Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Παρασκευή και υγεία- Δέκα οφέλη των διακοπών(πηγή:http://www.vita.gr/)


Περιορίζουν το στρες, ανεβάζουν τη διάθεση, μας κάνουν πιο έξυπνους, περισσότερο αθλητικούς και πιο υγιείς. Οι διακοπές μας υπόσχονται μια γενική ανανέωση του οργανισμού μας!

Τις βλέπουμε σαν μια βουτιά στην ελευθερία και την ευτυχία, γι’ αυτό και τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Οι διακοπές, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, τον τόπο προορισμού, τον προϋπολογισμό τους ή την παρέα, είναι για όλους μας μια ευκαιρία να... γλείψουμε τις πληγές μας και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για το επόμενο διάστημα. Οι ειδικοί, όμως, τονίζουν ότι οι διακοπές είναι πολύ περισσότερα από μια ανάπαυλα μέσα στην ανελέητη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έρευνες συνδέουν τις χαρούμενες στιγμές μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους μακριά από τις έγνοιες με καλύτερη υγεία, περισσότερη ενεργητικότητα, καλύτερο ύπνο και αυξημένη οξυδέρκεια. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα ευεργετικά οφέλη των διακοπών στην υγεία μας.
Χαρίζουν μια όαση για την ψυχή
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πίεση, οι διακοπές αποτελούν μια όαση που μας βοηθά να ξαποστάσουμε για λίγο και με περισσότερες δυνάμεις να επιστρέψουμε στην απαιτητική καθημερινότητα. Ο χρόνος αυτός, αν τον αξιοποιήσουμε συνετά, μας προσφέρει ουσιαστικά μια ικανότητα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον χάσει: το να ονειρευόμαστε και να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Η χαλάρωση,λοιπόν, η ενδοσκόπηση, η επαφή μας με τη φύση, αλλά και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορούν να θωρακίσουν τον ψυχισμό μας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και πάλι τις παντός είδους προκλήσεις της ζωής.
Τονώνουν την καρδιά
Μερικές μέρες σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μακριά από τις έγνοιες της καθημερινότητας, ρίχνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη), με αποτέλεσμα να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα η πίεση και να βελτιώνεται ο καρδιακός ρυθμός.
Μας κάνουν πιο fit
Ακόμα και για όσους δεν είναι λάτρεις της άσκησης, οι διακοπές προσφέρουν ευκαιρίες να μπουν σε κίνηση. Το κολύμπι, οι ρακέτες στην παραλία, το περπάτημα στην ακρογιαλιά ή ο χορός στο μπαράκι του νησιού -που όλοι λίγο πολύ κάνουμε- τονώνουν το σώμα μας, βελτιώνουν τη φυσική μας κατάσταση και ωφελούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επιπλέον, απαλλασσόμαστε από πόνους στο μυοσκελετικό μας σύστημα που οφείλονται στην καθιστική ζωή και την κακή στάση του σώματος. Φυσικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη δυνατότητα που μας παρέχουν οι καλοκαιρινές διακοπές για να γυμναστούμε ολοκληρωμένα, ακολουθώντας ένα από τα πολλά προγράμματα που θα βρούμε στην ενότητα fitness.
Ανεβάζουν τη διάθεση
Δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώσουν οι έρευνες. Όλοι νιώθουμε πιο χαρούμενοι στις διακοπές. Η απουσία υποχρεώσεων και περιορισμών, η απομάκρυνσή μας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, η συναναστροφή μας με αγαπημένα πρόσωπα, η επαφή μας με τη φύση, η δυνατότητα που μας δίνεται να ακολουθήσουμε τους δικούς μας προσωπικούς ρυθμούς και να ασχοληθούμε μόνο με όσα μας αρέσουν είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.
Μας κάνουν πιο ευτυχισμένους
Ολλανδοί επιστήμονες μελέτησαν για διάστημα 32 εβδομάδων ανθρώπους που βρίσκονταν σε διακοπές και άλλους που δεν ήταν, προκειμένου να διερευνήσουν ταεπίπεδα ευτυχίας των συμμετεχόντων. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι διακοπές κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους», υποστήριξε ο επικεφαλής της μελέτης, ψυχολόγος Jeroen Nawijn. Το εντυπωσιακό ήταν ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι την περίοδο που οργανώνουμε τις λεπτομέρειες των διακοπών μας τα επίπεδα της ευτυχίας είναι ακόμη πιο αυξημένα συγκριτικά με την ίδια την περίοδο των διακοπών.
Τροφοδοτούν τη ζωτικότητα
Για να διατηρήσουμε την ενεργητικότητά μας, πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά μας τουλάχιστον κάθε 62 μέρες, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές. Μάλιστα, όσοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν περισσότερο από 2 μήνες μέχρι τις επόμενες διακοπές τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ευερέθιστοι και είναι πιο επιρρεπείς σε ιώσεις. Επιπλέον, γίνονται λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους και είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αρκούν 1-2 μέρες εκτός δουλειάς για να αισθανθούν ανανεωμένοι και ενεργητικοί. Το 7% απάντησε ότι νιώθει να χαλαρώνει μετά τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών και το 4% είπε ότι δεν χαλαρώνει ποτέ.
Μας δυναμώνουν
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κατακόκκινο κομμάτι καρπούζι! Τους καλοκαιρινούς μήνες τα φρούτα φοράνε τα καλά τους και γίνονται τόσο προκλητικά στη γεύση, που ακόμα και όσοι δεν είναι λάτρεις του είδους τα δοκιμάζουν. Έτσι, τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, ακριβώς επειδή τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα κάνουν τα ψάρια και τα θαλασσινά εξαιρετικά δελεαστικά, επωφελούμαστε από τα ιδιαίτερα ευεργετικά τους συστατικά. Ιδίως τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και η πέρκα) αποτελούν μια πραγματική «βόμβα» υγείας, αφού χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής και περιορισμό του πόνου, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.
Νικούν τον πόνο
Οι ημικρανίες, οι πονοκέφαλοι και άλλοι πόνοι που σχετίζονται με το στρες, όπως είναι το αυχενικό σύνδρομο και διάφορες στομαχικές διαταραχές, συνήθως υποχωρούν έως και ξεχνιούνται εντελώς όταν βρεθούμε στον καλοκαιρινό μας προορισμό. Έτσι, σε συνδυασμό με την καθαρή ατμόσφαιρα, ξεχνάμε τις αϋπνίες και κοιμόμαστε «σαν πουλάκια».
Εξασκούν το μυαλό!
Οι διακοπές είναι συνυφασμένες για τους περισσότερους από εμάς με ένα καλό βιβλίο. Κάτω από το αρμυρίκι, στο κατάστρωμα ή στην ξαπλώστρα, οι σελίδες ενός βιβλίου αποτελούν τον ιδανικό σύντροφο. Μάλιστα, σύμφωνα με πλήθος ερευνών, το διάβασμα αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου, επομένως την ώρα που διαβάζουμε χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας συγκριτικά με όταν παρακολουθούμε π.χ. τηλεόραση. «Γι’ αυτό και γινόμαστε πιο οξυδερκείς», τονίζουν οι ειδικοί.
Χαλάρωση με ένα βιβλίο
Μόλις 6΄ ανάγνωσης την ημέρα είναι αρκετά για να μας βοηθήσουν να αποβάλλουμε το καθημερινό στρες, υποστηρίζεται σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, «το να "χάνεσαι" μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου οδηγεί στην απόλυτη χαλάρωση».
Μας κάνουν πιο παραγωγικούς
«Οι καλύτερες ιδέες μάς έρχονται στο μυαλό όταν είμαστε εκτός δουλειάς», λένε οι ειδικοί. Η εξήγηση βρίσκεται μάλλον στην έλλειψη πίεσης προκειμένου να ανταποκριθούμε σε συνεχείς καταστάσεις κρίσης που παρουσιάζονται στον εργασιακό μας χώρο. Έτσι, στις διακοπές που είμαστε χαλαροί έχουμε περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούμε καινοτόμες ιδέες. «Ειδικά όσοι εργάζονται σε δημιουργικές δουλειές έχουν ανάγκη να ανανεώνουν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα», εξηγούν οι επιστήμονες.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, ειδικό παθολόγο

2/9/2016

Καλημέρα φίλοι μου!! Να έχετε όλοι μια όμορφη και χαμογελαστή μέρα!!


Το απόφθεγμα της ημέρας- Αλλαγή..

"Στο τέλος μετανοιώνουμε μόνο για τις αλλαγές που δεν κάναμε"


Το φαγητό της ημέρας- Patatas bravas (Πατάτας μπράβας)(πηγή:http://www.oneman.gr/)

Τσίλι(κος) Μεζές 



Ταυτότητα: Ορεκτικό



Προέλευση: Μαδρίτη



Κωδ. Όνομα: Πατάτες



Αυτό που κάνει τη διαφορά: Η καυτερή σάλτσα 



Το πιο διάσημο ορεκτικό της Ισπανίας (tapas) είναι απλό στο μαγείρεμα και θεϊκό στη γεύση! Η μαδριλένικη συνταγή θέλει τις πατάτες μπράβας κομμένες σε ακαθόριστα σχήματα 2 κυβ. εκατ., να βράζουν αρχικά με τη φλούδα. Έπειτα αλλάζουν «μεταφορικό μέσο», τηγανίζονται και περιμένουν καρτερικά, την καυτή κοκκινομάλλα συνοδό τους (σάλτσα),για να εμφανιστούν στο πιάτο σας. Κλασσικός μεζές, σερβίρεται με κρασί, μπίρα ή ένα σφηνάκι orujo, σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο, με πλήθος παραλλαγών στη συνοδεία: ξανθιά, μελαχρινή, καυτή και μη. 



Συστατικά: πατάτες, ελαιόλαδο, ντομάτα, ταμπάσκο, ξύδι, μαύρο πιπέρι, πάπρικα, ψωμί (για να φύγει το κάψιμο). 

Το τραγούδι της ημέρας- Όμορφη μέρα ~ Μιχάλης Χατζηγιάννης