα στους 180 βαθμούς.

Το τραγούδι της ημέρας- ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Γυριστρούλα