Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Μπακαλιάρος με άγρια χόρτα του βουνού(www.sintagespareas.gr)



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φύλλο μπακαλιάρου παστού
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντομάτα κονκασέ
  • 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετούλες
  • 1 1/2 κιλό χόρτα του βουνού (ραδίκια, ζοχούς, γαλατσίδες, καυκαλίθρες, πικραλίθρες κ.λπ.)
  • 1 φλ.τζ. ελαιόλαδο
  • Λεμόνι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικό)


Πώς το κάνουμε:

  • Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε τον μπακαλιάρο, κομμένο κομμάτια, μέσα σε μια λεκάνη με νερό (αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 2 φορές) και τον ξαρμυρίζουμε.
  • Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στραγγίζουμε από τα νερά.
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα.
  • Τα βράζουμε δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε.
  • Με μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν, χωρίς να μαυρίσουν.
  • Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό (το ρίχνουμε με προσοχή, ανάλογα με την ποσότητα των χόρτων και πόσο υγρά είναι, για να μην γίνει το φαγητό νερουλό), τη ντομάτα, το μπούκοβο (πάντα προαιρετικά) και τ΄αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση.
  • Προσθέτουμε τα χόρτα και μέχρι να βράσουν κανονικά.
  • Τοποθετούμε πάνω από τα χόρτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα’ αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο ακόμα περίπου 1 τέταρτο της ώρα μέχρι να βράσει το ψάρι (δοκιμάζουμε).
  • Σερβίρεται ζεστό και με λίγο χυμό λεμονιού ανάλογα με τα γούστα.

2 σχόλια: