Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Το κείμενο της Τετάρτης- Συναισθηματική διατροφή (πηγή:http://www.care.gr)



Ειναι πολλοί εκείνοι που δεν καταφέρνουν να αδυνατίσουν και να διατηρήσουν την απώλεια των κιλών τους, ακόμα κι όταν έχουν κάθε καλή διάθεση να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ειδικού. Πολυ πιθανόν να είστε κι εσείς ανάμεσα σε εκείνους τους "πολλους". Η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο πρόβλημα της συναισθηματικής διατροφής: αντι να λύνουμε τα προβλήματα μας, τα "τρωμε". Ειναι ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο ανάμεσα στις γυναίκες, οι οποίες βρίσκουν προσωρινή ανακούφιση από τα προβλήματα τους στο φαγητό.

Συναισθηματική διατροφή

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν την συναισθηματική διατροφή, έχουν:
α)Συχνά υπερφαγικά επεισόδια, κυρίως μετά από δυσφορική διάθεση. Τα υπερφαγικά επεισόδια χαρακτηρίζονται απο κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, μεγαλύτερη απ'ότι θα κατανάλωναν οι περισσότεροι άνθρωποι κατά την ίδια περίοδο και κάτω από παρόμοιες συνθήκες.
β)Μειωμένο αυτοέλεγχο. Νοιώθουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την κατανάλωση του φαγητού ή ότι δεν μπορουν να ελέγξουν τι και πόσο θα φάνε.
Μερικές ενδείξεις ότι μπορείτε να χάνετε κι εσείς τον έλεχγο είναι:
-τρώτε με γρήγορο ρυθμό.
-συνεχίζετε να τρώτε ακόμα κι όταν νοιώθετε χορτάτοι.
-τρώτε μεγάλες ποσότητες χωρις να υπάρχει σωματική πείνα.
-νοιώθετε ενοχές, κατάθλιψη, ακόμα και αηδία με τον εαυτό σας μετά το υπερφαγικό επεισόδιο.
Επειδή λοιπόν τα αίτια που οδηγούν στην συχνή κατανάλωση φαγητού είναι συνήθως συναισθηματικά, χρησιμοποιείται ο όρος συναισθηματική διατροφή. α πιο συνηθισμένα συναισθήματα που οδηγουν στην κατανάλωση φαγητού είναι:μελαγχολία,θυμός, άγχος, μοναξιά, και ανία.


Το προφίλ ατόμων με συναισθηματική διατροφή

Τα άτομα με συναισθηματική διατροφή είναι, κατά μέσο όρο, πιο υπέρβαροι κι έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις βάρους. Οι περισσότεροι προσπαθούν χρόνια να ακολουθήσουν δίαιτες. Μερικοί συνεχίζουν ακόμα, ενώ άλλοι εχουν πλέον σταματήσει έχοντας απογοητευθεί. Πολλές φορές οι ίδιες οι δίαιτες οδηγούν στα πρώτα υπερφαγικά επεισόδια.
Συγκριτικά με άλλους, τα άτομα με συναισθηματική διατροφή αντιμετωπίζουν συνήθως περισσότερα προβλήματα με τις κοινωνικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον επαγγελματικό τομέα. Επιπλέον, έχουν αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίνηση και αυτοπεποίθησης, αυξημένες σωματικές ανησυχίες και είναι περισσότερο ευαίσθητοι.

Πως αντιμετωπίζεται η συναισθηματική διατροφή;

Η αρχή της θεραπείας ξεκινά με την παρακολούθηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Σημειώνουμε την ώρα του φαγητού, τα γεγονότα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού, τις συμπεριφορές και τις πράξεις μετα το φαγητό(πχ. πρόκληση εμμετού που συμβαίνει στην βουλιμία).Με αυτό το τρόπο μαθάινουμε τις συγκεκριμένες καταστάσεις και συναισθήματα που οδηγουν στην κατανάλωση φαγητού. Επίσης μαθαίνουμε αν υπάρχει ειδικος συνδυασμός φαγητου-συναισθήματος.Μεσα απο αυτή την γνώση, και με την συμβολή της τροποποίησης της συμπεριφοράς μεσω μιας συντομης ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, μαθαίνουμε να αναζητούμε και να εφαρμόζουμε εναλλακτικούς τρόπους ικανοποίησης των ψυχικών αναγκών μας που δεν εχουν επίκεντρο το φαγητού. Γνωρίζουμε να ξεχωρίζουμε την σωματική απο την συναισθηματική πείνα.

25/5/2016

Αλλη μια υπέροχη μέρα ξημέρωσε!! Καλημέρα σε όλους!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Σκέψεις αγάπης..

"Γεμίζω το σώμα μου με σκέψεις αγάπης κάθε μέρα"


Το φαγητό της ημέρας- Πικάντικα κυπριακά πιτάκια με μαριναρισμένα τυράκια(πηγή:http://www.gastronomos.gr)

Υλικά
  • 1 κ.γ. χαρίσα (καυτερή σάλτσα πιπεριάς) ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο
  • τον πολτό από 1 - 2 σκελίδες σκόρδου
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 6 μικρά κυπριακά πιτάκια
  • 2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1/2 φλ. φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα 
  • μαριναρισμένα κατσικίσια τυράκια από βάζο (σε μπακάλικα και deli, χύμα ή σε βαζάκια από διάφορες ελληνικές εταιρείες - π.χ. Ερίφι, Ιναχος) ή κυβάκια φέτας, που περνάμε από ένα μπολάκι με λάδι και ρίγανη ξερή
Μερίδες για 6 πιτάκια
Προετοιμασία 10΄
ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ανακατεύουμε τη χαρίσα (καυτερή σάλτσα πιπεριάς) ή το ταμπάσκο, τον πολτό σκόρδου και το λάδι και αλείφουμε τα κυπριακά πιτάκια. Τα ψήνουμε για 8 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και τον κόλιανδρο ή μαϊντανό. Σερβίρουμε με τα μαριναρισμένα κατσικίσια τυράκια ή τα κυβάκια φέτας.

Το τραγούδι της ημέρας- Enrique Iglesias - DUELE EL CORAZON ft. Wisin