Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Φιλοζωική Πέμπτη- Κατάθλιψη στη γάτα(πηγή:http://mycat.e-steki.gr/)



Έχοντας ειδικευθεί στα ανθρώπινα ψυχοσωματικά νοσήματα και την ανθρώπινη κατάθλιψη έχω την εξης προσεγγιση για την γάτα:
γενικά οι γάτες σπάνια δείχνουν ξεκάθαρα οτι κατι δεν τους παει καλά και ο μόνος τρόπος για να το δειξουν είναι όπως τα μωρά, που δεν έχουν ακομα την δυνατότητα να μιλήσουν και να το πουν, δηλαδή το εκφράζουν με το σώμα τους. Τα πρωτα πραγματα που αλλάζουν οταν ενα μωράκι και μια γατούλα δεν αισθάνονται άνετα και καλά, εκτός απο εναν οργανικό λόγο που πρεπει να διερευνάται πρώτος, γιατι πολλες φορες η κατάθλιψη εχει σχέση και με οργανικές ασθένειες ή ειναι επακόλουθο τους, ειναι:
  • ο υπνος: με περισσότερο η λιγότερο, συχνά προώρα ξυπνήματα, πολύ έντονη ξαφνική δραστηριότητα τη νύχτα.
  • το φαγητό: με περισσότερη η λιγότερη όρεξη: μανιακη κατανάλωση η στέρηση.
  • η ούρηση και η αφόδευση: με ούρηση και αφόδευση δύσκολη η ακατάσχετη η σε περίεργα μέρη με ασυνίθιστο τρόπο.
  • το δερμα: ξύσιμο, πληγές κάθε είδους αυτοεπιθετική συμπεριφορά.
  • νυχια και δοντια: επιθετική συμπεριφορά ξαφνικά η σε άλλες γάτες η στον ιδιοκτήτη η στον εαυτό της ειναι η λεγόμενη "μασκαρεμένη κατάθλιψη" πίσω απο επιθετικότητα.
Οπως οι μαμάδες, ανάλογα με το πόσο προσέχουν το μωρό η όχι καταλαβαίνουν οτι κάτι συμβαίνει και το πάνε στο γιατρό και το φροντίζουν αλλάζοντας κατι στην παρουσία τους, το άγγιγμα και την ποιότητα του, ετσι και όποιος εχει γάτα καλό είναι να προσέχει περίεργα ασυνήθιστα σημάδια αλλαγών, ιδιως σε γάτες που ζουν μόνες και δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση στα συναισθήματα τους απο την οικογένεια η τον άνθρωπο που τις έχει.

Στις γατες που ειναι μόνες 
Στην περιπτωση αλλαγής στην οικογένεια η τον χώρο
Στην περίοδο προσαρμογής απο μία σε δύο η περισσότερες γάτες 

οι σχέσεις με τον ιδιοκτήτη περνούν μια φορτισμένη φάση όπου τα συναισθήματα ζήλειας, ανασφάλειας η παραμέλησης ειναι έντονα και η κάθε γάτα τα διαχειρίζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα της, άλλες ζηλεύουν φριχτά , ιδίως αν ο ιδιοκτήτης καλιέργησε απο μόνος του μια πολύ κτητική σχέση πραγμα που λέγεται δημιουργία "νεο-ανάγκης", κι άλλες λιγότερο.

Ο μόνος τρόπος που έχει παντως μια γατούλα να προσελκύσει προσοχή ειναι κάνοντας με κάποιον απο τους παραπάνω τρόπους κακό στον εαυτό της και δείχνοντας χάλια έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να πάρει το μύνημα.

Όσο πιο πολύ δεν το καταλαβαίνει ο ιδιοκτήτης τόσο τα συμπτώματα χειροτερεύουν και συνήθως όταν κάτσει και καταλάβει τι προβληματίζει την γάτα του και ασχοληθεί με αυτό είτε με περισσότερη προσοχή και ποιοτικό χρόνο είτε με το να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί σ'ενα νέο μέρος η χώρο, τα συμπτώματα φεύγουν γρήγορα.

