Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- Κανελόνια γεμιστά με λαχανικά στον φούρνο (πηγή:http://mikrikouzina.blogspot.com.cy)

Κανελόνια γεμιστά με λαχανικά στον φούρνο
Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ (και ένα ολόκληρο κουτί κανελόνια)
1 πακέτο κανελόνια που δεν χρειάζονται προβράσιμο
για τη γέμιση
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κλαδάκι βασιλικό (τα φύλλα του)
3 μικρά κολοκύθια
1-2 μικρά καρότα
1 μέτρια μελιτζάνα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι
10 μανιτάρια αγαρικά
1 μέτρια ντομάτα
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα καπνιστή
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
1 κ. σ. ελαιόλαδο για το ταψί
για τη σάλτσα
4-5 ντομάτες φρέσκιες ή ένα βάζο χειροποίητη ντομάτα ή έτοιμη
1 κλαδάκι βασιλικό (τα φύλλα ψιλοκομμένα)
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα)
1/2 πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια
αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
προαιρετικά για την αμαρτία
3-4 κ. σ. τυρί τριμμένο (έβαλα ρεγκάτο)

Εκτέλεση
Μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά για τη γέμιση, παράλληλα μπορούμε να φτιάξουμε τη σάλτσα, η οποία, καλό είναι όταν χρησιμοποιούμε προβρασμένα ζυμαρικά, να την προσθέτουμε ζεστή.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τη ντομάτα τριμμένη, τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να βράσει, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται, μέχρι να φτιάξουμε τα λαχανικά (περίπου 20 λεπτά). Η σάλτσα θα πρέπει να μείνει νερουλή!

Για να γεμίσουν όλα τα κανελόνια, χρειαζόμαστε περίπου 900 γρ. γέμιση. Λέω περίπου, γιατί άλλα λαχανικά ζυγίζουν λίγο (μανιτάρια), άλλα περισσότερο (καρότα).
Σε ένα μπλεντεράκι, τρίβουμε τα λαχανικά. Προσοχή να μην γίνουν χυμός ή πουρές. Απλώς να ψιλοτριφτούν. Μην σας απασχολήσει αν μένουν και λίγο μεγαλύτερα κομμάτια.
Αφού τρίψουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, πάπρικα και ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ το αλάτι για να μη ζουμιάσει η γέμισή μας.
Λαδώνουμε ελαφρώς το πυρέξ μας.
Παίρνουμε ένα-ένα κανελόνι και το κρατάμε όρθιο, κλείνοντας με τα δάχτυλά μας την κάτω πλευρά.
Από την πάνω πλευρά, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι. Γεμίστε το καλά, σπρώχνοντας τη γέμιση.
Τοποθετούμε σε σειρά όλα τα γεμισμένα κανελόνια, κοντά το ένα στο άλλο, μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί.



Από πάνω, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας ζεστή όπως είναι.


Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με τριμένο τυρί.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα κανελόνια.
Τρώγονται ευχάριστα ζεστά, όσο και κρύα.
Αν προσέξετε κατά το κόψιμο, θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε τα κανελόνια και να κόψετε όμορφα κομμάτια. Είναι πεντανόστιμα!

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το blog μικρή κουζίνα: Κανελόνια γεμιστά με λαχανικά στον φούρνο http://mikrikouzina.blogspot.com/2015/07/blog-post_30.html#ixzz4EewBQjxR
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου κειμένου και των φωτογραφιών μου, σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής περιουσίας, χωρίς την έγκρισή μου. Copyright: Αγγελική Ξανθάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου