Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Χοιρινό με δαμάσκηνα(πηγή:http://mikrikouzina.blogspot.com.cy/)

(υλικά για 4 άτομα)
Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό μπούτι χοιρινό (ενώ είπα στον σύζυξ να φέρει τηγανιά για πιο ευκολία, μου έφερε μπούτι ολόκληρο και καθόμουν κι έκοβα)
  • ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο (ή ό,τι έχετε)
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 κ. σ. μουστάρδα
  • 1 κ. γλ. σιναπόσπορο -όχι σκόνη αλλά σπόρους (αν δεν έχετε σιναπόσπορο, προτιμείστε μια μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο ή απλά παραλείψτε το)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κύβο σκόρδου ή ½ κ. γλ. σκόνη σκόρδο ή 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή λιωμένο
  • 250 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 1 κ. σ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 ποτήρια νερού νερό

Τι κάνουμε:
Τεμαχίζουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια (μπουκιές), ενώ το καθαρίζουμε από τα λίπη του.
Μπορεί το χοιρινό να υστερεί σε ποιότητα από το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά έχει ένα καλό: το λίπος του είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί σε αντίθεση με το μοσχαρίσιο που δεν είναι εύκολο πάντα.

Το πλένουμε και το αφήνουμε να σουρώσει.

Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι το λάδι και βάζουμε το κρέας.

Το γυρίζουμε στη φωτιά να ασπρίσει από όλες τις μεριές. Η διαδικασία αυτή μου πήρε 15 λεπτά.

Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (αν θέλετε μπορείτε να τα προσθέσετε και πριν το σβήσιμο).

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το σιναπόσπορο, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά.

Συνολικά, μου πήρε 1 και ½ ώρα για να ετοιμαστεί. Στη διάρκεια του μαγειρέματος, πρόσθεσα άλλα 2 ποτήρια νερό, κατά το τέλος του μαγειρέματος μάλιστα.

Στην μιάμιση ώρα, χαμήλωσα τη φωτιά, φρόντισα να έχει νερό αλλά όχι τόσο ώστε να θέλει πολλή ώρα βράσιμο και πρόσθεσα τα δαμάσκηνα και το μέλι.
Άφησα να βράσουν για 5 λεπτά και έσβησα τη φωτιά.

Συνοδεύτηκε και ρύζι σουρωτό, σαλάτα λάχανο καρότο και κρασί χαρισμένο από φίλους (ίδιο με αυτό που προστέθηκε μέσα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου