Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Πάπια ψητή με γλυκόξινη σάλτσα(πηγή:www.sintagesmamas.com)



Υλικά: 

  • 1 (3-4 κιλά) πάπια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για τη σάλτσα

  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας σόγια σος
  • 4 κουταλιές της σούπας κόκκινο κρασί
  • 5 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμός 1 πορτοκαλιού
  • 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Πλένουμε και σκουπίζουμε την πάπια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Την αλατοπιπερώνουμε, την περιχύνουμε με  βραστό νερό και την αφήνουμε να στεγνώσει. Με αυτόν τον τρόπο η πάπια θα γίνει τραγανή.
Με ένα μυτερό μαχαιράκι  τρυπάμε γύρω γύρω όλη την πέτσα, χωρίς να τρυπήσουμε το κρέας, για να φύγει το λίπος.
Βάζουμε την πάπια σε ταψί και την ψήνουμε για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα βάζοντας σε κατσαρολάκι, τον ντοματοπελτέ, το τζίντζερ, τη σόγια σος, το κρασί, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε την πάπια από το φούρνο και την αλείφουμε με λίγη από τη σάλτσα. Την ξαναβάζουμε στο φούρνο και την ψήνουμε για 1-1 1/2 ώρα, αλείφοντας την κάθε 30 λεπτά με λίγη σάλτσα.
Μόλις η πάπια είναι σχεδόν έτοιμη, ζεματίζουμε τις πιπεριές σε βραστό νερό για 2 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στην υπόλοιπη σάλτσα.
Τη σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά προσθέτοντας 1-2 κουταλιές της σούπας νερό. Μεταφέρουμε την πάπια σε πιατέλα και ρίχνουμε πάνω της 1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα.  Σερβίρουμε βάζοντας την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα.
Γαρνίρουμε την πιατέλα με μπρόκολο και πατάτες ή όποιο άλλο λαχανικό θέλουμε.

2 σχόλια:

  1. δεν εχω φαει ποτε παπια..
    δε ξερω αν θα το τολμουσα

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχχαχα είναι πολυ νόστιμη αν και το καλυτερο είναι να είμαστε χορτοφάγοι!

      Διαγραφή