Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Το φαγητό της ημέρας- Γεμιστό κοτόπουλο (http://faghta-giagias.blogspot.com/)

 Γεμιστό κοτόπουλο (http://faghta-giagias.blogspot.com/)



Υλικά

•    1 κοτόπουλο ολόκληρο
•    τα εντόσθιά του
•    250 γραμ. κιμά
•    1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
•    1 πράσο σε ροδέλες (μόνο το άσπρο)
•    5 - 6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•    4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
•    50 γραμ. κουκουνάρι ή ½ κούπα
•    5 κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
•    1 κούπα κρασί
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ 
κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    1 
κουτ. σούπας φυτίνη
•    1 
κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    ½ κρασοπότηρο κρασί


 Για τη μαρινάδα

•    ½ κούπα ή 85 γραμ. φυτίνη ή βούτυρο, λιωμένη
•    1 πορτοκάλι (το χυμό του)
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, βάζουμε νερό να βράσει, ρίχνουμε τα εντόσθια για 1', να τα ζεματίσουμε, κι έπειτα τα βγάζουμε.
Τα πλένουμε προσεκτικά και τα ψιλοκόβουμε. 
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα - έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά και εντόσθια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά και εντόσθια
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε τη φυτίνη και ρίχνουμε το χυμό απ᾿ το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Τ᾿ ανακατεύουμε, περιχύνουμε το κοτόπουλο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 ώρες. 
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι και τη φυτίνη να ζεσταθούν και σοτάρουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το πράσο και τα εντόσθια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά και εντόσθια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά και εντόσθια
Μετά από 4'- 5', ρίχνουμε το κρασί, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
Αφήνουμε τη γέμιση, τουλάχιστον ένα τέταρτο να κρυώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά και εντόσθια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά και εντόσθια
Παίρνουμε το κοτόπουλο, το βάζουμε στη γάστρα, το αλατοπιπερώνουμε μέσα κι έξω, το γεμίζουμε με τη μισή γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κλείσουμε το άνοιγμα, τοποθετώντας δύο πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά και εντόσθια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά και εντόσθια
Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση σε μια άκρη και περιχύνουμε το φαγητό μας, με την μαρινάδα που είχαμε το κοτόπουλο. 
Προσθέτουμε μισό κρασοπότηρο κρασί, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1½ ώρα στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις. 

Έπειτα ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν δεν έχει, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. 
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35' - 40', μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει το κοτόπουλο. 
Για να δούμε αν ψήθηκε, τρυπάμε με μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι έτοιμο.

-- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να μην στεγνώσει, με ένα κουτάλι, το περιχύνουμε με τα υγρά του.
-- Δεν θα πρέπει να γεμίσουμε με τη γέμιση το κοτόπουλο μέχρι πάνω, επειδή το ρύζι θα φουσκώσει και το κοτόπουλο θα ανοίξει.

4 σχόλια:

  1. και χρειαζομου μια τέτοια συνταγή!!! ευχαριστούμε πολύ!!! φαίνεται πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή