Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Το κείμενο της Τετάρτης- Χωρισμός(πηγή:http://www.tlife.gr/)


Όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα βασικά συστατικά μιας σωστής σχέσης είναι: ο σεβασμός -να σέβεται ο ένας τις ανάγκες του άλλου, η επικοινωνία, η ελευθερία -ο καθένας να έχει χρόνο με τον εαυτό του, το καλό σεξ και φυσικά να δίνεις και να παίρνεις πράγματα. Να νιώθεις ευτυχισμένη. Πλήρης.
 
Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που πρέπει να χωρίσεις; Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα σου δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση του χωρισμού...
 
Ένας βασικός λόγος -ο βασικότερος θα λέγαμε, είναι “όταν δεν σου αρέσει ο εαυτός σου μέσα στη σχέση”.
 
Όταν νιώθεις ότι δεν είσαι εσύ, όταν η σχέση σε αλλοιώνει. “Όταν νιώθεις ότι χάνεις τον εαυτό σου μπορείς να κάνεις πράγματα για να τον ξαναβρείς. Αν όμως δεις ότι αυτά τα πράγματα απειλούν τη σχέση, δηλαδή σου λέει ο σύντροφος: τι είναι αυτά που κάνεις, θα δεις ότι αυτή η σχέση δεν είναι καλή γιατί δεν σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου μέσα σε αυτή. Άρα, πρέπει να αποφασίσεις” σημειώνει η κ. Ζάφειρα. “Θα έχεις τη σχέση και θα ρισκάρεις τον εαυτό σου ή θα έχεις τουλάχιστον τον εαυτό σου και μπορείς να μείνεις μόνη και να ξαναβρείς κάποια στιγμή έναν άνθρωπο που θα σου επιτρέπει να είσαι αυτό που είσαι; Εκεί κάνεις επιλογή”.
 
Θα συμβιβαστείς για να μην είσαι μόνη σε μια σχέση που δεν σε αποδέχεται όπως ακριβώς είσαι ή θα κάνεις το βήμα μπροστά;
 
Μπορούμε να μιλήσουμε;

Η επικοινωνία είναι βασικό συστατικό μιας σχέσης. Αν δεν την έχεις, αν δεν συζητάς με τον σύντροφό σου κι αυτό είναι θέμα χωρισμού φυσικά. Γιατί πως να συνυπάρξεις με έναν άνθρωπο που δεν μιλάει. Οπότε... “το θέτεις μία, το θέτεις δύο, το θέτεις τρεις... και μετά κάνεις επιλογή. Ή μένεις ή φεύγεις. Σιωπηλά!”
 
Γενικότερα, όλα τα βασικά συστατικά μιας σωστής σχέσης αν δεν υπάρχουν μπορούν να γίνουν αιτίες χωρισμού. Αν δεν σε σέβεται, αν δεν μπορείτε να κάνετε έναν ουσιαστικό διάλογο, αν δεν νιώθεις ελεύθερη, αν νιώθεις ότι δεν παίρνεις αλλά μόνο δίνεις... Όλα, στοιχεία που σε καθιστούν δυσαρεστημένη. Συστατικά χωρισμού που σε οδηγούν στον κεντρικότερο και ουσιαστικότερο λόγο: δεν νιώθεις καλά, δεν είσαι ευτυχισμένη.
 
Αυτός δεν είναι όμως ο λόγος που κάνουμε σχέση;
 
Πριν χωρίσεις!

Θέλω να μιλήσουμε... Πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσεις να συζητήσεις για αυτό που σε απασχολεί, για αυτό που σε ενοχλεί κι αν δεις ότι δεν αλλάζει τίποτα, φεύγεις.
 
“Οι γυναίκες έχουμε την ικανότητα να εκφραζόμαστε και να αναγνωρίζουμε το συναίσθημά μας. Οι άντρες δυσκολεύονται στην επικοινωνία γιατί άπαξ και τους θέσεις το θέμα, νιώθουν ότι τους λες: έχουμε πρόβλημα, ΕΧΕΙΣ πρόβλημα και μπαίνουν σε άμυνα”.
 
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το πεις;

Δεν πρέπει να νιώσει ότι τον κατηγορείς για κάτι. Θα μπει σε θέση άμυνας και δεν θα βγει τίποτα. “Το πιο σημαντικό είναι να πεις: έχουμε ένα θέμα που εμένα δεν με κάνει ευτυχισμένη, που πιστεύω ότι κάνει κακό στη σχέση μας και δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ έτσι γιατί θεωρώ ότι σε αυτή τη σχέση δεν είμαι ευτυχισμένη. Εσύ είσαι;” σύμφωνα με την ψυχολόγο Δήμητρα Ζάφειρα.
 
“Είναι πολύ δύσκολο σε μια σχέση, όταν ο ένας δεν αισθάνεται ευτυχισμένος να είναι και ο άλλος καλά. Απλά δώστου την ευκαιρία να το πει κι αυτός. Αν το πεις έτσι απλά, χωρίς να τον κατηγορήσεις: “έχουμε αυτό το θέμα κι εγώ μέσα σε αυτή τη σχέση δεν αισθάνομαι ευτυχισμένη κι έχω την εντύπωση ότι ούτε κι εσύ... Δεν μπορεί εγώ να είμαι χάλια κι εσύ τρισευτυχισμένος, αποκλείεται. Κι εσύ μάλλον δεν θα είσαι καλά. Θέλεις να μιλήσουμε για αυτό; Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Έχεις διάθεση να κάνουμε κάτι;” Σημαντικό. Γιατί ο άλλος μπορεί να έχει παραιτηθεί και να θέλει απλά εσύ να τον χωρίσεις, να μην θέλει να αναλάβει την ευθύνη του χωρισμού σας. Αρκετοί άντρες το κάνουν αυτό. Σε “αναγκάζουν” να τους χωρίσεις εσύ”.
 
Γιατί κακά τα ψέματα. Οι άντρες δεν χωρίζουν εύκολα. Η γυναίκα τους χωρίζει συνήθως. Εκείνη είναι που θα πάρει τη μεγάλη απόφαση.
 
Τίτλοι τέλους!
 
Αν λοιπόν δεν είσαι καλά με τον εαυτό σου, αν δεν είσαι ο εαυτός σου μέσα στη σχέση, αν δεν είσαι ευτυχισμένη, συζήτησέ το... Με σωστό τρόπο. Καλοπροαίρετο. Χωρίς θυμό. Κάνε την προσπάθειά σου. Κι αν δεν αλλάξει τίποτα στη συνέχεια... Πρέπει να πάρεις τις αποφάσεις σου.
 
Θα συμβιβαστείς ή θα προχωρήσεις; Να θυμάσαι πάντως πως το ζητούμενο είναι να είμαστε καλά. Όχι απλά να έχουμε μια σχέση.
 
*Ένας σημαντικός λόγος να χωρίσεις είναι χωρίς αμφιβολία η σωματική κακοποίηση. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο θέμα που θα αναλύσουμε ξεχωριστά πολύ σύντομα.
 
Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Δήμητρας Ζάφειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου