Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Φιλοζωική Πέμπτη- Βασικές συμβουλές φροντίδας αλόγων(πηγή:www.adespoto.gr)


Ένα αξιοθαύμαστο, περήφανο, επιβλητικό και πανέμορφο ζώο.
Μόνο οι καλύτερες λέξεις μπορούν να περιγράψουν αυτό το ονειρεμένο ζώο. Το άλογο.

Όμως για να μπορείς να το βλέπεις καμαρώνοντας το, πρέπει να εξοπλιστείς με υπομονή και κυρίως αγάπη για να μπορέσεις να του προσφέρεις όλα όσα χρειάζεται! Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να ξέρεις ότι το άλογο μπορεί να σου μιλήσει, το θέμα είναι εσύ αν θα μάθεις να το καταλαβαίνεις. Τα άλογα είναι σαν τα μικρά παιδιά, χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, περιποίηση και όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να αφιερώνουμε.



Σημαντικές συμβουλές για την φροντίδα του αλόγου!
  •  Το πιο βασικό που πρέπει να παρέχουμε σε ένα άλογο πάντα, είναι το νερό! Πρέπει να έχει πάντοτε καθαρό νερό. Επίσης η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το νερό είναι 10c. Στην περίπτωση που το νερό είναι πολύ κρύο μπορεί να προκαλέσει στο άλογο κολικούς.
  •  
  • Όσον αφορά τη διατροφή του ζώου μας τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο.
  •  
  • Ο λόγος είναι επειδή πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ειδικά με την ποσότητα. Το πεπτικό σύστημα του αλόγου είναι πολύ απλό και διαθέτει μόνο ένα στομάχι το οποίο είναι πολύ μικρό
  • .
  • Συνεπώς τα άλογα πρέπει να τρώνε μικρές ποσότητες αλλά τακτικά γεύματα. Δεν πρέπει να παραμένει περισσότερο από 8 ώρες νηστικό.
  •  
  • Αν δεν προσέξουμε την ποσότητα τότε βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο το ζώο μας. Κάποια άλλα προβλήματα που είναι πιθανά να προκληθούν με το υπερβολικό βάρος είναι:

1.    αυξημένη πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονες
2.    μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης  ενδονυχίτιδος
3.    κίνδυνο εμφάνισης ορθοπεδικών προβλημάτων(σε αρθρώσεις και οστά) σε νεαρά, αναπτυσσόμενα άλογα.
4.    μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις και τα πόδια.
5.    χειροτέρευση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.
6.    λιγότερο εύκολο για το άλογο να ανταπεξέλθει σε ψηλές θερμοκρασίες και να αποβάλλει την θερμότητα μετά από άσκηση.
7.    συσσώρευση λίπους γύρω από τα κύρια όργανα δυσκολεύοντας την λειτουργία τους.
8.    ελάττωση της αναπαραγωγικής ικανότητος.
9.    περισσότερο νωθρό και κουράζεται εύκολα



(Η ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝONA ΤΟ 2,5% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ)


  • Στη διατροφή θα πρέπει επίσης να προσέξουμε και την ποιότητα της τροφής. Ο σανός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής τους. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μουλιάσουμε το σανό στο νερό για περίπου 12 ώρες για άλογα τα οποία έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες.  Κάποιο άλλο είδος τροφής είναι τα πίτουρα. Τα πίτουρα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ευκολόπεπτα από το πεπτικό σύστημα του αλόγου. Η ποσότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 και πρέπει να τα υγράνετε πριν του τα δώσετε.  Οι ξηροί καρποί είναι επίσης ένα βασικό κομμάτι της διατροφής, επιλέγοντας όμως την σωστή.

(ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ ΣΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΑΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ)

Οι κανόνες διατροφής:

1.Ταΐζετε λίγο και συχνά , όπως το απαιτεί η φύση του αλόγου, καθώς έχει μικρό στομάχι. Τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα, ποτέ 1 φορά.

2.Ταΐζετε την σωστή και ακριβή ποσότητα τροφής που αναλογεί στο κάθε άλογο σύμφωνα με τις ανάγκες του.

3.Χρησιμοποιείτε μόνο καλής ποιότητας τροφή.

4.Πάντα σωστό τύπο τροφής για το άλογο μας, για κάθε κατηγορία τροφής υπάρχουν πολλές ποικιλίες και διάφορες ποιότητες. Αναζητήστε αυτή που ταιριάζει στο άλογο μας σύμφωνα με τις ανάγκες του και ιδιαιτερότητες του.(Σανό ,δημητριακά, έτοιμα μείγματα ,συμπληρώματα κ.λ.π)

5.Προσέξετε τις τροφές που χρειάζονται επεξεργασία.

6.Να υπάρχει πάντα διαθέσιμο καθαρό και φρέσκο νερό.     


  • Ο στάβλος πρέπει να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις ώστε να αερίζεται, να υπάρχει αρκετό φως και να μην προκαλεί δυσκολία στην μετακίνηση του αλόγου σας. Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 10-15c. Επίσης πρέπει πάντα να είναι καθαρός. (ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ, ΟΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ)
  • Τώρα φτάσαμε σε ένα θέμα πολύ σημαντικό, που δυστυχώς αν δεν το προσέξουμε αποτελεί μεγάλη απειλή για το ζώο μας, οι οπλές. Η λίπανση είναι κάτι πολύ βασικό γιατί τα νύχια των αλόγων χρειάζονται υγρασία και η λίπανση είναι αυτό που τα διατηρεί ενυδατωμένα.  Η μόλυνση των οπλών μπορεί να προκαλέσει πολλές αν όχι και τις περισσότερες ασθένειες στο άλογο μας. Γι' αυτό πρέπει πάντα να το φροντίζουμε.

© Adespoto.gr
της Άντριας Λ.,
φοιτήτριας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με ειδίκευση στην φροντίδα αλόγων -
μέλους της ομάδας του adespoto.gr

7/7/2016

Πολλές καλημέρες και να μην ξεχνάμε ότι ο,τι συμβαίνει είναι μόνο για καλό!


Το απόφθεγμα της μέρας- Ζωές..

"Οι ζωές μας ξεκινάνε να τελειώνουν τη μέρα που σιωπάμε για σημαντικά πράγματα"

Το φαγητό της ημέρας-Τυρόπιτα κουρού(πηγή:http://akispetretzikis.com)

Συστατικά
Για τη ζύμη
  • 130 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά (το ένα χωρισμένο σε ασπράδι και κρόκο)
  • 210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 70 γρ. σιμιγδάλι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
  • 400 γρ. τυριών (γραβιέρα, φέτα, παρμεζάνα ή ό,τι έχετε στο ψυγείο σας), κρατήστε λίγο για πασπάλισμα
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 πιπεριά κόκκινη, καυτερή, ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη), ψιλοκομμένα
  • πιπέρι
  • αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και με το σύρμα χτυπάμε να αφρατέψουν καλά.
  • Ρίχνουμε μέσα και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά – σιγά το ένα αυγό, ελαφριά χτυπημένο.
  • Το δεύτερο αυγό το χωρίζουμε σε κρόκο και ασπράδι. Ρίχνουμε τον κρόκο στο μείγμα που βρίσκεται στο μίξερ. Το ασπράδι θα το χρησιμοποιήσουμε για άλειμμα της ζύμης στο τέλος.
  • Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε μέσα το αλεύρι, το σιμιγδάλι , το μπέικιν και ανακατεύουμε στην αρχή με μία κουτάλα και μετά λίγο με τα χέρια, δημιουργώντας ένα όμορφο ζυμάρι.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα να παγώσει.
  • Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, ξεκινάμε τη γέμισή μας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς, στον αέρα.
Για τη γέμιση
  • Τρίβουμε τα τυριά στον χοντρό τρίφτη, εκτός από τη φέτα που την σπάμε με τα χέρια.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα τυριά, το τυρί κρέμα, την πιπεριά, τα μυρωδικά και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αν τα τυριά μας δεν είναι αρκετά αλμυρά,  προσθέτουμε λίγο αλάτι.
  • Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
  • Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα  20 εκ.
  • Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι από το ζυμάρι και με τη βοήθεια ενός πλάστη και λίγο αλεύρι,  το ανοίγουμε και το απλώνουμε στον πάτο της φόρμα μας, αφήνοντας λίγο ζυμάρι να προεξέχει από τα τοιχώματα.
  • Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και γυρίζουμε τη ζύμη που προεξέχει προς τα μέσα.
  • Ανοίγουμε λίγο περισσότερο το δεύτερο ζυμάρι μας γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε πτυχώσεις στην επιφάνεια της πίτας.
  • Απλώνουμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση και προσπαθούμε να κάνει πτυχώσεις.
  • Αλείφουμε το φύλλο με το ασπράδι των αυγών και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραία χρυσαφένιο χρώμα.

Το τραγούδι της ημέρας- ΗΒΗ ΑΔΑΜΟΥ - "Tίποτα Δε Μας Σταματά" (