Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Το κείμενο της Τετάρτης- Πώς οι φίλοι επηρεάζουν την υγεία σας(πηγή:http://www.kathimerini.gr)


Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘Personality and Social Psychology Review’ διαβεβαιώνει την σημασία της φιλίας όχι μόνο για την ψυχολογία μας αλλά πλέον και για την υγεία μας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην ευημερία μας, εφόσον είναι καλοί φίλοι, δηλαδή άνθρωποι που μας στηρίζουν όταν το έχουμε ανάγκη. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εξακριβώσει τους ακριβείς λόγους που η φιλία είναι τόσο σημαντική για την υγεία, τα αποτελέσματα των ερευνών τους δείχνουν ότι οι φίλοι μπορούν να μας απαλλάξουν από το άγχος και τη δυστυχία ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο δημιουργικοί και να πετύχουμε τους στόχους μας.
Μάλιστα, μια δεύτερη έρευνα που εξέτασε τα οφέλη της φιλίας στην υγεία μας έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν φίλους ή ένα κύκλο ανθρώπων που τους συμπαραστέκεται, έχουν ίδιο προσδόκιμο ζωής με εκείνους που καπνίζουν 15 τσιγάρα την ημέρα ή πίνουν πάνω από 6 ποτά καθημερινά! Κι ενώ όλοι μας γνωρίζουμε τους κινδύνους του καπνίσματος, του αλκοόλ, της παχυσαρκίας ή της έλλειψης άσκησης, κανείς δεν είχε συνδυάσει ποτέ την έλλειψη δυνατών φιλικών σχέσεων με την καλή υγεία.
Μια υγιής κοινωνική ζωή επιτρέπει στον άνθρωπο να έχει ένα πρόγραμμα στη ζωή του και υγιεινές συνήθειες, όπως να κοιμάται αρκετά, να προσέχει τη διατροφή του και να πηγαίνει στο γιατρό. Επειδή, όμως, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα τους τρόπους για να προωθήσουν την σημασία της φιλίας για την υγεία, η καθηγήτρια-επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας,  Brooke Feeney, έδωσε μερικές συμβουλές για το τι σημαίνει σωστός φίλος. Έτσι θα μπορούμε να φροντίσουμε την υγεία μας ψάχνοντας αυτά τα χαρακτηριστικά στον κοινωνικό μας κύκλο, ενώ θα μπορέσουμε κι εμείς να γίνουμε καλύτεροι φίλοι για τους άλλους.
1.Ένας φίλος δείχνει κατανόηση στις απόψεις του άλλου.
2. Πρέπει πάντα να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε τον φίλο μας.
3. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ζητήσουμε τη βοήθεια των άλλων αλλά και να την δεχτούμε όταν μας την προσφέρουν.
4.Ένας φίλος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του.
5.Μην πιέζετε τους φίλους σας. Εάν δεν σας στηρίζουν όσο θα θέλατε, αναρωτηθείτε μήπως βασίζεστε υπερβολικά πάνω τους.

2 σχόλια:

 1. Πολύ καλό άρθρο Χριστίνα μου!
  Ταμάμ μ,ε όλα όσα έζησα πρόσφατα με πολύ καλούς φίλους!
  Καλά να περνάς!
  Φιλάκια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί!! χαίρομαι που σου άρεσε! η καθημερινή βάζει ωραία θέματα..

   Διαγραφή