Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ(πηγή:http://cookeatup.com)

Ένα ιδιαιτέρως νόστιμο φαγητό για την οικογένεια αλλά και για ένα τραπέζι, που θα προκαλέσει επιφωνήματα απόλαυσης αλλά και πολλά συγχαρητήρια για τα χεράκια σας! Μελιτζάνες σκέτο γλύκισμα που κρύβουν στο εσωτερικό τους μπουκίτσες από υπέροχο κοκκινιστό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα. Πλούσια, πηχτή σάλτσα γεμάτη αρώματα μπαχαρικών. Από πάνω σκεπασμένο με βελούδινη μπεσαμέλ που το γλυκαίνει ακόμη περισσότερο και το προστατεύει ώστε να παραμείνει ζουμερό και μετά το ψήσιμο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για τελείωμα μπόλικο τριμμένο τυρί να λιώνει όπως η καρδιά μας στην θέα αυτού του ανεπανάληπτου φαγητού!

Τι θα χρειαστούμε…

Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
  • 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι, καπάκι, χτένι ή κάποιο άλλο κομμάτι της αρεσκείας σας)
  • 6 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες και χοντρές
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 κ. γλυκού μπαχάρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Προαιρετικά ψημένες καυτερές πιπεριές για τους μερακλήδες, μισή για κάθε κομμάτι
Για την μπεσαμέλ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 650 γρ. γάλα
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 250 γρ. τριμμένο κασέρι

Πώς θα το φτιάξουμε…

Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
Κόβουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι της μελιτζάνας. Την χωρίζουμε στην μέση. Ισιώνουμε το κάτω μέρος, τον πάτο δηλαδή, όπου χρειάζεται έτσι ώστε να στέκονται ίσια. Κόβουμε μερικά κομμάτια από την φλούδα για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο ριγέ. Αδειάζουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας, αφήνοντας ένα δάχτυλο περίπου στο εξωτερικό.
Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
Ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες γύρω γύρω ξαπλωμένες στο πλάι. Τις τηγανίζουμε ελάχιστα, ίσα να μαλακώσουν ελαφρά και να γλυκάνουν. Όχι περισσότερο γιατί θα μαλακώσουν πολύ και δεν θα μπορούμε να τις γεμίσουμε, θα σκάνε.
Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να ετοιμάσουμε το κρέας.
Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε σε κομμάτια, το εσωτερικό από τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Μην σας απασχολεί το μέγεθος γιατί όλα θα λιώσουν στο τέλος. Σε χαμηλή θερμοκρασία τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Το λάδι το ρουφάνε οι μελιτζάνες αλλά μην βάλετε περισσότερο γιατί έχουν λάδι και οι μελιτζάνες που τηγανίσαμε. Αλατίζουμε για να μαραθούν πιο γρήγορα.
melitzanes gemismenes me tas kempap-7
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε μαζί με τα λαχανικά. Προσθέτουμε το πιπέρι, το κύμινο και το μπαχάρι.
Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
Ρίχνουμε την σάλτσα και σκεπάζουμε με ζεστό νεράκι. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν το κάνουμε στην χύτρα, τότε βάζουμε δύο ποτήρια νερό και βράζουμε 15 λεπτά.
Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
Όταν ετοιμαστεί το κρέας δοκιμάζουμε το αλάτι. Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί και τις γεμίζουμε με τα κομματάκι του κρέατος. Από πάνω ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας από την παχύρρευστη σάλτσα. Τώρα, αν σας αρέσουν τα καυτερά, πριν να βάλετε το κρέας, τοποθετήστε στον πάτο της μελιτζάνας μισή ψημένη καυτερή πιπεριά και μετά βάλτε τα κρεατάκια.
Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά με τις αναλογίες που σας έδωσα πιο πάνω γιατί θέλουμε να είναι σφιχτή να μην τρέχει. Σκεπάζουμε τις μελιτζάνες με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι. Ρίχνουμε στο ταψί λίγη από την σάλτσα που έχουμε στην κατσαρόλα και μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους 200 C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ
Όταν σερβίρουμε, ρίχνουμε γύρω γύρω λίγη σαλτσούλα από αυτήν που κρατήσαμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου