Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το φαγητό της ημέρας- ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ(πηγή:http://www.alphatv.gr/)


ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες):
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κιλό χοιρινό, ψαχνό
  • ½ φλιτζ. Ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζ. λευκό ξηρό αρετσίνωτο κρασί
  • 2 κομμάτια φλούδα λεμονιού 
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3 μαρούλια, χοντροκομμένα σε λωρίδες
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκους
  • Χυμό από 2-3 λεμόνια
  • Αλατοπίπερο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (1.5 εκ).
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μαρούλια, τα κόβουμε σε χοντρές λωρίδες, ψιλοκόβουμε και τον άνηθο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά, βαθιά κατσαρόλα. Ροδίζουμε το κρέας καλά.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα.  Μόλις μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκόολ, προσθέτουμε λίγο νερό – αρκετό ώστε να μισοσκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το χοιρινό για 1 ώρα, ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Αν χρειαστεί, αντί για νερό, προσθέτουμε λίγο κρασί.
Παράλληλα, ζεματάμε τα μαρούλια σε ξεχωριστή κατσαρόλα όπου βράζει αρκετό αλατισμένο νερό.  Ίσα-ίσα θέλουμε να τα μαράνουμε για να μην έχουν πολύ όγκο.
Ένα τέταρτο περίπου πριν είναι έτοιμο το κρέας, προσθέτουμε τα μαρούλια. Σιγοβράζουμε το φαγητό, προσθέτοντας εάν χρειαστεί, περισσότερο νεράκι.
Αβγοκόβουμε: Χτυπάμε το αβγό και τους κρόκους μέχρι να γίνουν κρεμμώδη και να πήξουν. Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνέχεια (με σύρμα). Με μια κουτάλα μεγάλη, παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε “με το σταγονόμετρο” – δηλαδή πολύ σιγανή ροή – χτυπώντας. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές.
Σβήνουμε την φωτιά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον άνιθο, ρίχνουμε το αβγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα να απλωθεί το αυγολέμονο. ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου