Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Κείμενο της Τετάρτης- Αποδοχή, όχι κριτική

 

   Ο άνθρωπος γεννιέται τέλειος, δεν γίνεται. Και με αυτή τη φράση ξεκινάω το κείμενο της Τετάρτης. 
  Είμαστε τα πρότυπα που έχουμε στο μυαλό μας.
 Αυτά τα πρότυπα καλλιεργήθηκαν μέσα μας από μικρή ηλικία. Δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε κάτι παραπάνω από αυτά τα πρότυπα όταν έχουν εμποτιστεί στην ψυχή μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε τότε θα είμαστε ελεύθεροι και θα δούμε την αξία μας. Δεν είμαστε η αρνητική κριτική των γονιών μας ή το αν εργαζόμαστε ή η προσωπική μας κατάσταση ή τα πτυχία μας ή η οικονομική μας κατάσταση. Είμαστε μοναδικοί, γεμάτοι αγάπη, άξιοι, ικανοί, χρήσιμοι ούτως ή άλλως. Έτσι γεννηθήκαμε και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε η δική μας κριτική ούτε των άλλων. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε.
  Αλλάζουμε λοιπόν τα πρότυπα που έχουμε στο μυαλό μας και αλλάζει και η ζωή μας.
  Οι άλλοι είναι καθρέφτες του εαυτού μας. 
  Κάτι που μας ενοχλεί στους άλλους είναι κάτι που μας ενοχλεί και στον εαυτό μας... Όταν κάποιος άνθρωπος στη ζωή μας μας ενοχλεί και τον κριτικάρουμε τότε δεν έχει έρθει τυχαία στη ζωή μας. Γνωρίζοντας ότι οι άλλοι είναι καθρέφτης του εαυτού μας τότε πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη που μπήκαν στη ζωή μας. Μας δείχνουν που πρέπει να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και ποια πρότυπα που κουβαλάμε από το παρελθόν πρέπει να αφήσουμε ελεύθερα, να βγουν από μέσα μας. 
  Όταν αποδεχτούμε τους άλλους σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και τον εαυτό μας και το αντίστροφο.
  Η κατανόηση και όχι η κριτική είναι η αντίδραση που καλό θα ήταν να έχουμε.
 Δεν Ξέρουμε τί παρελθόν έχει ο καθένας, τί έχει περάσει, πώς έχει μεγαλώσει. Το να κριτικάρουμε καμιά φορά φαίνεται να είναι το πιο εύκολο γιατί έτσι μας έμαθαν άλλα είναι και το πιο καταστροφικό. Η κριτική δεν προσφέρει τίποτα παρά αναπαράγει επιπλέον κριτική. Αποδοχή λοιπόν και κατανόηση. Η αλλαγή ας ξεκινήσει από εμάς. 
  Ο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που δεν κριτικάρει αλλά αποδέχεται τον εαυτό του και τους άλλους. 
   Εμείς επιλέγουμε τις σκέψεις μας.
  Επιλέγουμε να είμαστε θετικοί, να αισθανόμαστε ασφαλείς και ευγνώμονες για ότι μας συμβαίνει στη ζωή μας. Επιλέγουμε να κάνουμε σκέψεις αγάπης, αποδοχής, χαράς, κατανόησης, ευγένειας, καλοσύνης, φιλίας. 
 Η θετικές σκέψεις οδηγούν σε μια θετική ζωή.
 Όλα αυτά θέλουν καθημερινή δουλειά. Δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξουμε στο μυαλό μας τα πρότυπα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Είναι παρόλα αυτά εφικτό. Άλλωστε με το να αποδεχτούμε την αξία μας αποδεχόμαστε την πραγματικότητα. Η ίδια η φύση μας έκανε άξιους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το συνειδητοποιήσουμε.

4 σχόλια:

 1. Ο άνθρωπος γεννιέται και βελτιωνεται αρκει να το θελει πραγματικα ο ιδιος
  Υπεροχο αρθρο φιλεναδιτσα μου και μου αρεσε πολυ ο επιλογος
  φιλιαααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαιρομαι που σου αρεσε Κικουλη μου!! φιλακια!!!

   Διαγραφή
 2. μην κρίνεις, για να μην κριθείς!! :) πρώτα πρέπει να είμαστε κριτές του εαυτού μας για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ουσιαστικά την αξία του πλησίον μας! φιλάκια, καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή