Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Το κείμενο της Τετάρτης- Οργάνωση! Οργάνωση είναι το τί κάνεις πριν κάνεις κάτι, ούτως ώστε όταν το κάνεις να μην είναι όλα μπερδεμένα.
 Στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας έχουμε διάφορα να κάνουμε. Να πληρώσουμε λογαριασμούς, να καθαρίσουμε το σπίτι, να μαγειρέψουμε, να έχουμε κάποια δραστηριότητα, να ψωνίσουμε, να εργαστούμε, να θυμηθούμε γιορτές και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες που αν δε γίνουν σε καθημερινή βάση μαζεύονται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τακτοποιηθούν και αυτό προκαλεί στρες, αντιπαραγωγικότητα και γενικά ένα χάος.
 Η οργάνωση προσφέρει παραγωγικότητα, ελαχιστοποίηση εκκρεμοτήτων, πραγματοποίηση στόχων, ποιοτικότερη και πιο διαχειρίσιμη ζωή. Η οργάνωση είναι λιγότερη κουραστική από την ανοργανωσιά. 
 Κατ αρχάς ξεκινώντας να οργανώνεσαι μην εστιάζεις στις λεπτομέρειες, μάθε να ξεχωρίζεις την ουσία από την πληθώρα των πληροφοριών. Έτσι συσσωρεύεις την ενέργεια και το χρόνο σου πιο εποικοδομητικά κάνοντας αυτά που πρέπει χωρίς να κουράζεσαι με περιττές πληροφορίες.
 Επίσης μην περιμένεις να θυμάσαι τα πάντα απ έξω, γράψτα. Θες να χρησιμοποιήσεις χαρτί, υπολογιστή, κινητό ο,τι προτιμάς αρκεί να γράψεις ο,τι είναι να θυμάσαι. Γράψε τί δουλειές έχεις για την επόμενη μέρα, φτιάξε ένα πλάνο για τη βδομάδα. Καθαριότητες, ψώνια, γενέθλια, δώρα, λογαριασμοί, δραστηριότητες, ραντεβού κ.α.. 
 Ταυτόχρονα φτιάξε πρόγραμμα και βάλε προθεσμίες. Οι οργανωτικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην ξοδεύουν άσκοπα το χρόνο τους επειδή γνωρίζουν ότι αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Βάλε προθεσμίες, στόχους και με ποια βήματα σκοπεύεις να τους υλοποιήσεις. Και το σημαντικότερο να είσαι συνεπής. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους και βήματα που θα τους πετύχεις για να μην τους παραμελείς.
 Σημαντικό επίσης είναι να μην επαναπαύεσαι άπραγος αφήνοντας τις εκκρεμότητες να συσσωρεύονται. Αυτό θα σου προσθέσει έξτρα στρες και προβλήματα.
 Εκτός από τα παραπάνω οργάνωσε τον χώρο σου ούτως ώστε να μην χάνεις χρόνο ψάχνοντας πράγματα. Τακτοποίησε τα βάσει είδους, ημερομηνίας, βάλε ταμπέλες, χρησιμοποίησε κουτιά. 
 Επίσης κανόνισε μέσα στη βδομάδα να φρεσκάρεις τις εκκρεμότητες σου. Ποίες υλοποίησες, ποιές εκκρεμούν, τί καινούργιο έχει προκύψει.
 Άλλο σημαντικό είναι να κρατάς μόνο ο,τι χρειάζεσαι. Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα στα πράγματά σου και πέτα ή δώρισε ότι δεν χρειάζεσαι.
 Καθώς επίσης για να μην ξαναγοράσεις άχρηστα πράγματα να ψωνίζεις με λίστα.
 Τέλος αλλά εξίσου σημαντικό είναι να εργάζεσαι! Βάλε προσπάθεια, μην τεμπελιάζεις. Όρισε και χρόνο που θα ξεκουράζεσαι και θα διασκεδάσεις. Να έχεις μια ισορροπία στη ζωή σου. Μην σταματάς ποτέ να προσπαθείς γιατί απλά μπορείς!!

(πηγές: life.org, psychologytoday. com)

bosco/forest/xristina

2 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρον κείμενο!
  Αυτό με την οργανωτικότητα το έχω, χωρίς βέβαια να καταντάει ψυχαναγκασμός. Λίστες επίσης κάνω για διάφορα πράγματα, όχι μόνο για το μάρκετ. Με βοηθάει να μην ξεχνώ τις διάφορες εκκρεμότητες και παίρνω τρελή ικανοποίηση όταν σβήνω ένα-ένα αυτά που έχω τελειώσει!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το να διαγράφεις πράγματα απο τις λίστες είναι όντως ευχάριστο συναίσθημα. Φιλάκια φίλη μου!

   Διαγραφή