Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Φασόλια γίγαντες(πηγή:http://cookeatup.com)

Φασόλια γίγαντες, ένα από τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Κύριο πιάτο αλλά κι ένα από τα κλασικά συνοδευτικά μεζεδάκια του ούζου. Φασόλια, γλυκά, μελωμένα, σκέτα καστανάκια!

Τι θα χρειαστούμε…


  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καρότα
  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτας
  • 1-2 ντομάτες σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • Κόκκους πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς θα το φτιάξουμε…

Από βραδύς μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με καινούριο νερό στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν, ή στην χύτρα για 15 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες.
gigantes-4
Ρίχνουμε το 1/3 από το λάδι μας σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
gigantes-5
Μόλις σωταριστούν, ρίχνουμε το καρότο και τους κόκκους πιπεριού.

Συνεχίζουμε με την σάλτσα,

και τον μαϊντανό.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την κανέλα. Να ξέρετε ότι η κανέλα θα κάνει την διαφορά. Κάθε φορά που κάποιος τρώει για πρώτη φορά αυτά τα φασόλια, πάντα με ρωτάει τι έβαλα και είναι τόσο γλυκά και αρωματικά. Μόνο που πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε. 1/2 κουταλάκι είναι αρκετό.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 10 περίπου λεπτά για να δέσει λίγο και το αποσύρουμε.

Ρίχνουμε τους γίγαντες σ΄ένα ταψί.

Περιχύνουμε με τη σύβραση που ετοιμάσαμε κι ανακατεύουμε να πάει παντού.

Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και καλύπτουμε την επιφάνεια. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλατάκι και ρίγανη στις ντομάτες.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου μια ώρα. Προσοχή να μην στεγνώσουν από νεράκι, ούτε όμως να «κολυμπάνε» οι γίγαντες στο ζουμί τους. Στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι τους και να είναι μελωμένοι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
gigantes-title

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου