Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Το φαγητό της ημέρας-Συνταγή για πεντανόστιμο πεινιρλί!(πηγή:http://www.ediva.gr)

Για τη ζύμη:
  • 3  κούπες αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 20γρ νωπή μαγιά
  • 2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές σπορέλαιο ή βούτυρο λιωμένο
  • 1 κούπα νερό χλιαρό (40βαθμούς περίπου)
  • Λιωμένο βούτυρο για την επικάλυψη

Για τη γέμιση:
  • Σάλτσα ντομάτας
  • Ζαμπόν, γαλοπούλα, μπέικον ή όποιο αλλάντικό της αρεσκείας σου
  • Κασέρι, γκούντα, φέτα ή όποιο τυρί της αρεσκείας σου
  • Πιπεριά, μανιτάρια

Πως να φτιάξεις εύκολα και νόστιμα πεινιρλί!

Μια πολύ εύκολη ζύμη ακόμα και για την πιο αρχάρια με τη μαγειρική.
diadikasia-peinirli
Σε ένα μπολ βάλε το αλεύρι, τη ξηρή μαγιά (αν χρησιμοποιήσεις νωπή θα τη διαλύσεις στο νερό) , τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακάτεψε. Άνοιξε μια λακουβίτσα στο κέντρο και πρόσθεσε το λάδι και το νερό. Ζύμωσε 5 λεπτά περίπου, μέχρι να έχεις μια ζύμη λεία και μαλακή που δε κολλάει στα χέρια. Μπορεί τη ώρα του ζυμώματος να χρειαστείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι παραπάνω.
iremisi-zimi-mpol
Σκέπασέ την με μια πετέτα και αφησέ την σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (εγώ ανάβω τον φούρνο της κουζίνας στους 50 βαθμούς για 5 λεπτά, τον σβήνω και βάζω μέσα το μπολ).
syntagi-zimi-peinirlizimoma-zimis
‘Οταν είναι έτοιμη την πατάς να ξεφουσκώσει και την χωρίζεις σε μπαλάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλεις να έχουν τα πεινιρλί σου. Παίρνεις το καθε μπαλάκι και σε αλευρωμένη επιφάνεια με ένα πλάστη του δίνεις το σχήμα βαρκούλας (στενόμακρο οβάλ).

Στο κέντρο προσθέτεις τα υλικά που σ αρέσουν. Εγώ βάζω σάλτα ντομάτας, κασέρι, γαλοπούλα και πιπεριά. Πολύ νόστιμα γίνονται και με συνδυασμό τυριών όπως κασέρι, γκούντα και φετα.
Τώρα  κλείνεις γυρνώντας τις άκρες και βάζοντας τες από κάτω έτσι ώστε κλείσουν οι γωνίες, να μένει ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο και να πάρουν το γνωστό σχήμα. Αραδιάζεις σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
laxtaristo-peinirli
Βάλτα πάνω στην ηλεκτρική κουζίνα να ζεσταίνονται και άναψε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος περίπου 15 λεπτά τα πεινιρλί θα έχουν φουσκώσει.
Τώρα είναι έτοιμα για ψήσιμο. Αναλόγως με το μέγεθος θα χρειαστούν 15-25 λεπτά. Πρέπει να ροδίσουν καλά. Μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο άλειψε τα με το λιωμένο βούτυρο να γυαλίσουν.
Tip: Μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος του νερού ή όλο με γάλα.
Extra Tip: Χρησιμοποίησε την ίδια ζύμη για να κάνεις πίτσα.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο φαίνεται!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!! Να εχεις μια ομορφη εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή