Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Το φαγητό της ημέρας- ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ (www.sintagespareas.gr)

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΟΥ ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ(www.sintagespareas.gr)


Υλικά
  • 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 5 αυγά (2 ολόκληρα και 3 κρόκους)
  • 100 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο ζωμό μοσχαριού
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • μοσχοκάρυδο
  • μυρωδικά (θυμάρι ή ρίγανη ή δάφνη)
  • μαϊντανός

Εκτέλεση

  1. Μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 2κ.σ. που τις χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής.
  2. Μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να "κρατάνε".
  3. Κιμάς:Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν, μετά βάζουμε τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τα μυρωδικά. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
  4. Στον κιμά ρίχνουμε το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
  5. Στον πάτο του ταψιού βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Στα μακαρόνια όπως είναι στο ταψί προσθέτουμε τα 2 αυγά σπασμένα, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια (ανακατεύουμε λίγο να πάει παντού) πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.
  6. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  7. Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.


4 σχόλια:

  1. Ιδιαίτερο το παστίτσιο σου...αυγά κ φέτα πρώτη φορά συναντώ!!! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρεσε!! Ειναι του Αλη Πετρετζικη!! Εγω ευχαριστω!! :D

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. χαχαχ ναι παστιτσακι σταθερη αξια!

      Διαγραφή