Προσωπικά είμαι κατά των ψυχοφαρμάκων σε ζώα, εκτός απο πολύ σπάνιες περιπτώσεις γιατί συνήθως έρχονται να καλύψουν την έλλειψη χρόνου και κατανόησης απο τον ιδιοκτήτη και τα προτεινει ο γιατρός σαν εύκολη και γρήγορη λύση ειτε σε μια πιεστική αίτηση του ιδιοκτήτη, είτε οταν δεν ξέρει κιόλας τι σημαίνει γενικότερα κατάθλιψη και πως αντιμετωπίζεται μη φαρμακευτικά και σε ζώα και σε ανθρώπους. Παρ όλο που οι γρήγορες εύκολες λύσεις γοητεύουν πάντα και ιδίως τους έλληνες ( η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στην έλλαδα ειναι πολυ ανώτερη απο άλλες ευρωπαικές χώρες) προσωπικά και στους ανθρώπους και στα ζώα πιστεύω οτι κανείς πρέπει ν'ασχολείται με το να καταλάβει τι γίνεται σε βάθος και τα φάρμακα να χρησιμοποιούνται μονο σε περιπτώσεις που αυτο δεν γίνεται, άλλωστε δεν ειναι χωρίς παρενέργειες και στους ανθρώπους και στα ζώα.

Άγχος, Κατάθλιψη και ιδιοκτήτες
Στους ασθενείς μου παρατηρώ για παράδειγμα οτι πολλές φορές έρχονται απο ψυχίατρο παίρνοντας αντικαταθλιπτικά ή ανχολυτικά στην αρχή της θεραπείας, γιατι δεν καταλαβαίνουν τι έχουν , με τι μηχανισμούς λειτουργούν και γιατι ειναι ανυπόμονοι βιαστικοί και θέλουν γρήγορες μαγικές λύσεις. Όταν σιγά σιγά καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει και γίνονται πιο ανεκτικοί και με κατανόηση προς τον εαυτό τους, τα φάρμακα μειώνονται και τελικά κόβονται και συνεχίζουμε βασιζόμενοι καθαρά στις ψυχικές τους δυνάμεις.

Το ίδιο ειναι και για τα ζωάκια, αν πέσουν σε ιδιοκτήτη υπομονετικό στοργικό, που τα προσέχει, σπάνια θα πάθουν κατι σοβαρό, αν παλι πέσουν σε κάποιον ανχώδη, βιαστικό, απαιτητικό άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει τον εαυτο του αυτός θα έχει μια ταση να το πηγαινει συνέχεια στο γιατρό με το παραμικρό και πιθανόν το κλίμα άνχους να δημιουργεί συχνές ενοχλήσεις στο ζώο η μια εικόνα παραμέλησης παρά τη συχνή ιατρική φροντίδα.

Αλλωστε αν προσέξετε, αυτο συμβαινει φυσιολογικά στους νέους ιδιοκτήτες που υπερανχωμένοι ανχώνουν και το ζώο τους. Όταν το ξεπεράσουν, ηρεμεί και το ζώο. Και φυσικα η καταθλιψη ενος ιδιοκτήτη που φροντίζει με αργά βήματα και βαριά καρδιά, ή απο υποχρέωση μόνο ενα ζώο λογω δικής του ψυχικής ασθένειας πάντα επηρεάζει και το ζώο εν μέρει. Αν και οι γάτες είθισται να λειτουργούν κατευναστικά για τον ιδιοκτήτη σύμφωνα με ερευνες. Η θεωρια μου ειναι οτι αυτό γίνεται γιατί μέσω ταύτισης μεσα απο το χάδι που δίνεται απο τον ιδιοκτήτη και την προσοχή και ανταπόκριση που του δίνουν πίσω καλυπτονται με καθαρτικό τρόπο και προσωπικά του κενά τρυφερότητας στοργής και αγάπης, γιαυτο συχνα εχει την αίσθηση οτι μετά απο τα χάδια τα έχει "ξεχάσει όλα" .Αυτός ειναι και ο λόγος που πολλοι γιατροί συνιστούν γάτες σε ατομα με κατάθλιψη. Αυτο βέβαια μπορει να είναι πάλι μια ελπίδα να δωθει μια λύση μαγική απο απ έξω "πάρε μια γάτα θα σου φύγει η κατάθλιψη" και οταν δεν φεύγει, μιας και το ζωο αντιμετωπιστηκε σαν αντικείμενο πολλα ζωα καταλήγουν παραμελημένα αν δεν υπάρχει παράλληλα και μια αληθινή επιθυμία απο τον άνθρωπο να τα έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου