Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Ιμάμ-μπαϊλντί παραδοσιακό(πηγή:www.sintagespareas.gr)


Τι χρειαζόμαστε:

  • 8 μελιτζάνες όχι πολύ μεγάλες
  • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (κομ.σε φέτες)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ.τσ. ντομάτα σάλτσα (από βάζο ή ντομάτα φρέσκια τριμμένη)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί ή ρετσίνα
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι (κατά τα γούστα μας)
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • και λίγο ακόμα για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε ένα σταυρό από τη φλούδα(στις 4 πλευρές). Τις χαράζουμε από τη μία πλευρά, χωρίς να βγει το μαχαίρι από την άλλη. Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια τσέπη όπου θα μπει η γέμιση.
Βήμα 2
2)
Τηγανίζουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά, για να μαλακώσουν λίγο.
Βήμα 3
3)
Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο καθαρό ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διάφανα, όχι να τηγανιστούν.
Βήμα 4
4)
Προσθέτουμε και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
Βήμα 5
5)
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 6
6)
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κοκ. πιπέρι, αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 φλ.νερό. Αφήνουμε να βράσουν τα κρεμμύδια για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιούν τα υγρά και να μαλακώσουν.
Βήμα 7
7)
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τη ρίγανη.
Βήμα 8
8)
Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει η γέμιση.
Βήμα 9
9)
Γεμίζουμε με προσοχή την τσέπη σε κάθε μελιτζάνα και τοποθετούμε σε κατσαρόλα χαμηλή (πλακερό ή τηγανιέρα με καπάκι).
Βήμα 10
10)
Σκορπάμε ανάμεσα στις μελιτζάνες τα μπαχαρικά και τις δάφνες.
Βήμα 11
11)
Αν μας περισσέψουν κρεμμύδια, μπορούμε να γεμίσουμε μανιτάρια, τα οποία θα τοποθετήσουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες . Αν δεν έχουμε ή δεν θέλουμε...
Βήμα 12
12)
Αδειάζουμε τη σάλτσα που μας περίσσεψε ανάμεσα στις μελιτζάνες, σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1/2 ώρα περίπου. Προσοχή...δεν θα βάλουμε άλλο λάδι εκτός από αυτό της γέμισης.
Βήμα 13
13)
Να μελώσουν και να μείνουν με το λαδάκι τους.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ένα πολύ νόστιμο φαγητό που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και την άλλη μέρα. Τα μανιτάρια ,μπορούν να μαγειρευτούν και μόνα τους και να γίνουν ένας καταπληκτικός μεζές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου