Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ζωοφιλική Πέμπτη- Χάμστερ, περιποίηση(πηγή:http://blog.eshopkatoikidio.gr/)



Κάθε ζωάκι που έχουμε σπίτι μας χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση ανάλογα πάντα με το είδος του. Από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρούνται ασφαλώς και τα χάμστερ που παρόλο το μικροσκοπικό τους μέγεθος, έχουν τις απαιτήσεις τους για να μπορούν να είναι ευτυχισμένα!
Εσείς φροντίζετε το αγαπημένο σας χάμστερ τόσο όσο χρειάζεται; Αν ανήκετε σε εκείνους που μέχρι σήμερα πίστευαν πως ένα χαμστεράκι μπορεί να είναι καλά αν έχει κάθε μέρα τροφή και νερό αλλά και έναν τροχό για να τρέχει μέσα στο κλουβί του, ήρθε η ώρα να αλλάξετε νοοτροπία. Κι αυτό γιατί ακόμη και τα τρωκτικά χρειάζονται ειδική περιποίηση και συστηματικό έλεγχο της υγείας τους, αν θέλετε να σας συντροφεύουν χωρίς προβλήματα μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

-Τα χάμστερ χρειάζονται για σπίτι ένα ήσυχο μέρος, έτσι ώστε να μπορούν να κοιμούνται όσες ώρες θέλουν ανενόχλητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το κλουβί που έχετε είναι και το κατάλληλο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο σε ρεύματα αέρα, στην ηλιακή ακτινοβολία ή στο υπερβολικό φως. Επίσης το πάτωμα του πρέπει να είναι μαλακό, πολύ καλή δουλειά μπορεί να κάνει μία καλή στρώση από ροκανίδι.
-Τα χάμστερ χρειάζονται χάδια και αγκαλιές, επομένως μην φοβάστε να τα αγγίξετε, ούτε να τα έχετε κλεισμένα μονίμως μέσα στο κλουβί τους. Προσέξτε όμως, τα αγγίζετε και τα χαϊδεύετε μόνο με τις άκρες των δακτύλων. Και επειδή αυτά τα μικροσκοπικά ζωάκια δεν βλέπουν καλά, πριν τα πιάσετε, ξεκινήστε να τους μιλάτε γλυκά ώστε να καταλάβουν από το ύφος της φωνής ότι το χέρι που θα τα χαϊδέψει είναι φιλικό. Να θυμάστε ότι τα χάμστερ αν σας γνωρίσουν καλά, θα αφεθούν στη φροντίδα σας με μεγάλη προθυμία. Αυτό απαιτεί χρόνο και καλή συμπεριφορά από εσάς. Για παράδειγμα αν κοιμούνται μην μπείτε στον πειρασμό να τα χαϊδέψετε γιατί αυτό θα κλονίσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο σας.
-Τα χάμστερ δεν τα πάνε πολύ καλά με το κρύο. Μάλιστα ο οργανισμός τους αντιδρά περίεργα αν εκτεθούν σε χαμηλή θερμοκρασία. Πιο συγκεκριμένα πέφτουν σε επιφανειακό κώμα, από το οποίο πρέπει να συνέλθουν σύντομα αλλιώς κινδυνεύουν να πεθάνουν από έλλειψη νερού. Για να βοηθήσετε το χάμστερ σας να συνέλθει και να βγει από το κώμα, το παίρνετε προσεκτικά στα χέρια σας και του κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ για να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος του.

-Το κλουβί, τα αξεσουάρ, τα δοχεία νερού και φαγητού πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με ζεστό νερό ενώ η σκάλα, ο τροχός και ο κορμός για τα νύχια του πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
-Σε καμία περίπτωση μην κάνετε μπάνιο το χάμστερ σας! Απαγορεύεται! Η επαφή με το νερό ενδέχεται να τους προκαλέσει κρυολόγημα με δυσάρεστες συνέπειες.

-Τα χάμστερ χρειάζονται φρέσκια τροφή σε καθημερινή βάση. Σε ποσότητα αρκεί μόνο μια κουταλιά της σούπας φαγητό την ημέρα, που θα πρέπει να συνοδεύεται όμως από ένα συμπλήρωμα φρούτων και λαχανικών. Απαραίτητα είναι τα λευκώματα, όπως και τα φυτικά λίπη, για την ενέργεια που τους χρειάζεται στις έντονες δραστηριότητες, όπως είναι το τρέξιμο. Για όσους δεν το ξέρουν, ένα χάμστερ καλύπτει ημερησίως μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το εσωτερικό του τροχού του!
-Τέλος δεν δίνουμε ποτέ στο χάμστερ μας γλυκά αφού αφενός δεν έχουν καμία διατροφική αξία και αφετέρου μπορεί να κολλήσουν στη γναθιαία κοιλότητα και να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.

25/8/2016

Να έχετε μια γλυκιά ημέρα, γεμάτη αγάπη!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Περισσότερο...

Λιγότερο απασχολημένος, περισσότερο συγκεντρωμένος
Λιγότερα νέα, περισσότερη τέχνη
Λιγότερα παράπονα, περισσότερη ευγνωμοσύνη
Λιγότερος θόρυβος, περισσότερη γαλήνη
Λιγότερο μίσος, περισσότερη αγάπη



Το φαγητό της ημέρας- ΜΠΑΤΒΙΝΙΑ, Η ΡΩΣΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ(πηγή:http://www.myrussiancuisine.com/)


Η μπατβίνια είναι κρύα ρωσική ψαρόσουπα που φτιάχνεται με κβας (αντί για νερό) και τα κύρια συστατικά της είναι το ψάρι και τα φύλλα παντζαριού.  Άλλα χορταρικά που χρησιμοποιούνται είναι το χρένο (αγριοράπανο), τα καρότα, τα λάπαθα, οι ρέβες, κάθε είδους ρεπάνι και επίσης ωμά λαχανικά, όπως το αγγούρι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Η γεύση της ιδιότροπη, με μια γλυκύτητα ασυνήθιστη για σούπα, γαργαλά ελαφρά τον ουρανίσκο εξαιτίας του κβας. Δροσερή, χορταστική και θρεπτικότατη, όπως άλλωστε όλες οι ψαρόσουπες.
Τα υλικά μας
500-600 γραμ. φρέσκο ψάρι
1 λίτρο κβας
150 γραμ. φύλλα παντζαριού
100 γραμ. σπανάκι
100 γραμ. λάπαθα
100 γραμ. χρένο (αγριοράπανο) ή εναλλακτικά 3-4 κ.σ. πάστας χρένου
3 αυγά
1-2 αγγούρια ανάλογα με το μέγεθος
150 γραμ. φρέσκα κρεμμυδάκια
300 γραμ. καραβιδοουρές
1 ματσάκι άνηθο
1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
1. Διαλέγουμε φιλέτο σολομού, πέρκας ή πέστροφα για να φτιάξουμε την μπατβίνια μας.
2. Το κβας είναι ένα παραδοσιακό ποτό των Ρώσων που χρησιμοποιείται συχνά στην μαγειρική. Πωλείται σε γυάλινη ή αλουμινένια συσκευασία στα καταστήματα με ρωσικά προϊόντα.  Επειδή έχει γλυκίζουσα γεύση, ρωτήστε για την μάρκα με την πιο ουδέτερη, λιγότερο γλυκιά γεύση.
3. Το χρένο (αγριοράπανο) έχει έντονα πιπεράτη γεύση και θα προσδώσει στην σούπα μας, που εξαιτίας των συστατικών της έχει αρκετά ουδέτερη γεύση, προσωπικότητα. Επειδή κι αυτό δύσκολα το βρίσκουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με πάστα χρένου που επίσης μπορούμε να αγοράσουμε από τα καταστήματα ρωσικών προϊόντων.
Έχουμε δύο επιλογές : απλή πάστα χρένου που είναι λευκή ή πάστα χρένου με παντζάρι με ωραίο παντζαρί χρώμα. Η επιλογή είναι θέμα γούστου. Όμως η δεύτερη επιλογή είναι πιο ήπια, επομένως γίνεται ευκολότερα αποδεκτή από τον ουρανίσκο μας και δίνει μια ελαφριά κόκκινη απόχρωση στον ζωμό της σούπας, η οποία θα είναι καταπράσινη.
Παρασκευή
1. Ρίχνουμε σε μικρή ποσότητα νερού που βράζει τα κομμάτια του ψαριού και τα μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, όσο χρειάζεται προσέχοντας να μην παραβράσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον ζωμό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τον ζωμό θα τον χρησιμοποιήσουμε για την σούπα μαζί με το κβας.
2. Τα λάπαθα, τα φύλλα του παντζαριού και το σπανάκι τα πλένουμε καλά και τα ζεματούμε. Τα κοτσανάκια από τα παντζάρια τα αφήνουμε λίγο περισσότερο μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε και τα τοποθετούμε στο σκεύος όπου θα ετοιμάσουμε την μπατβίνια μας.
3. Βράζουμε τα αυγά και τα ψιλοκόβουμε.
4. Αχνίζουμε τις καραβιδοουρές.
5. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα τρυφερά αγγουράκια.
6.Τρίβουμε το χρένο στην ψιλή μεριά του τρίφτη (εκτός αν χρησιμοποιήσουμε πάστα).
7. Το ένα τρίτο από τα υλικά που ψιλοκόψαμε το κρατούμε στην άκρη, ενώ τα υπόλοιπα τα τοποθετούμε μαζί με τα βρασμένα χορταρικά. Προσθέτουμε το κβας, τον ζωμό, την πάστα χρένου (αν υιοθετήσαμε αυτή την επιλογή), τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
8. Με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε σε φέτες το ψάρι και τις τοποθετούμε την μια δίπλα στην άλλη σε μια πιατέλα. Τις στολίζουμε με λεμόνι και κλωναράκια άνηθου.
9. Γύρω από το ψάρι αραδιάζουμε τα υλικά που κρατήσαμε στην άκρη, το κρεμμυδάκι, τα αυγά, το χρένο, το αγγουράκι, τις καραβιδοουρές. Εάν θέλουμε στολίζουμε και με πατάτα βραστή με την φλούδα της και κομμένη σε φετούλες.
Σερβίρισμα
Πριν το σερβίρισμα αφήνουμε την μπατβίνια στο ψυγείο για 1-2 ώρες στη συνέχεια την σερβίρουμε τοποθετώντας σε κάθε πιάτο μια ροδέλα λεμονιού και ένα φυλλαράκι άνηθο, ενώ την πιατέλα με το ψάρι την τοποθετούμε στο κέντρο του τραπεζιού.
Κατά τη ρωσική συνήθεια, υπάρχει στο τραπέζι κι ένα μπωλ με παγάκια, ώστε ο καθένας να κάνει την μπατβίνια όσο δροσερή την επιθυμεί.
Τέλος, αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε ό,τι και οι Ρώσοι μερακλήδες, οι οποίοι συνοδεύουν το βραστό ψάρι με φιλέτο καπνιστού λευκίσκου, ψαριού που ενδημεί στα νερά της Κασπίας. Εμείς θα το αντικαταστήσουμε με φιλέτο καπνιστού σολομού ή ρέγγας.
… και λίγα λόγια ακόμη
Η μπατβίνια ήταν από τα αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα των Ρώσων. Εθεωρείτο δε ντροπή για την νοικοκυρά εάν δεν μπορούσε να μαγειρέψει καλά την μπατβίνια. Σχετικά με αυτό υπάρχει και η παροιμία «Κατά την γυναίκα και η μπατβίνια της». Στην διάρκεια των αιώνων η μπατβίνια είδε την δημοτικότητά της άλλοτε να ανεβαίνει κι άλλοτε να πέφτει. Ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν τον 19ο αιώνα και μια πλούσια εκδοχή της εποχής αυτής είναι ετούτη εδώ.
Στο σημερινό ρωσικό τραπέζι η μπατβίνια σπάνια παρουσιάζεται στο μενού. Οι περισσότεροι δεν την έχουν ούτε ακουστά ή την έχουν συναντήσει μόνον σαν αναφορά σε λογοτεχνικά κείμενα. Παρόλα αυτά, η μπατβίνια ήταν και παραμένει ένα από τα μαργαριτάρια της ρωσικής γαστρονομίας. Και για αυτό όχι άδικα, όσοι γνωρίζουν, την ονομάζουν βασίλισσα των ρωσικών κρύων πιάτων.
Καλή σας όρεξη!
ή … επί το ρωσικότερον Πριγιάτναβο απετίτα!

Το τραγούδι της ημέρας- Μαλού - Τους Είπες Πως