Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Κεφτέδες με πατάτες και σάλτσα με ταχίνι(πηγή:http://cookeatup.com)

Για τον κιμά
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μόνο την ψίχα, μουλιασμένο και στραγγισμένο
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ. γλυκού κύμινο
  • 1/4 κ. γλυκού μπαχάρι
  • 1 κ. γλυκού ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα
  • 150 γρ. ταχίνι
  • 200 γρ. τυρί κρέμα ή γιαούρτι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα
  • 1 κ. σούπας μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 με 1 φλ. νερό ανάλογα πόσο πηχτή την θέλουμε
Για τις πατάτες
  • 6 μέτριες πατάτες
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι

Πώς θα το φτιάξουμε…

keftedes me saltsa taxini
Κόβουμε το κρεμμύδι και την μελιτζάνα σε μικρά κομματάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν.
keftedes me saltsa taxini
Μπορούμε να επίσης να τρίψουμε την μελιτζάνα αλλά εμένα μου αρέσουν τα κομματάκια.
keftedes me saltsa taxini
Ρίχνουμε το κύμινο και το μπαχάρι κατά το σοτάρισμα και μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε για να κρυώσει ελαφρώς.
keftedes me saltsa taxini
Σ΄ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, τα αυγά, το μείγμα με τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
keftedes me saltsa taxini
Ετοιμάζουμε την σάλτσα. Αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό για να αραιώσουμε την σάλτσα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.
keftedes me saltsa taxini
Στο ξύλο κοπής απλώνουμε το μείγμα του κιμά και το ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να έχει περίπου ένα δάχτυλο πάχος. Κόβουμε σε κομμάτια. Εναλλακτικά, πλάθουμε κεφτεδάκια.
keftedes me saltsa taxini
Ρίχνουμε την σάλτσα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε το μείγμα του κιμά έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της σάλτσας. Αν δεν βάλετε την σάλτσα να ψηθεί, αλείψτε το ταψί με λίγο λάδι.
keftedes me saltsa taxini
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Ρίχνουμε την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
keftedes me saltsa taxini
Στρώνουμε τις πατάτες πάνω από το μείγμα του κιμά έτσι ώστε να το καλύψουμε όλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200C, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
keftedes me saltsa taxini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου